Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.3.1998

Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη και τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ, Μιχάλη Πέρρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΓΣΕΕ να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη για όσα συμβούν στο εξής και απηύθυνε έκκληση να κατανοήσει ότι ένας επιπλέον διάλογος τριών ή τεσσάρων ημερών θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολύ καλύτερο δρόμο για την Ολυμπιακή. "Αν δεν το κατανοήσουν τότε υπάρχει η επιλογή να κλείσει η Ολυμπιακή Αεροπορία και από εκεί και μετά έχουν την ευθύνη αυτοί που θα την κλείσουν, και είναι φυσικά η κυβέρνηση αυτή που θα κάνει κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, τόνισε ότι στο εξής αρχίζουν οι αγώνες για να κρατηθεί η Ολυμπιακή ζωντανή και να ανατραπούν οι αναγκαστικοί νόμοι που επιβάλλει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μετέβη στη Βουλή προκειμένου να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής, ενώ αύριο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο μεταξύ, άρχισαν ήδη να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια της Ολυμπιακής, λόγω της σημερινής τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ, αλλά και των σοβαρών καθυστερήσεων, αναβολών και ματαιώσεων πτήσεων.

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το συμφέρον των εργαζομένων, γι΄αυτό παρά το ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο, είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιεσδήποτε εποικοδομητικές προτάσεις των εργαζομένων. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι κάθε μέρα που περνά και δεν προχωρά η εξυγίανση της Ολυμπιακής είναι σαν να αφαιρείται οξυγόνο από τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Σε ό,τι αφορά στο χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο κ. Ρέππας είπε ότι ήταν γνωστό πως την Κυριακή το βράδυ θα ολοκληρωνόταν ο διάλογος της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Ανέφερε ότι το πρωί της Δευτέρας ο διάλογος είχε αποδώσει κάποιους καρπούς και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή διότι μεσολαβούν οι γιορτές του Πάσχα άρα θα πρέπει αν επισπευσθούν κάποιες διαδικασίες. Ο υπουργός Τύπου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απολύσεις απλώς αναφέρει τί ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σε περίπτωση που λυθεί μια σύμβαση και τόνισε ότι η περίπτωση της Ολυμπιακής είναι ιδιαίτερη, γι΄ αυτό δε θα πρέπει να τη θεωρήσουμε ως πιλότο και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Σχετικά με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής, απέδωσε τις πληροφορίες για παραίτησή του σε αναντιστοιχία της ψυχολογικής του κατάστασης με τις προθέσεις του και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.

Για αιφνιδιασμούς που στηρίζονται στο ψέμα και ενέργειες του στυλ "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Η Ν.Δ. ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημείωσε ότι αποκλειστική ευθύνη για το θέμα φέρει ο υπουργός Μεταφορών. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε: "Ο λαός πρέπει να σηκωθεί στο πόδι, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, να παρεμποδίσει το ξεπούλημά της στη Lufthansa και τους άλλους επενδυτές". Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας του προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Υγείας, Κώστας Γείτονας και Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μανώλης Σκουλάκης και Θεόδωρος Κοτσώνης. Ειδικότερα, έγινε μια αξιολόγηση των πολιτικών που υπάρχουν στον τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών ενώ επισημάνθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπουργείων καθώς και οι δυνατότητες επέκτασης των σχετικών προγραμμάτων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών και υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, την πρόληψη και την ενημέρωση. Το πρόβλημα των ναρκωτικών θα αποτελέσει θέμα ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για την πορεία της εθνικής οικονομίας, ύστερα από την υποτίμηση και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του χρόνου είναι επιτεύξιμος, γιατί στο β' εξάμηνο του 1998 θα υπάρξει κάθοδος του τιμάριθμου, είπε ο υπουργός και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, περιορίζοντας το κέρδος, ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο ο πληθωρισμός.

Στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τη δημιουργία ενεργειακού φόρουμ της Βαλκανικής, αναφέρθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην 5η επιχειρηματική συνάντηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διαμόρφωση κοινής ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής, προς όφελος της καθεμιάς. Κατά την έναρξη της ομιλίας της Β. Παπανδρέου, εργαζόμενοι της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό μέσα στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τη δρομολογηθείσα ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Ωστόσο με παρέμβαση των διοργανωτών του φόρουμ αποσύρθηκαν.

Aισιόδοξος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τόνισε: "H αρχή είναι το ήμισυ του παντός". Ως τη θετικότερη εξέλιξη από το 1974 για τη μεγαλόνησο χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Κοινότητα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Οι κ.κ. Πάγκαλος και Σολάνα συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S -300 στην Κύπρο.

Αρνητική στάση τηρεί η τουρκική πλευρά στη πρωτοβουλία που προωθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες για την ίδρυση Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα της Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κωνσταντινούπολης Αριλ Σερέν σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει ότι δεν είναι αναγκαία η ίδρυση ενός τέτοιου Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης τη στιγμή που το Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης είχε προωθήσει από το 1995 την ιδέα και μάλιστα είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Ευρασίας.

Την προσήλωση του στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Κοινότητας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς. Ο κ Μπέρνς εξέφρασε τη λύπη του όταν πληροφορήθηκε ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το Ολοκαύτωμα, καθώς έχασε το 96% των μελών της, και δήλωσε πως θα επιθυμούσε να βοηθήσει για την μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον.

Το αργότερο έως τις 12 Μαίου θα πρέπει να έχουν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς οι συνταξιούχοι του δημοσίου, καθώς από τον Ιούνιο θα λαμβάνουν τη σύνταξη τους μέσω των λογαριασμών αυτών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να αποστέλλει ειδοποιητήρια στους δικαιούχους, προειδοποιώντας ότι αν δεν ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα έως και προσωρινή διακοπή της συνταξιοδότησης.

Επικρίσεις εις βάρος της Helexpo για έλλειψη στρατηγικής και αποτελεσματικότητας στην προώθηση της διεθνούς κλαδικής έκθεσης "Υγεία ΄98" απηύθυναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προμηθευτών Νοσοκομειακού και Επιστημονικού Υλικού Βορείου Ελλάδος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης από τις 2 έως τις 5 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου πιστεύουν ότι και το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δεν προσέφερε την υποστήριξη που θα έπρεπε.

O γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο κ.Μάικο ανακοίνωσε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σύντομα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα υπουργών ή στελεχών που θα απομακρυνθούν.

Από τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά δεν πρόκειται να υπάρχουν αστυνομικοί στα γήπεδα της Ελλάδας. Αυτό ανακοίνωσε με έγγραφο του στην ΕΠΑΕ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία θέλει να διαθέσει της δυνάμεις της "για να πατάξει την εγκληματικότητα". Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η απόφαση, τότε οι ΠΑΕ θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική αστυνομία, προκειμένου να μη δημιουργούνται επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να διατηρήσει τους αστυνομικούς στους αγωνιστικούς χώρους, ζητά από την ΕΠΑΕ το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Στέλιος Σφακιανάκης, ο οποίος θεωρεί υπερβολικές τις απαιτήσεις του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί αυτό το ποσό.

Στο Μιλάνο της Ιταλίας βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, με μοναδικό στόχο την πρόκριση στον τελικό του Ευρωκυπέλλου που θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου στο Βελιγράδι.Οι παίχτες του Λευτέρη Σούμποτιτς, καλούνται να αντιμετωπίσουν αύριο στις 9:30 το βράδυ τη Στεφανέλ, την ομάδα του διεθνή μας Γιώργου Σιγάλα. Στο μεταξύ, από τη νέα μπασκετική περίοδο το Ευρωκύπελλο, αλλάζει όνομα και μετατρέπεται σε Κύπελλο Σαπόρτα. Η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον Ισπανό Ραϊμούντο Σαπόρτα, που πέθανε πρόσφατα και ήταν αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας μέχρι το 1995.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 3 μέχρι 20 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 31 March 1998 - 19:28:25 UTC