Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.2.1998

Ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δημιουργεί η επίσκεψη στη βαγδάτη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Χθες το απόγευμα ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης και επισήμαναν τους κινδύνους στις σχέσεις ανατολής - δύσης. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι τα αποτελέσματα της αποστολής του κ. Ανάν δεν θα είναι δεσμευτικά. Είκοσι εννέα υπάλληλοι του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη με προορισμό την Ιορδανία ενώ άλλοι δύο αναμένεται να αναχωρήσουν για το βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα, εξάλλου, με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, σε πέντε μέρες οι αμερικανικές δυνάμεις στο Κουβέιτ θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σε εννέα αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ισάριθμες παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας προέβησαν χθες 18 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στις περιοχές Ψαρών, Λήμνου, Λέσβου και Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν εγκαίρως από ελληνικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν 14 εικονικές αερομαχίες. Η νέα αυτή τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο εκτιμάται ως προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Για το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατό, το έργο. Όπως είπε ο υπουργός Τύπου, η απόφαση αυτή ελήφθη αφού ενημερώθηκαν λεπτομερώς όλοι οι βουλευτές για τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία, μέρος της οποίας είναι η κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα, για τη σχετική σύμβαση με τη ΔΕΗ και για το πόρισμα του ανεξάρτητου οίκου που έκρινε ότι το τίμημα της κατασκευής είναι εύλογο και συμφέρον. Η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου, σημείωσε ο κ. Ρέππας, ''είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και για το ελληνικό δημόσιο''. ''Η κατασκευή του εργοστασίου είναι αναγκαία και συμφέρουσα για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική και ανάπτυξη, έχουν σχέση και με την τήρηση των ισορροπιών στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας'', είπε ο κυβερνητικός Eκπρόσωπος, αναφέροντας ότι ''δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας''. Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, ''αυτό δεν προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού''. Ερωτηθείς δε, γιατί συζητήθηκε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Ρέππας παρατήρησε ότι αυτό έγινε διότι, ''και πάλι γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό με έναν τρόπο, ο οποίος δεν έχει αντίκρυσμα αλήθειας''. ''Πιστεύουμε ότι πολιτικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να σκανδαλολογήσουν την επόμενη περίοδο, γιατί αδυνατούν να προτείνουν με το πρόγραμμά τους, συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η χώρα'', πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χθες δεν παρέστη στο συνέδριο αλλά προτίμησε να συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στα Ιωάννινα. Το όλο θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ στην ομιλία της η γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, τόνισε με σημασία:" Το συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, χωρίς πάθη, χωρίς μισαλλοδοξίες, χωρίς αντιπαλότητες". Πριν από την ομιλία της κ. Αντωνίου παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Κάθε υπουργός χειρίζεται θέματα αρμοδιότητάς του, όπως νομίζει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο προχθεσινοβραδινό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αττικής κ. Ρουπακιώτη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ο κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ρουπακιώτη για ψευδολογία και κατήγγειλε την εμμονή του, όπως είπε, να παρέμβει ο ίδιος στο να μειωθούν οι θέσεις των εισαγόμενων φοιτητών στις νομικές σχολές. Ο κ. Ρουπακιώτης κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης για εξύβριση και έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς. Το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε τη διήμερη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει στο θέμα και τονίζει ότι η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης εκφράζει με τον πιο χυδαίο τρόπο τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Στο μεταξύ παραίτηση ή απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα ανάμεσα στον υπουργό και τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α., Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, χαρακτηρίζει ως "απρεπή και προσβλητική συμπεριφορά" τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στον κ. Ρουπακιώτη και προτείνει να τεθεί το θέμα για συζήτηση στην ολομέλεια. "Ζητούμε την παραίτηση, άλλως απομάκρυνση του υπουργού της Δικαιοσύνης, διότι οι σχέσεις μεταξύ του δικηγορικού σώματος και του υπουργού έχουν διαρραγεί και η συνεργασία με τον συγκεκριμένο υπουργό είναι περαιτέρω ανέφικτη", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Τα μέλη του Δ.Σ. στο δικηγορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης εξάλλου, εισηγούνται τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το ταχύτερο δυνατό με πρόταση να πραγματοποιηθεί συμβολική 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στον κ. Ρουπακιώτη.

