Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/03/1998

Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι θετική εφόσον δεν περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ερωτηθείς για την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ προς τον κ. Πάγκαλο για διάλογο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι ο κ. Τζεμ μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα τέλη Μαΐου, στη Ρόδο.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με καθοριστικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική. "Το πρόγραμμα που υλοποιούμε με γρήγορους και επιταχυνόμενους ρυθμούς δίνει αξιόπιστες λύσεις στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας", είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την ένταξη της δραχμής στο ευρωπαϊκό σύστημα ισοτιμιών πρόσθεσε: "Όλα πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατ αρχάς, η ένταξη μας δίνει εχέγγυα για σταθεροποίηση της οικονομίας, προοπτική που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ύπαιθρο. Επιπλέον, η προσαρμογή της συναλλαγματικής αξίας του νομίσματος μας θα έχει τρία θετικά και άμεσα ορατά αποτελέσματα για τον αγροτικό τομέα. Πρώτον, θα αυξηθούν οι ενισχύσεις σε δραχμές που θα απολαμβάνει ο παραγωγός, δεύτερον τα αγροτικά μας προιόντα θα είναι φθηνότερα στην ευρωπαϊκή και στις διεθνείς αγορές, γεγονός που θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα μας, τρίτον θα αυξηθούν σε εθνικό νόμισμα οι πόροι που διατίθενται για τη βελτίωση των δομών με διαρθρωτικές δράσεις και μέτρα. Είναι κρίσιμης σημασίας, όμως, να τονιστεί ότι αυτή η νέα πνοή για τον αγροτικό τομέα πρέπει ν αξιοποιηθεί με στόχο την αναδιάρθρωση και την προώθηση των απαραίτητων προσαρμογών και όχι να εκληφθεί σαν πλεονέκτημα μόνιμου χαρακτήρα και εγγύηση για εισοδηματική ενίσχυση".

Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας σε ομιλία του σε ημερίδα για τους αγρότες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τόνισε ότι σκοπός της χώρας μας είναι να ανατραπεί ο μονόπλευρος σχεδιασμός της AGENDA 2000 που περιλάμβανε μόνο τα προϊόντα των βορείων χωρών και να διερευνηθεί με όλα τα μεσογειακά προϊόντα από κοινού και ισότιμα με τα άλλα προϊόντα της Ε.Ε. Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια με κίνητρα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις για την περαιτέρω διεύρυνση των προϋποθέσεων της αγροτικής ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι φέτος θα διατεθούν 1 τρις. 640 δισ. δρχ. στον αγροτικό τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κοινοτικές ενισχύσεις.

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά τον τραυματισμό στο πόδι. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον "πρωθυπουργό του ψεύδους", είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόβλεψε ότι θα είναι ζοφερό το μέλλον της χώρας. Για την υποτίμηση της δραχμής παρατήρησε ότι επιβλήθηκε από τις αγορές και έθεσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις που δανείστηκαν σε συνάλλαγμα.

Την μετοχοποίηση ποσοστού μέχρι 15% στο τέλος του 1998, την επενδυτική στροφή του ΟΤΕ στα Βαλκάνια, την διοικητική αναδιάρθρωση, την αύξηση της ψηφιακοποίησης του δικτύου από 48% σε 70% στο τέλος του χρόνου και την σταδιακή μείωση των τιμολογίων μέχρι το 2000, ανακοίνωσε, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Χρυσολούρης. Ειδικότερα διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 1998 θα έχουν γίνει ψηφιακές το μεγαλύτερο μέρος των τηλεφωνικών συνδέσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο) καθώς και ότι στο δίκτυο θα εισαχθούν νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

''Κόκκινη κάρτα'' απειλούνται να πάρουν -στις 30 Ιουνίου- από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, έργα ύψους πάνω από 10 δισ. δρχ, που παρουσιάζουν υστέρηση στην απορροφητικότητα. Την ίδια ημερομηνία, ανάβει το ''πράσινο φως'' για αλλες "ώριμες" προτάσεις, που διεκδικούν ένταξη στο ΠΕΠ και μέρος όχι μόνο των 10 αλλά και επιπλέον 6 δισ., που προκύπτουν για την Περιφέρεια από τη νέα ισοτιμία της δραχμής. Την άμεση ανακατανομή και διάθεση των κονδυλίων επιβάλλει η προσπάθεια της Περιφέρειας να κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να μη χαθεί ούτε δραχμή από τα 788 εκατ. ECU του προϋπολογισμού του ΠΕΠ και τα 6 πρόσθετα δισ. δρχ.

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης - Εσωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης. Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν η διαφάνεια στις δραστηριότητες του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ συζητήθηκαν οι προετοιμασίες των κρατών - μελών της Ε.Ε για τη διεύρυνση σε επίπεδο Δικαιοσύνης, με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο. Επίσης, συζητήθηκε η σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί δικαστικών υποθέσεων, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο ζήτημα της εξέτασης των μαρτύρων ή των κατηγορουμένων, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας τους, διατύπωσε τη θέση ότι ο δικαστής θα πρέπει να παρίσταται στις εικονοτηλεδιασκέψεις, για να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και λήψης κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση που θίγονται θεμελιώδεις αρχές του κράτους. Η πρόταση αυτή, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών.

