Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 23.2.98

O γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να υπογράψει σε λίγη ώρα συμφωνία με το Ιράκ για ρύθμιση της κρίσης με αφορμή τις επιθεωρήσεις στα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Βαγδάτη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα στον Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Αράκ Ταζίζ. Λεπτομέρειες του κειμένου της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα γίνει δεκτή και από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον, είπε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, πρόσθεσε όμως πως η όποια ρύθμιση που προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις όπλων της Βαγδάτης, θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις ΗΠΑ.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου πανελληνίου συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή του προέδρου του Κινήματος και πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη και πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου άσκησε έντονη κριτική σε όλους αυτούς που απείχαν από τις διαδικασίες του συνεδρίου και απηύθυνε προσκλητήριο προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να υπάρξει η ενότητα στο κυβερνών κόμμα. Στο τέλος των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μεγάλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ προβλήθηκε και βίντεο αφιερωμένο στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Την εκτίμηση ότι "η ρήξη έχει να κάνει με τακτικές, νοοτροπία και με παρελθόν που έχει ξεπεραστεί", εξέφρασε από το Λιτόχωρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι ήρθε η ώρα να τολμήσουμε τη σύγκρουση με κατεστημένες ιδέες και παρωχημένες νοοτροπίες". " Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και μπροστά μας ανοίγονται καινούριες προοπτικές που πρέπει να μας απασχολήσουν. Η θετική απάντηση στις νέες προκλήσεις, απαιτεί νέες σύγχρονες ουσιαστικές και εξειδικευμένες πολιτικές που μπορούν να κατοχυρώνουν την προοδευτικότητα, να διαμορφώνουν όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και να δώσουν ουσιαστική απάντηση σε σύγχρονα θέματα", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ως προς το συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ προέτρεψε τη νέα ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση της ενότητας.

Ομαλά διεξήχθη ο γραπτός διαγωνισμός, για την πρόσληψη 104 υπαλλήλων στο Νομό Θεσσαλονίκης. Μεγάλη αποχή παρατηρήθηκε από τους υποψηφίους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο μάθημα "Δημόσιο Δίκαιο" όπου ξεπέρασε το 53%, ενώ για τους υποψηφίους της τεχνολογικής εκπαίδευσης στο ίδιο μάθημα, η αποχή ήταν αρκετά μικρότερη, αγγίζοντας το 38%. Στην κατηγορία της δημόσιας εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι διαγωνίσθηκαν στα μαθήματα "Ιστορία του Εθνους 1821-1941" και "Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος", με κύριο χαρακτηριστικό την μεγαλύτερη από όλες τις κατηγορίες αποχή, που έφθασε στο 65%. Η βαθμολόγηση των γραπτών του διαγωνισμού για την κάλυψη 2.353 θέσεων εργασίας αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου.

"Η υποψηφιότητά μου δεν εξαρτάται από κομματικές ή διακομματικές διεργασίες. Η απόφασή μου υπερβαίνει κομματικούς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις και εκφράζει ένα πλειοψηφικό ρεύμα πολιτών που επιθυμεί η Θεσσαλονίκη να γυρίσει σελίδα". Αυτό υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε απόψε επίσημα την υποψηφιότητα του για το Δήμο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι "τώρα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την πόλη μας, να κινηθούμε γρήγορα, αποφασιστικά και συγκροτημένα. Να αφήσουμε τη γκρίνια και να περάσουμε στη δράση, Να φέρουμε αποτελέσματα άμεσα και ουσιαστικά".

Κατά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έβαλαν και όσοι συνεργάστηκαν μαζί της αλλά και όσοι δεν συνεργάστηκαν (είτε επειδή δεν μπόρεσαν ήταν επειδή δεν καταδέχτηκαν) κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η νεοσύστατη εταιρεία προβληματισμού και παρεμβάσεων "Εν Θεσσαλονίκη". Και ενώ αυτοί έριχναν τα βέλη τους κανείς από τη διοίκηση της Πολιτιστικής δεν ήταν παρών στην εκδήλωση, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ, Πάνος Θεοδωρίδης, που αρχικά είχε δεχτεί να συμμετάσχει στη συνέχεια υπαναχώρησε αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται από άτομα που έχουν διεκδικήσεις στον δήμο. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ, Γιάννης Βακαρέλης στέλνοντας μήνυμα στους διοργανωτές της ημερίδας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση "λόγω κορεσμού από τα τεκταινόμενα" ενώ τόνισε ότι δεν είναι καθόλου υπερβολές τα όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι για την Πολιτιστική. Σύμφωνα με τον κ Βακαρέλη οι υπεύθυνοι της Πολιτιστικής "λειτούργησαν με θράσος και μόνο με αυτό".

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στη βόρειο Αλβανία μετά την ανατίναξη δημόσιων κτιρίων από ενόπλους. Η αλβανική κυβέρνηση κάνει λόγο για τρομοκράτες που υποκινούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Η κυκλοφορία στην πόλη έχει διακοπεί.

