Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.3.1998

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Σόφια πενταμερής συνεργασία για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει στην πρωτοβουλία αυτή να λάβουν μέρος και τα Σκόπια και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετική επιστολή έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφορικά με το κείμενο που θα συνυπογράψουν οι πέντε χώρες για την εκτόνωση της κρίσης. "Προτείνεται η υπογραφή του κειμένου αυτού βασικά σημεία του οποίου απηχούν και τις δικές μας θέσεις", είπε ο κ. Ρέππας και ανέφερε "την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κάθε φαινόμενο βίας που καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και η δυνατότητα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο να αξιοποιούν τις συμφωνίες που έχουν γίνει τελευταία και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί όπως αυτές που αφορούν στα θέματα εκπαίδευσης για να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής τους". Ανησυχητική χαρακτήρισε, εξάλλου, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, που βρίσκεται στη χώρα μας. Στη συνέχεια ο κ. Μεϊντάνι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στο επίκεντρο των επαφών του Αλβανού Προέδρου βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στο χαιρετισμό του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τη χρήση βίας, επιθυμεί ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, όχι όμως και μεταβολή των συνόρων. Ο Αλβανός Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ασκήσει την επιρροή της ώστε να καθήσει ο Μιλόσεβιτς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο Προεδρικό Μέγαρο υπεγράφησαν τρεις σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε θέματα μορφωτικά, οικονομικής συνεργασίας και φύλαξης συνόρων. Οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας στην περιοχή έληξαν, ωστόσο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, μετά τις συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 50 άτομα. Σήμερα οι Αλβανοί πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις του Κοσσυφοπεδίου.

Την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των χωρών της "ομάδας επαφής" σήμερα στο Λονδίνο, αλλά δέχτηκε την αποστολή μεσολαβητή της ομάδας στην περιοχή, ο οποίος θα είναι πιθανόν ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φιλίπε Γκονζάλες, σύμφωνα με πληροφορίες Βρετανού διπλωμάτη. Τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν όλες οι χώρες της ομάδας επαφής εκτός από τη Ρωσία είναι η επιβολή διεθνούς εμπάργκο για τα όπλα, παράλληλα με το υπάρχον ευρωπαϊκό εμπάργκο, η απαγόρευση όλων των προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταπίεση, η άρνηση στην χορήγηση βίζας σε όσους ευθύνονται για τη βία, η άρνηση για βοήθεια στην κυβέρνηση και το πάγωμα των ξένων κεφαλαίων στη Σερβία μέσα σε 10 μέρες, εάν τα συγκεκριμένα μέτρα δεν καταφέρουν να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει να επικρατήσουν καταστάσεις νοσηρότητας και εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε σε αυστηρό τόνο "πισώπλατα μαχαιρώματα", σκόπιμες διαρροές, διφορούμενες δηλώσεις και άλλες ενέργειες στελεχών του κόμματος και έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους για την πορεία του κόμματος. Ευθεία επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αμφισβήτησε την πολιτική και τις επιλογές του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έτσι όπως βαδίζει η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2000. O κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το ζήτημα των διαγραφών των 6 βουλευτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 40% του κόμματος διέγραψε το 30%. Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση την ώρα που μιλούσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη "δεκανίκι" της πολιτικής Σημίτη. Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα και ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής παρενέβη και συνέστησε στον ομιλητή να προσέχει τις εκφράσεις του.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εάν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απευθύνει σχετική πρόσκληση. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της μεγαλονήσου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί ο κ.Κληρίδης με τον Αμερικανό αξιωματούχο Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με τον κ.Κασουλίδη, ο κ.Μίλερ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού". Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι στη συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ συζητήθηκε και το θέμα των S - 300, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει πείσει πως οι πύραυλοι αποτελούν μέρος της ουσίας του κυπριακού και του θέματος της ασφάλειας. Ο κ. Κληρίδης έφτασε το απόγευμα στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά έναρξη της αντικατάστασης αυτοκινήτων άνω των 15 ετών από φέτος.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1,21 το μεσημέρι στη Ρόδο. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά του νησιού. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ρόδου, δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ωστόσο οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους.

Σταθερή παραμένει η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που νοσηλεύεται για 14η ημέρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. Σήμερα ο Μακαριότατος υποβλήθηκε σε νέα προγραμματισμένη αιμοκάθαρση. Οι θεράποντες ιατροί επισημαίνουν ότι ο κ. Σεραφείμ αναρρώνει με αργούς ρυθμούς, τονίζοντας όμως ότι ο οργανισμός του είναι βεβαρημένος. Παρά τη βελτίωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έξοδο του από το νοσοκομείο.

