Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.3.1998

Ντελίριο αγορών χθες στη Σοφοκλέους, με έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές, στον ΟΤΕ, καθώς και μετοχές που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι συναλλαγές σημείωσαν άλμα στα 41 δισ. δρχ. περίπου, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές ήταν οι ανεκτέλεστες εντολές, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες τουλάχιστον και για την αυριανή συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 112,32 μονάδες και έκλεισε στις 1.649, 69 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 7,31%.

Μετά τους συντηρητικούς και τις ευμενείς δηλώσεις του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θεωρούν θετική την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποτίμηση της δραχμής, ενώ υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD διασαφήνισαν τις θέσεις τους στη διάρκεια των επαφών και συνομιλιών, που είχαν σήμερα και χθες στη Βόννη, με υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, που επισκέφθηκε τη Γερμανία. Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν ο γραμματέας του, Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης και η ευρωβουλευτής, Ειρήνη Λαμπράκη, ενώ το αδελφό γερμανικό κόμμα εκπροσωπήθηκε από ανώτατα στελέχη του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, και μέλος του προεδρείου του SPD, Χανς Άιχελ, και η βουλευτής, Ζίγκριντ Σκαρπέλις- Σπερκ, πρόεδρος τη Γερμανοελληνικής Ομάδας Φιλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής. Αν και οι διαβουλεύσεις αφορούσαν κατ' αρχήν θέματα συνεργασίας των δύο κομμάτων, οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, δεδομένου ότι το SPD, που σήμερα ηγείται της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ως φαβορί για τις παγγερμανικές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του SPD, Όσκαρ Λαφοντέν, και τον νυν πρωθυπουργό της Κάτω Σαξονίας, και υποψήφιο καγκελάριο, Γκέρχαρτν Σρόιντερ.

Με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πράγα. Ο πρωθυπουργός μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του, Γιόσεφ Τόσοφσκι, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Γιάροσλαβ Σεντιγί και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κ. Πίτχαρτ. Ο κ. Σεντιγί, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον στη συζήτηση που είχε με τον κ. Σημίτη στράφηκε στις οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών σε κοινά επενδυτικά προγράμματα.

Δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τοσβόλας υπογράμμισε ότι "ο μύθος της οικονομικής σταθερότητας, αλλά και της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού κατέρρευσε παταγωδώς. Ο πρωθυπουργός, έλεγε ότι η σταθερότητα της δραχμής είναι η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. "Κατά συνέπεια είναι ψεύτης και εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό."

Πρόσθετο κονδύλι 17 δισ. δρχ. για την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων θα έχει στη διάθεση του, μετά την υποτίμηση της δραχμής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το επιπλέον αυτό ποσό προκύπτει από την υπερτίμηση του Ecu έναντι της δραχμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών κοινωνικών υποθέσεων, ζήτησε από τους εταίρους να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, προκειμένου τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται να απαντούν άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, για τα οποία πρόκειται να λάβει αποφάσεις το Συμβούλιο Υπουργών, είναι: Τα υλικά υψηλού κινδύνου μηρυκαστικών για τη διατροφή του ανθρώπου, η άρση απαγόρευσης εξαγωγής αποστεωμένου κρέατος από την περιοχή της Βόρειαςς Ιρλανδίας και οι συμφωνίες ισοδυναμίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. στον υγειονομικό τομέα. Ακόμη, θα γίνει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πώληση αιγοπρόβειου κρέατος.

Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου με τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά των φαναριών που ζητιανεύουν τα τελευταία χρόνια σε κεντρικά σημεία αστικών κέντρων και στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του προϊστάμενου στην εισαγγελία εφετών, Δημήτρη Σιδέρη, αποφασίστηκε να μην συλλαμβάνονται στο εξής από την αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για επαιτεία παιδιά κάτω των 14 ετών. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές από τα δικαστήρια στους πραγματικούς υπαίτιους - προστάτες ανηλίκων - που τα εξωθούν στην επαιτεία.

Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, γυναικολόγος - μαιευτήρας, ο οποίος κατηγορείται ότι από αμέλεια δεν υπέβαλε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις έγκυο με αποτέλεσμα να πεθάνει το έμβρυο και να κινδυνεύσει η ίδια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 48χρονος μαιευτήρας Αθανάσιος Ακτσαλής, ανέλαβε να παρακολουθεί την Σ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη, η οποία πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και ως εκ τούτου ανήκει στην ομάδα γυναικών που παρουσιάζουν προβλήματα επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης.

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, πραγματοποίησε, ο πρέσβης της Φινλανδίας, Arto Tanner. Ο κ. Πετσάλνικος, τόνισε ότι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, μέσω του εκσυγχρονισμού των υποδομών, η Μακεδονία και η Θράκη να αναδειχθούν σε οικονομικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, "σε μια γέφυρα που θα ενώνει τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις παρευξείνιες χώρες με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Τα 34 γραμμάρια κοκαΐνης, που βρέθηκαν κρυμμένα, μετά από έρευνα στο σπίτι του, προοριζόταν για δική του χρήση, ισχυρίστηκε ο εστιάτορας Γιώργος Χαϊδούτης, 47 χρονών, πατέρας τριών παιδιών, κατά την απολογία του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Η ποσότητα των ναρκωτικών βρέθηκε σε διάφορα σημεία μαζί με χρηματικά ποσά και συνάλλαγμα. Ο κατηγορούμενος είπε ότι από τα 34 γραμμάρια κοκαίνης που προοριζόταν για δική του χρήση, μόνο τα 13 θα έμεναν τελικά αφού πριν τα χρησιμοποιήσει τα βράζει με σόδα.

Οι 11 υγροβιότοποι της Ελλάδας που προστατεύονται από την συνθήκη Ραμσάρ περιλαμβάνονται στο κατάλογο των 45 εκ των 154 υγροβιοτόπων των χωρών της Μεσογείου που προστατεύονται από την ίδια συνθήκη και χρήζουν άμεσης προστασίας. Πρόκειται για τους υγροβιοτόπους Βόλβης-Κορώνειας, Κερκίνης, Νέστου, του μεγάλου Δέλτα του Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, των Πρεσπών, της Ισμαρίδας, της λίμνης του Μητρικού, του Δέλτα του Έβρου, του Αμβρακικού, της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και του Κοτυχίου Στροφυλιάς. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της συνθήκης Ραμσάρ Ντελμάρ Μπλάσκο σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την πρώτη συνάντηση της Μεσογειακής Επιτροπής Υγροτόπων ( MedCom) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία αυτών των υγροβιοτόπων θεωρούνται ικανοποιητικά και υπάρχει ελπίδα να βγουν σύντομα από των κατάλογο των 45 που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Νέας Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, θα είναι ο Δημήτριος Δήμου, επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης. Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του νυν Αρχηγού, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, από τον κ. Δήμου, ο οποίος πρόσφατα αποστρατεύθηκε με τον βαθμό Υποστράτηγου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 March 1998 - 7:40:15 UTC