Την αισιοδοξία το ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στις διαφορές των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας για το νέο, υπό κατάρτιση σύνταγμα εξέφρασε χθες ο Έλληνας ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος βρίσκεται στα Τίρανα, προσκεκλημένος από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με σκοπό να βοηθήσει στις διεργασίες θέσπισης νέου συντάγματος. Ο κ. Τσάτσος, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα στη συμμετοχή του κόμματος αυτού στην επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος. Όπως είπε, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Μπερίσα, του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι και εκείνος είναι της λογικής ότι το σύνταγμα είναι απαραίτητο και ότι δεν βλέπει αξεπέραστα προβλήματα στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο κ. Τσάτσος τόνισε ότι η κατάρτιση συντάγματος στην Αλβανία δεν είναι μόνο εσωτερικό θέμα, αλλά και σημαντική για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με την κοινοβουλευτική επιτροπή για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού συντάγματος.

Με την ομόφωνη επανεκλογή του προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν μετά από μυστική ψηφοφορία στη θέση προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας έληξαν οι εργασίες του τέταρτου συνεδρίου του κόμματος στο Ζάγκρεμπ. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν την είδηση, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τούτζμαν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1990 με αυτοκυριαρχία, δεν εμφανίζει σε αντίθεση με το κόμμα του μείωση της δημοτικότητας του.

Την θέση των ΗΠΑ ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των Αλβανών και της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση μεταξύ των Αλβανών της περιοχής και της σερβικής κυβέρνησης. Ο κ. Γκέλμπαρντ συναντήθηκε μΕ τον Σέρβο υποδιοικητή του Κοσσυφοπεδίου, Βλάικο Οντάλοβιτς ενώ είχε συνομιλίες και με τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα για τις οποίες εξέφρασε την ικανοποίησή του ενώ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Ανεστάλη χθες η απεργία των ανθρακωρύχων στη Νότια Βουλγαρία και από αύριο θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των ορυχείων. Τον οργανισμό ορυχείων "Γκορούμπσο" θα διαδεχτούν οκτώ νέες μετοχικές εταιρίες, με μειωμένο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ και τα μέλη της αντιπροσωπείας των απεργών. Ως συνέπεια της συμφωνίας ανεστάλησαν τόσο οι οικονομικές απαιτήσεις των απεργών, όσο και οι δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των μισθών, οι οποίοι στο εξής θα διαμορφώνονται στο πλαίσιο των νέων εταιριών που θα προκύψουν. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης άτοκης πίστωσης 3 δισεκατομμυρίων λέβα για το αρχικό κεφάλαιο των οκτώ νέων εταιριών, καθώς και την αναπροσαρμογή των προθεσμιών εξόφλησης του χρέους της "Γκορούμπσο".

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες τη Σόφιας από τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, στη Βουλγαρία. Αυτό επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία χαρακτήρισε την επίσκεψη Πρόντι "πολιτική και οικονομική αποκατάσταση της Βουλγαρίας ενώπιον της ιταλικής κυβέρνησης". Κατά την κυρία Μιχάιλοβα, η επίσκεψη του Ιταλού αξιωματούχου στη Σόφια αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της προετοιμασίας της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και όσον αφορά στη βαλκανική πολιτικής της.

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός του βουλγαρικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Χρίστο Κόντροφ, από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Σελίμ Ντερβίσογλου. Στην Αγκυρα ο Βούλγαρους αξιωματικός θα γίνει δεκτός και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγό Ισμαήλ Καρανταγί.

Οι άθλιες συνθήκες στις φυλακές και τα νοσοκομεία της Ρουμανίας παραμένουν ίδιες, μετά την πτώση του κομμουνισμού, καθώς η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν πολύ μικρή, υποστηρίζει έκθεση της ρουμανικής Επιτροπής Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από χρόνια έλλειψη χρημάτων και οι συνθήκες στα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν διαφέρουν πολύ απ' αυτές των απλών νοσοκομείων. Σύμφωνα με δηλώσεις υπαλλήλων των ιδρυμάτων, οι ασθενείς, που συχνά εγκαταλείπονται από τους συγγενείς τους, δεν υποβάλλονται σε καμία θεραπεία, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων, πλένονται μια φορά την εβδομάδα και υποσιτίζονται, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το προσωπικό των ιδρυμάτων τους κακοποιεί ή τους αφήνει χωρίς φαγητό. Αλλά και στις φυλακές δεν λείπουν παρόμοια φαινόμενα, αφού μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν χειροπέδες στους κρατούμενους και δεν τους επιτρεπόταν να διαβάζουν τα γράμματα που λάμβαναν. Τα περισσότερα κελιά υπερβαίνουν το φυσιολογικό αριθμό κρατουμένων και είναι ανάμεικτα με εγκληματίες και παραβάτες πρώτου βαθμού. Όσο για το φαγητό και την υγιεινή, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 February 1998 - 7:40:15 UTC