Το σύστημα κοινωνικής προστασίας χρειάζεται "επανίδρυση", με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ασφάλισης (κύριας, επικουρικής και ιδιωτικής), ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά αδιέξοδα αλλά και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αρχή του 21ου αιώνα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η διημερίδα της ΟΤΟΕ για το μέλλον των επικουρικών ταμείων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας, παράλληλα τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς φορείς (ζητούν νέους πόρους, μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοδιαχείριση) και τους εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης (οι οποίοι προαναγγέλλουν ενοποιήσεις ταμείων, συντάξεις τριών επιπέδων και κατάργηση των κοινωνικών πόρων). Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Πλάτων Τήνιος, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και τα επικουρικά ταμεία, αποτελούν "τμήμα της συνολικής παθογένειας του ασφαλιστικού συστήματος" (είναι διασπασμένα, προσομοιάζουν με τα ταμεία κύριας ασφάλισης και διαφέρουν μόνο ως προς τη νομική τους μορφή), εκτίμησε ότι "μπορούν να παίξουν το ρόλο της γέφυρας, μεταξύ του παλαιού και του νέου, χωρίς όμως επιβαρύνσεις τρίτων". "Ο καθορισμός ξεκάθαρων κανόνων καλής συμπεριφοράς στις σχέσεις της κύριας και της συμπληρωματικής ασφάλισης, θα επιτρέψει στα επικουρικά ταμεία να αναδείξουν, στην πράξη, τον αυτόνομο χαρακτήρα τους", συμπλήρωσε ο κ. Τήνιος επαναλαμβάνοντας την ήδη διακηρυγμένη θέση υπέρ της ύπαρξης τριών συντάξεων, μιας εθνικής, μιας δεύτερης συμπληρωματικής και μιας τρίτης από αποταμιεύσεις.

Την παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας σε εργοδότες και εργαζόμενους, να ιδρύουν και να λειτουργούν ιδιωτικά επικουρικά ταμεία, με τροποποίηση των σημερινών απαγορευτικών διατάξεων και τη δημιουργία πλέγματος προστασίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου, ζήτησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Κρεμαλής. Υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων, με αξιοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και με όρους καλής διαχείρισης, τάχθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Στέλιος Θωμαδάκης υπογραμμίζοντας τα οφέλη για τις μελλοντικές απολαβές των ασφαλισμένων.

Kαμία έκθεση εμπειρογνωμόνων ή άλλης υπηρεσίας του ΟΟΣΑ δεν υπάρχει που να εκτιμά ότι στην Ελλάδα γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος -κυρίως μέσω τραπεζών- και ότι το 1997 ξεπλύθηκαν 13 τρισ. δρχ. από ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας, Γεώργιου Σούρλα. Όπως είπε ο κ. Μπαλτάς το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε πληροφορία και στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο από την Τράπεζα Ελλάδος, την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ. Μάλιστα σημείωσε, ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της χώρας μας από ειδική επιτροπή του ΟΟΣΑ, έγινε πρόσφατα επίσκεψη εξεταστών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι έδειξαν σαφώς την ικανοποίηση τους από τα βήματα που έχουν σημειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη εξέταση του 1994. Ακόμα ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την απόδειξη της ταυτότητας των συναλλασσομένων και για τη φύλαξη των στοιχείων που αφορούν στις συναλλαγές. Επεσήμανε δε, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτό των υπολοίπων χωρών που μετέχουν στην ειδική επιτροπή του ΟΟΣΑ.

Η Βρετανική Προεδρία ελπίζει να προωθήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάπτυξη της ''ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία'', που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, υπογράμμισε ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Michael Liewellyn Smith, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ανάπτυξη τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών σχέσεων μέσω της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε - Τουρκίας και για παράδειγμα η Ε.Ε έχει την υποχρέωση να διαθέσει στην Τουρκία το οικονομικό πακέτο που της υποσχέθηκε ως μέρος της Τελωνειακής Ενωσης και που επί του παρόντος δεσμεύεται από την Ελλάδα.