Ριζική ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας που παρουσιάζει στους εργαζόμενους η διοίκηση της εταιρίας. Μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμφωνητικών που ισχύουν μέχρι σήμερα, περικοπές στους μισθούς. Επίσης καθιερώνονται 55 ώρες απασχόληση την εβδομάδα για το προσωπικό εδάφους και 45 ώρες για τους ιπτάμενους, ενώ μειώνονται οι αεροσυνοδοί σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών από ένα έως τρία άτομα. Προβλέπεται ακόμη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ενώ θα υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας ακόμη και σε ατομικό επίπεδο. Στόχος για το 1998 είναι να μειωθεί το κόστος των υπερωριών σε σχέση με το 1997 κατά 80%, ενώ θα μειωθεί στο μισό το εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν. Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται περικοπές δαπανών, ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, επενδύσεις και επανακαθορισμός των δρομολογίων. Η διοίκηση της Ολυμπιακής ευελπιστεί ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα αυξήσει τα έσοδα της σε 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως.

Στην επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνάμεων του έθνους και τη συμπαράταξη του ελληνισμού στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Κύπρος συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών Ελλάδας-Κύπρου κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου ώστε -όπως είπε- να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να ευαισθητοποιηθεί η Διεθνής Κοινή Γνώμη για το συνολικότερο πρόβλημα του Κυπριακού.

Η μετοχοποίηση των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα ανεργίας τα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένες ειδικότητες ναυτικών, το μέλλον της ακτοπλοϊκής αγοράς και το ναυλολόγιο των επιβατών - οχηματαγωγών πλοίων, ήταν ορισμένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση τους οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι κ.κ. Παπαντωνίου και Σουμάκης δεν κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις ενώ διεξοδικότερη συζήτηση επί όλων αυτών των θεμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κίνδυνο κομματικής "εμπλοκής" στη λειτουργία της ΓΣΕΕ -και κατ' επέκταση στον κοινωνικό διάλογο για τις αυξήσεις των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό- διαβλέπουν τα συνδικαλιστικά στελέχη που εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο και επιχειρούν την ερχόμενη Δευτέρα να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Συνομοσπονδίας. Ενόψει της πρώτης αυτής απόπειρας του Χρήστου Πολυζωγόπουλου να προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΓΣΕΕ, η προσκείμενη στον ΣΥΝ παράταξη, η "Αυτόνομη Παρέμβαση", ανακοίνωσε την αντίθεσή της "σε αποκλεισμούς παρατάξεων και σε πιθανές προμελετημένες αποχωρήσεις για μικροκομματικούς σκοπούς". Το ενδεχόμενο των προμελετημένων αποχωρήσεων από τα νέα όργανα της ΓΣΕΕ, ενισχύθηκε σήμερα από συνδικαλιστές οι οποίοι προεξοφλούσαν την "εμπλοκή" των κομματικών επιδιώξεων στη ΓΣΕΕ. Είτε με την αποχή της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) από τα νέα όργανα της ΓΣΕΕ, με στόχο να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και στις ηγεσίες των συνδικάτων είτε και με ενδεχόμενη άρνηση της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) να ακολουθήσει συναινετικές διαδικασίες στη λειτουργία και τη δράση της ΓΣΕΕ, ενόψει της αναμενόμενης τους επόμενους μήνες κορύφωσης, λόγω των δημοτικών εκλογών, της ήδη ανοικτής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις δύο χώρες για τις τρεις διόδους στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, τα νερά του Νέστου, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και τη διέλευση του φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ. Από την πλευρά του, ο κ. Ανάνιεφ ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο και εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει στις επιλογές του βουλγαρικού λαού και απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί τη Σόφια.

Τέσσερις νεκροί και 18 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε χθες βράδυ στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον Αλμυρό Μαγνησίας. Νεκροί είναι οι Κωνσταντίνος Κότσης, 25 χρόνων, από τα Λευκάδια Ημαθίας, Παντελής Καραγιώργης, 45 χρόνων, από τα Νέα Λιόσια, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, 49 χρόνων, από τον Κολωνό της Αθήνας και η Βάγια Σωτηροπούλου, 47 χρόνων, από τη Λαμία. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν λεωφορείο του ΟΣΕ, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Βάρνα Βουλγαρίας, συγκρούστηκε με νταλίκα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βόλου.

