Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.2.1998

Αυξήσεις πάνω από το όριο του πληθωρισμού θα χορηγηθούν στους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ομοσπονδίες των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 3,7% για συντάξεις μέχρι 200.000 δραχμές και 2,5% για τις αυξήσεις άνω των 200.000 δραχμών. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων, Χρήστος Τριάντης, χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι δεν δόθηκε καμία απάντηση σε βασικά προβλήματα. Προανήγγειλε δε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων, μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να ξεχωρίσει η εισοδηματική πολιτική από τις συντάξεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν, μία μέρα μετά την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική, με την οποία η Αθήνα απέρριψε τις νέες προτάσεις του Ισμαήλ Τζεμ που αφορούσαν στα ελληνοτουρκικά. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι πρόσφατες επιστολές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ ο κ. Τουιγκάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο κ. Τζεμ την πρόσκληση του κ. Πάγκαλου για συνάντηση στη Ρόδο, στο περιθώριο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρεσβευτής είπε ότι η Άγκυρα μελετά προσεκτικά την επιστολή του Έλληνα υπουργού και θα απαντήσει. Ερωτηθείς για το θέμα της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο κ. Τουιγκάν είπε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει καμία μέθοδο προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα, αλλά προηγουμένως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν. Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με στενούς του συνεργάτες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Συνεχίζεται η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, λόγω των αντιδράσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή να μην τον καλέσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και σήμερα τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ενδεικτικά ότι η Ν.Δ. πηγαίνει προς τα πίσω αντί να πηγαίνει μπροστά. Η Ντόρα Μπακογιάννη στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρατήρησε ότι η Ν.Δ. δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική και με τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορεί να κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι θέλει να διώξει από το κόμμα τον Κ. Μητσοτάκη.

Πανελλαδική αποχή από αύριο αποφάσισε το μεσημέρι η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας που συνεδρίασαν το μεσημέρι με θέμα την αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνη Ρουπακιώτη. Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων αποδοκίμασαν ως απαράδεκτη και απρεπή τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, συμφώνησαν ωστόσο στην ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, έστειλε επιστολή στους προέδρους ζητώντας να κλείσει το θέμα και σημειώνοντας ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή προς όλους.

Εκατοντάδες καθηγητές, δάσκαλοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στα μέτρα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. "Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη διάρκεια της πορείας, εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λόγω της 24ωρης απεργίας των δασκάλων και καθηγητών πολλά σχολεία έμειναν κλειστά ενώ άλλα υπολειτούργησαν. Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών και δασκάλων πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν επεισόδια και άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότωφ στο αυτοκίνητο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς. Εξάλλου, έξω από τη Νομική Σχολή άγνωστοι προκάλεσαν επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα και να καεί ολοσχερώς ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί στη Λευκωσία ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ.Κρανιδιώτης συνεχάρη τον κ.Κληρίδη για την επανεκλογή του, ενώ παράλληλα του μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Έλληνας υφυπουργός, αφού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την ανταλλαγή απόψεων με τον Κύπριο Πρόεδρο, είπε ότι πάρθηκαν "κάποιες αποφάσεις όσον αφορά στους μελλοντικούς χειρισμούς". Αναφερόμενος στην πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες, ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι αντηλλάγησαν απόψεις, ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί αφού μελετηθούν σοβαρά, σε βάθος και από νομικής πλευράς αυτές οι σκέψεις.

Με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεργάζεται ο βουλευτής Ι. Καρακώστας που διαγράφτηκε από το ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Καρακώστας συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και αμέσως μετά ανακοίνωσε την απόφαση του. Ο βουλευτής χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σε γραπτή δήλωση του ο κ. Σημίτης τονίζει πως η κυβέρνηση προχωράει στον εκσυγχρονισμό της χώρας που δεν είναι υπόθεση μιας μόνο κυβέρνησης ή ενός μόνο κόμματος.

Διευκρινήσεις για τις αλλαγές που επέρχονται -από φέτος- στη φορολόγηση φυσικών προσώπων και εταιριών, περιλαμβάνει η κατεπείγουσα εγκύκλιος που απέστειλε χτες, σε όλες τις εφορίες της χώρας, το Υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικότερα, στην ενημερωτική εγκύκλιο του Υπουργείου, δίδονται οδηγίες για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας (τα κλιμάκια τιμαριθμοποιούνται από φέτος με συντελεστή 5,5%), καθώς και για τις μειώσεις του φόρου εισοδήματος (που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 1998 και ευνοούν τις οικογένειες με παιδιά). Επιπλέον, οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ ενημερώνονται, από την εγκύκλιο, για τη μείωση στο 2% (έναντι 5%), της έκπτωσης που γίνεται σε όσους φορολογούμενους πληρώσουν εφάπαξ και μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όλο το οφειλόμενο ποσό του φόρου εισοδήματος.

Χαμηλή είναι η απορροφητικότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στους Πομάκους, τους τσιγγάνους και τους παλιννοστούντες Πόντιους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για κοινωνικά θέματα κ. Flynn, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Στα προγράμματα για τους Πομάκους και τους τσιγγάνους η απορροφητικότητα μέχρι τον Ιούλιο του 1997 ήταν 20% του συνολικού προϋπολογισμού (18.400.000 ECU) και είχαν ωφεληθεί 1.560 άτομα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα προγράμματα για τους παλιννοστούντες Πόντιους ήταν 23%.

Την τελευταία του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρεία του Γλαύκου Κληρίδη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανόλη Χριστοφίδη το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο το Σάββατο και την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση. Ερωτηθείς εάν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των νέων υπουργών, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι αναμένονται ακόμη οι απόψεις του κόμματος της ΕΔΕΚ και αμέσως μετά ο κ.Κληρίδης θα προχωρήσει στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "το ίδιο επικίνδυνα" τα όπλα μαζικής καταστροφής, που έχει στην κατοχή του το Ιράκ, με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο. Όπως γράφει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο Ισμαήλ Τζεμ διατύπωσε αυτό τον ισχυρισμό, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας στην Βαγδάτη, μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και του Σαντάμ Χουσείν. Υποστήριξε ακόμη, ότι "από αυτά τα όπλα, δηλαδή τους ρωσικούς πυραύλους, θα πρέπει να απαλλαγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής". Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Χακί Καρανταγί, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις κατηγορίες του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας χρηματοδότησαν ταραχοποιούς στη Σκόδρα το τελευταίο διάστημα με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας. Σε ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι τέτοιου είδους κατηγορίες αποτελούν αναλήθειες και κακοήθειες με σκοπό να στρέψουν την προσοχή από τα πραγματικά αίτια των εσωτερικών προβλημάτων στην Αλβανία. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είχε πέρσι χαιρετίσει την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αλβανία και την ετοιμότητα της νέας ηγεσίας στα Τίρανα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Βελιγράδι, η οποία εκφράστηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, στη διάσκεψη κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου στην Κρήτη.

Προτεραιότητα στην αντικατάσταση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια από στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα δώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην πλατφόρμα που θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, επικαλούμενη πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP, από τα Σκόπια, η κυβέρνηση στοχεύει στην εγκατάσταση στο πεδίο βολής Κρίβολακ περίπου 700 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αυτοί δεν θα συνεχίσουν την επιτήρηση των συνόρων με την Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία.

Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στη βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με παροδικές ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 11 βαθμούς, στα δυτικά από 5 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 6 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 25 February 1998 - 17:05:42 UTC