Σε κάθειρξη 20 ετών και 100 εκατομμύρια χρηματικό πρόστιμο ο καθένας, καταδικάστηκαν από το πενταμελές Εφετείο Θράκης, ο Αλβανός υπήκοος Ίντριζι Φεμή, 31 χρόνων και ο Σκοπιανός υπήκοος, Κόβεν Βλάτκο, 22 χρόνων, που συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους από την Τουρκία τον Ιούνιο του 1997 με το τουριστικό λεωφορείο του δευτέρου, να κατέχουν 6.464 γραμμάρια ηρωίνης. Ο έλεγχος είχε γίνει κοντά στην περιοχή Σαπών, αφού πρώτα είχαν περάσει το τελωνείο Κήπων, όπου ο Φεμή πέρασε τα σύνορα με πλαστό διαβατήριο με τα στοιχεία Ισενή Σαμπάν, έχοντας αντικαταστήσει τη φωτογραφία με μια πλαστή.

Τον αποτροπιασμό του για την καταστροφή συσκευών ηχοσήμανσης σε κεντρικά σημεία της πόλης, εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι " παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος είχε την καλή διάθεση να ηχοσημάνει επιλεκτικά τις κεντρικότερες διαβάσεις της πόλης, προκειμένου οι τυφλοί να μη συναντούν δυσκολίες στα περάσματα των διαβάσεων, διαπιστώθηκαν επανειλημμένες πιέσεις προς τους υπεύθυνους που εγκατέστησαν την ηχοσήμανση για χαμήλωμα της έντασης του ήχου". Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "κάποιοι έσπασαν τις συσκευές ηχοσήμανσης στις διασταυρώσεις των οδών Ερμού με Καρόλου Ντηλ, Καλλιδοπούλου με Μ. Αλεξάνδρου, καθώς και Καραϊσκάκη με Μ. Αλεξάνδρου, ενώ κάποιοι άλλοι φράζουν τις εξόδους του ήχου με μαστίχες".

Οι 7 στις 10 ληστείες τραπεζών γίνονται στην Αθήνα, ενώ στο στόχαστρο των ληστών βρίσκονται κυρίως οι κρατικές τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για τις ληστείες τραπεζών, που έγιναν στη διάρκεια του 1997. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΟΤΟΕ, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους: -Έγιναν λιγότερες σε αριθμό ληστείες από ότι το ΄96 (34 ληστείες και μια απόπειρα ενώ το ΄ 96 είχαν εκδηλωθεί 39 ληστείες και 4 απόπειρες). -Από τις 34 ληστείες, μόλις οι 8 (ποσοστό 23,5%) έγιναν σε ιδιωτικές τράπεζες ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώθηκαν, όπως κάθε χρόνο με μεγαλύτερη συχνότητα, σε κρατικές τράπεζες. -Οι περισσότερες ληστείες εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο (οι 7 από τις 34 ), τον Οκτώβριο (οι 5) ενώ από 3 ληστείες έγιναν τους μήνες Ιανουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Ιούνιο. -Το 73,5% των ληστειών έγινε σε βάρος τραπεζών που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ενώ από δυο ληστείες έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από μια στην Εύβοια, στην Καστοριά, στην Ηλεία, στη Βοιωτία και στην Πέλλα. -Χάθηκαν μικρότερα ποσά, 232 εκατ. δρχ. έναντι 354 εκατ. δρχ. το ΄96. -Εξιχνιάστηκαν μόλις οι 8 (το 23,5% ) έναντι 20 που είχαν εξιχνιαστεί τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (το 51,2%).

Το θέμα της βίζας, καθώς και οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Σερβίας, ήταν τα δύο κυρίαρχα θέματα, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μαστρογιάννης με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, κ. Παβλίσεβιτς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της βίζας και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για τον τουρισμό των δύο χωρών, ενώ ο κ. Παβλίσεβιτς έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στον κ. Μαστρογιάννη για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία.