Ένας Αλβανός λαθρομετανάστης τραυματίσθηκε από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στην περιοχή Αγρα της Έδεσσας, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλο συμπατριώτη του, δε σταμάτησε για έλεγχο. Το ΙΧ επιβατικό, στο οποίο επέβαιναν οι δύο λαθρομετανάστες δε σταμάτησε για έλεγχο, μετά το κάλεσμα των αστυνομικών. Αντίθετα, οι δύο άνδρες, μετά από καταδίωξη, βγήκαν από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν και άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, που ανταπέδωσαν τα πυρά. Αποτέλεσμα, να τραυματισθεί ο ένας από τους δύο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Έδεσσας, ενώ ο συμπατριώτης του διέφυγε και καταζητείται.

"Όχι στις πολιτικές χωρίς γυναίκες - Γυναίκες - Ανάπτυξη - Πολιτισμός - Ειρήνη", ήταν το θέμα της περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Ως "σημαντικό δυναμικό, που μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής", χαρακτήρισε τις γυναίκες, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καμπέλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι γυναικείες οργανώσεις "αποτελούν αναξιοποίητο δυναμικό ενεργών πολιτών, που πρέπει όμως να ενταχθεί στις πολιτικές της Περιφέρειας, αλλά και της κυβέρνησης".

Μεγάλη απήχηση στους μαθητές της β΄ λυκείου από Ελλάδα, Κύπρο και απόδημο ελληνισμό έχει και φέτος το πρόγραμμα της Γ΄ Συνόδου της ''Βουλής των Εφήβων'' αφού οι δηλώσεις συμμετοχής των λυκείων αυξήθηκαν από 1450 που ήταν πέρσι στα 1780. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Α. Κακλαμάνης, που έδωσε και τα σχετικά στοιχεία μέσω της ''Βουλής των Εφήβων'' επιδιώκουμε την καλλιέργεια θετικής στάσης των νέων μας απέναντι στην αξία ''συμμετοχή στα κοινά'' που αποκτά πλέον γι΄ αυτούς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος σωματεμπόρων, τα μέλη του οποίου διοχετεύουν, μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων, σε οίκους ανοχής νεαρές γυναίκες από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν μια νεαρή Βουλγάρα κατήγγειλε στην ασφάλεια ότι ο ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή Αμπελοκήπων, την υποχρέωσε με απειλές να υποβληθεί σε άμβλωση για να συνεχίσει να την εκδίδει σε πελάτες έναντι αμοιβής.

Μια τετράγλωσση εφημερίδα με το όνομα "Νόστιμον Ήμαρ" που απευθύνεται σε ξένους οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προέρχονται ιδίως από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά και από όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησε με ιδιωτική πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας είναι τετρασέλιδο με κείμενα στα ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα και γεωργιανά και μεταξύ των άλλων περιέχει πληροφορίες για την πράσινη κάρτα, σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Συντάγματος της Ελλάδας και θέμα που αφορά την καταγραφή των μεταναστών στη χώρα μας. Στόχος των εκδοτών της , που είναι άνθρωποι που ασχολήθηκαν για πολλά χρόνια με τα προβλήματα των ξένων, είναι η ενημέρωση των αλλοδαπών για τα δικαιώματά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.

Οικοσκευές και άλλα αντικείμενα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών, ''σήκωσαν'' και μετέφεραν με νταλίκα, άγνωστοι διαρρήκτες από νεόκτιστη οικοδομή, στην οποία δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμα οι ένοικοι, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, τουλάχιστον τέσσερα άτομα που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ένοικοι, ανενόχλητοι έσπασαν με λοστούς τις εξώπορτες 15 από τα συνολικά 18 διαμερίσματα και άρχισαν να φορτώνουν στη νταλίκα ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη και γενικά ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στη Σοφοκλέους, ενώ οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 100 δισ. δρχ. Ο γενικός δείκτης σημείωσε νέο ανώτατο ρεκόρ και διαμορφώθηκε στις 1.919,91 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,13%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και των κατασκευαστικών εταιριών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, παρουσίασε κάμψη κατά 2,4% και πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 12,5 δισ. δρχ.

Την απόδοση χρονικού περιθωρίου στο Βελιγράδι, πριν εφαρμοστεί η επιβολή του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στη Γιουγκοσλαβία υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Ζάγκρεμπ με τον Κροάτη ομόλογό του, Μάτε Γκράνιτς. Ο Ρώσος υπουργός δικαιολόγησε τη στάση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έχουν σημειωθεί αρκετές "θετικές κινήσεις" από την πλευρά του Βελιγραδίου, όπως η πρόσκληση για συνομιλίες με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, η πιθανότητα μερικής αυτονομίας και το ενδεχόμενο να δεχτεί η Γιουγκοσλαβία αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα ηγηθεί αντιπροσωπείας δεκατριών ατόμων η οποία θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, όπως μεταδίδουν ανεξάρτητα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο Μπουγιάρ Μπουκόσι,"εξόριστος πρωθυπουργός" της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ρουγκόβα, Αντέμ Ντεμάτσι, επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου. Την ομάδα συμπληρώνουν οι σύμβουλοι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Φεχμί Αγκάνι και Χαϊνταγιέτ Χαϊσενί και ακόμη οκτώ επιφανής προσωπικότητες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 March 1998 - 13:41:54 UTC