Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 23.3.98

· Κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για την Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς κρίνεται το μέλλον της, ύστερα από την απόφαση των εργαζομένων να έλθουν σε "μετωπική" αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Χθες, το έκτακτο συνέδριο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία αποφάσισε τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ αύριο Τρίτη, οι εργαζόμενοι θα παρουσιάσουν τις επίσημες θέσεις τους στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για την περικοπή δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η κυβερνητική επιτροπή προσανατολίζεται στην άποψη, ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, μέχρι τις 10 Απριλίου, αν δεν υπάρξει συμφωνία από την πλευρά των εργαζομένων.

· Εκτακτα μέτρα παίρνει η αστυνομία, μετά τα αλλεπάλληλα αιματηρά επεισόδια, που δέχονται οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και τις επιθέσεις κακοποιών στοιχείων, που δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στην Αθήνα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Παν. Βλαστού, που φέρεται ότι μαζί με τον αδελφό του Κώστα, επιτέθηκε με πυροβόλα όπλα εναντίον δύο αστυνομικών στην Καλλιθέα, που εκτελούσαν συνηθισμένο τροχονομικό έλεγχο.

· Ενταση και πάλι στο χώρο των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στην Κρήτη. Αιτία αυτή τη φορά, οι αποδοκιμασίες ψηφοφόρων του επιτίμου πρόεδρου του κόμματος κ. Κων. Μητσοτάκη, προς τον βουλευτή Ρεθύμνου , πρώην υπουργού κ. Γιάν. Κεφαλογιάννη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής" καλεί τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος σε πανστρατιά για τις δημοτικές εκλογές, ώστε να φανεί το αίσθημα δυσαρέσκειας του λαού προς τις κυβερνητικές αποφάσεις.

· Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο υπουργός Αμυνας της Κυπρου τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος "είπε τα αυτονόητα" για τη μείωση των εξοπλισμών, θέλοντας να δείξει ότι η μέριμνα για την άμυνα είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και να επισημάνει ότι δεν μπορεί να είναι μονόπλευρος ο εξοπλισμός των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.

· Σε μείωση των επιτοκίων μέχρι και μία ποσοστιαία μονάδα προχωρούν από σήμερα τρείς τράπεζες, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, προς αυτές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

· Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση στη δίκη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε από πρόθεση τον Σωτήρη Γιαλαμά, που διατηρούσε δεσμό με την κόρη του Ελευθερία. Στην απολογία του, ο Πάνου υποστήριξε, ότι δεν είχε καμμιά πρόθεση και ότι "ήθελε να σκοτώσει ένα φάντασμα".

· Με μικροεπεισόδια, μεταξύ Αλβανών και σερβικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Κοσσυφοπέδιο οι λεγόμενες "προεδρικές και βουλευτικές" εκλογές των αλβανοφώνων κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε σε ποσοστό 75% περίπου, ενώ προεξοφλείται άνετη η επανεκλογή του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στο "αξίωμα' του προέδρου. Υπενθυμίζεται , ότι οι εκλογές δεν αναγνωρίζονται ούτε από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Στο μεταξύ, την Τετάρτη συνέρχεται η "ομάδα επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και να πάρει αποφάσεις. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε, ότι θα επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

· Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς που θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα επιμείνει στις θέσεις του, ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες στη βάση της ισότητας "δύο ανεξάρτητων κρατών". Ο Κόφι Ανάν , όμως, όπως εκτιμά ο δυτικός τύπος, δεν πρόκειται να δεχθεί το αίτημα αυτό του Ντενκτάς και θα υπενθυμίσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τέτοιες απόψεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

· Οι κομμουνιστές φάινεται να επικρατούν στις εκλογές που διεξήχθησαν χθές στην Μολδαβία. Με καταμετρημένο το 25% των ψήφων, οι κομμουνιστές, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογές, συγκεντρώνουν το 35% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, ενώ οι εθνικιστές ,μόνον το 15% των ψήφων.

"Μαύρη σελίδα" για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτέλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθές το βράδυ, κατά την διάρκεια του αγώνα Ηρακλή -Ολυμπιακού, στο Καυταντζόγλειο στάδιο, για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής. Ο αγώνας τελικά έληξε με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, αφού ο διαιτητής κ. Παπαπέτρου αναγκάστηκε να διακόψει το παιγνίδι στο 6 λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, ενώ οι φίλαθλοι του Ηρακλή έριχναν πέτρες στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας άρχισε ύστερα από 20 περίπου λεπτά.

· Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 3-1, Ξάνθη- Πανηλειακός 2-0, Καλαμάτα - Καβάλα 0-2, Εθνικός - Βέροια 0-1, Αθηναϊκός - Παναχαϊκή 3-2, Ιωνικός Προοδευτική 1-0, ΟΦΗ - Πανιώνιος 3-0. Σήμερα, θα γίνει ο αγώνας ΑΕΚ- Απόλλωνα Αθηνών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 March 1998 - 7:05:14 UTC