"Τα μεγάλα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, επηρεάζουν άμεσα την μικρομεσαία επιχείρηση και για αυτό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αλλά και ως εκφραστής του επαγγελματικού κόσμου, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, ώστε να σταματήσει το αργό αλλά βέβαιο σβήσιμο της μικρομεσαίας επιχείρησης". Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσαρούχας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, που θα σταματήσουν την πορεία προς το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Σε φυλάκιση επτά ετών καταδικάστηκε για μια άλλη φορά ερήμην από το Α' Μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η πρώην εκδότρια, Κατερίνα Βελλίδου, για χρέη προς το δημόσιο που φθάνουν τα τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώην πρόεδρος του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βόρειας Ελλάδας Ι. Κ Βελλίδη" δεν κατέβαλε στο δημόσιο, μέσω της εφορίας κεφαλαίου Θεσσαλονίκης, χρηματικό ποσό που φθάνει τα 2.876.975.000 με τις προσαυξήσεις που αφορά την τριετία 1994-1997.

Δύο μέλη του ελληνικού γραφείου της παγκόσμιας οικολογικής οργάνωσης "Greenpeace" που είχαν εγκατασταθεί σε χώρο χημικής βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη αθωώθηκαν από το μονομελές πλημμελειοδικείο, μετά την απόσυρση της μήνυσης από τους εκπροσώπους της εταιρίας. Σε ένδειξη καλής θέλησης, εκπρόσωποι της βιομηχανίας "Σινγκ-Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος" απέσυραν τη μήνυση που είχαν καταθέσει το Δεκέμβριο του 1994 κατά των δύο μελών της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον τους για παρακώλυση λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας.

Άγνωστοι αλιείς από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επιτέθηκαν έξω από την ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας εναντίον οδηγού φορτηγού και κατέστρεψαν ποσότητες ψαριών που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό. Όπως αναφέρουν σε μηνύσεις που κατέθεσαν στην εισαγγελία οι παθόντες έμποροι εισαγωγείς αλιευμάτων, δεκαπέντε περίπου άγνωστοι ψαράδες αφού ακινητοποίησαν τον οδηγό φορτηγού κατέστρεψαν γύρω στους τρεις τόνους ψάρια που είχαν εισαχθεί από την Τουρκία.

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να επιδείξει ηγετικό ρόλο στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν, σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα του διεθνούς παράγοντα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφερόμενη στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Γκριν επεσήμανε ότι ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη να συνεχίσει τις προσπάθειές του για εξεύρεση μιας φόρμουλας, ώστε να καταστεί αυτό δυνατόν, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε θα προτιμούσε την ένταξη της Κύπρου ως μια οντότητα.

Ολιγόωρη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να έχει αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Ανάν θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα γίνει η συνάντηση με το Γλαύκο Κληρίδη, επιστρέφοντας από τη Βαγδάτη, όπου βρίσκεται.

Μία Γερμανίδα δικάζεται στην Τουρκία με την κατηγορία ότι είναι μέλος της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό η γυναίκα συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις σε τουρκικό έδαφος, πριν λίγους μήνες, ως αγωνίστρια του ΡΚΚ.

Οι Βούλγαροι μεταφορείς θα έχουν στο εξής ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω των νέου τύπου αδειών που πρόκειται να τους χορηγηθούν. Αυτό ανακοίνωσε στη Σόφια ο υφυπουργός Μεταφορών, Ιλκο Μιλούσεφ, σημειώνοντας ότι κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, οι Βούλγαροι μεταφορείς κηρύχθηκαν ως οι καλύτεροι στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σειρά προσχεδίων νόμων για τη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τη δημόσια τάξη συζήτησε η αλβανική κυβέρνηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται να εξεταστεί πακέτο νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο κ.Νάνο εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η ίδια διαδικασία και για τις επενδύσεις, το καθεστώς των οποίων πρέπει να απελευθερωθεί από τους υπάρχοντες περιορισμούς.

Τη διευθέτηση της διαμάχης των συνόρων του με την Κροατία μέσω της διεθνούς διαιτησίας ζήτησε η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χερσονήσου Πρεβλάκα ήταν αναποτελεσματικές και το Μαυροβούνιο "υπέστη μεγάλη οικονομική καταστροφή από τα κλειστά σύνορα με την Κροατία", γι' αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να απαιτήσει τη διευθέτηση μέσω της διεθνούς διαιτησίας.

Νέα υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης παρουσίασε απώλειες για έβδομη συνεχή συνεδρίαση και έκλεισε στις 1. 428,28 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 1,24%.

Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 February 1998 - 9:40:17 UTC