Πολιορκούνται οι εφορίες της χώρας, καθώς -μέρα με την ημέρα- λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων για διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων. Στη Θεσσαλονίκη, το αδιαχώρητο επικράτησε κυρίως στις Δ.Ο.Υ. που καλύπτουν μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως της Καλαμαριάς, των Αμπελοκήπων, της Νεάπολης, καθώς και σε κεντρικές της Θεσσαλονίκης. Σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις εντύπων δεν παρατηρούνται. Σε βραχνά, όμως, έχει εξελιχτεί για λογιστές και φορολογούμενους η συμπλήρωση του Ε3. Κι ενώ αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η υποβολή των δηλώσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις, ολοένα και πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς μεγάλος αριθμός τους δεν έχουν λάβει ακόμη τη σχετική βεβαίωση.

Στις 23 Μαρτίου αναχωρεί για την Αλβανία η δεύτερη ανθρωπιστική αποστολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αποδέκτες τους ομογενείς στη γειτονική χώρα. Τα είδη που περιλαμβάνει η αποστολή, κυρίως φάρμακα άμεσης ανάγκης, συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δύο μηνών, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιτροπής Νεολαίας Αλεξανδρούπολης και με τη συνεργασία κοινοτήτων, συλλόγων, σωματείων και πολιτών της περιοχής.

Σε ισόβια κάθειρξη και 19 χρόνια καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο Αλβανός λαθρομετανάστης Μούτσιο Ντολόρες, που συμμετείχε στην υπόθεση απαγωγής του 25χρονου φοιτητή Διαμαντή Τσαμπάζη. Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών -κατά συγχώνευση- και το συμπατριώτη του, Ηρακλή Πίρο, ενώ αθώωσε λόγω αμφιβολιών, άλλα τέσσερα άτομα. Η απαγωγή έγινε τον Αύγουστο του 1996 και οι απαγωγείς κατάφεραν να αποσπάσουν από τον πατέρα του φοιτητή λύτρα ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών.

Στα ίχνη σπείρας εμπορίας ναρκωτικών, που δρα στις δυο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στον Έβρο. Χθες, συνελήφθησαν δύο μέλη της, ένας Τούρκος κι ένας Έλληνας, ενώ καταζητείται ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας, Τούρκος υπήκοος Taskin Hayri, 55 χρονών, κατάδικος και στο παρελθόν για ανάλογη υπόθεση στην Ελλάδα.

Αύξηση 11% στην προσέλευση εμπορικών επισκεπτών και κοινού σημειώθηκε κατά τη χθεσινή, δεύτερη μέρα λειτουργίας της Sportiva '98, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανάλογη της προσέλευσης είναι και η εμπορική δραστηριότητα, αφού κλείσθηκαν συμφωνίες μεταξύ εκθετών και επιχειρηματιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από το Σάββατο, πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης, που ολοκληρώνεται σήμερα και προσέλκυσε φέτος μεγαλύτερο αριθμό εκθετών, από κάθε άλλη χρονιά.

Δύο εκατομμύρια Έλληνες, ένα ποσοστό 15-20%, πάσχουν από υπέρταση, ενώ ποσοστό 84% των πασχόντων έχει επίγνωση της πάθησης. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 6ο πανελλήνιο συνέδριο αρτηριακής υπέρτασης, που θα πραγματοποιηθεί 12-14 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, η υπέρταση πλήττει τις γυναίκες συνήθως μετά την εμμηνόπαυση , ενώ τους άντρες σε νεότερη ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας του ΑΠΘ, Αναστάσιο Λαζαρίδη, έχει διαπιστωθεί αύξηση της υπέρτασης σε άτομα νεαρής ηλικίας, ιδίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και σε φοιτητές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο κοινωνικό στρες, στην καθιστική ζωή, στην κακή διατροφή.

Oι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα, στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τη φορολογική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε., ενώ αναμένεται να προβούν στη σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει τα φορολογικά συστήματα των χωρών μελών. Οι υπουργοί οικονομικών αναμένουν τον Επίτροπο Νομισματικών Σχέσεων Ιβ-Τριμπό ντε Σιλγκί, να υποβάλει τις προτάσεις του όσον αφορά στη νομική υπόσταση της λειτουργίας της μελλοντικής Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, καθώς και στη δημιουργία οικονομικής επιτροπής η οποία θα αντικαταστήσει την νομισματική, με την είσοδο του νομίσματος "εύρω".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν την Ελλάδα να υιοθετήσει και να υλοποιήσει σχέδιο για τη δημιουργία εθνικού θαλάσσιου πάρκου στη Ζάκυνθο για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta και της περιοχής που θεωρείται σπάνιας αξίας. Η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου πέντε εκατομμύρια ecu (ενάμισι δις δρχ.) καθώς και άλλα κοινοτικά μέσα για την υλοποίησή του.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Μουσουλμάνοι αντάρτες έσφαξαν τέσσερα άτομα στη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα επίσημα στοιχεία επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 36 άτομα. Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών διεξάγουν άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Επιδείνωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Μετά το μεσημέρι θα πέσουν χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, αλλά και περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και από το απόγευμα χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 9 March 1998 - 17:05:15 UTC