Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/04/1998

Να στρέψουν την προσοχή τους προς την Τουρκία, η οποία εκτοξεύει απειλές, μετά την απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, για να συμβάλουν στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, κάλεσε τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδεχόμενο εγκατάστασης του συστήματος στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ''δεν έχουμε αντιμετωπίσει θέμα εγκατάστασης των S-300 στην χώρα μας'' και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική με βάση τα εθνικά συμφέροντα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν σχετικά με την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι γνωστή η θέση της ρωσικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην υποχρέωση που έχει αναλάβει να προμηθεύσει την Κύπρο με τους πυραύλους, προσθέτοντας ότι η συνέπεια αυτή είναι ένα πολύ ικανοποιητικό στοιχείο στην άσκηση της πολιτικής.

Δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ενώ όσον αφορά τυχόν επίσκεψή του στη χώρα μας τόνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η συζήτηση για το Κυπριακό να παραμείνει εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το βέτο για το χρηματικό πρωτόκολλο της ένωσης της Τουρκίας, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η πολιτική της χώρας μας παραμένει η ίδια και δεν υπάρχει οτιδήποτε νέο, που να μας οδηγεί σε άλλη επιλογή

Άρχισε πάλι χθες το απόγευμα ο διάλογος εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, δήλωσε ότι ο διάλογος αποφασίστηκε να γίνει πάνω στις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και σε έναν νέο κανονισμό που θα είναι σύμφωνος με τους κανονισμούς των άλλων ξένων εταιρειών. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ από τις 5 μέχρι τις 8 στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ολυμπιακής. Ως αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες για τις ώρες αυτές πτήσεις αναβλήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν. Το πρωί σημειώθηκε ένταση στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή, όταν εκδηλώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, άρχισαν χθες το απόγευμα στο Λονδίνο οι εργασίες της συνάντησης είκοσι πέντε αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, με αντικείμενο τη χρηματοοικονομική κρίση στη νοτιοανατολική Ασία. Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Κώστα Σημίτη, θα έχει επαφές με Ευρωπαίους και Ασιάτες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αξιοποίησης και προβολής του πλεονεκτήματος της χώρας μας η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρώπης με τις αγορές των Βαλκανίων. Ο κ. Σημίτης θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να παραστεί και στη σύνοδο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας που ζητούν την κατάργηση του νόμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας ανακοίνωσε ο Δημήτρης Μπέης, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να φιμώσει μια ανεξάρτητη φωνή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Πέτρο Αποσκίτη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών που απέκλεισαν την οδό Αριστοτέλους στην Αθήνα, μετά την άρνηση του υπουργού Υγείας να τους δεχτεί. Αιτήματα των παραπληγικών είναι η αύξηση των επιδομάτων τους και η καθιέρωση μέτρων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν το κύριο θέμα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το ΔΗΚΚΙ, αύριο στην Αθήνα. Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας και μετά την ομιλία του, θα ακολουθήσει εισήγηση του υπεύθυνου του γραφείου Αυτοδιοίκησης του ΔΗΚΚΙ, Βαγγέλη Χατζηγιαννάκη.

"Τσεκ απ" στην πορεία των εσόδων και των φορολογικών ελέγχων στο πρώτο τρίμηνο του 1998 έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Δρυ, του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Κανελλόπουλου και ανωτέρων στελεχών του υπουργείου εξετάσθηκε ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων και το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους και το ενδεχόμενο να προχωρήσει το υπουργείο σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στον τιμάριθμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός έδωσε εντολή στον κ. Κανελλόπουλο να ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην αγορά ενόψει του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας αλλά και φοροδιαφυγής.

Διαμαρτυρία για την επίθεση βανδαλιστών στο ελληνικό κοιμητήριο Άγιος Ελευθέριος της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς τις τουρκικές αρχές ο Έλληνας πρόξενος, Φώτης Ξιδάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του προξενείου. Οι δράστες γκρέμισαν 51 ταφόπλακες του κοιμητηρίου Άγιος Ελευθέριος, στην περιοχή Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, ενώ ξέθαψαν και διασκόρπισαν τα οστά που ήταν τοποθετημένα εκεί. Ο Έλληνας πρόξενος, Φώτης Ξιδάς, δήλωσε ότι έσπασαν αρκετοί μαρμάρινοι σταυροί, καθώς και ότι οι τουρκικές αρχές διευρενούν ακόμη την επίθεση.

Σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησαν χθες οι επενδυτές στη Σοφοκλέους. Η αγορά δε φαίνεται να ανησυχεί, παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι σημειώνουν ότι η αγορά αντιστέκεται παρά τα προβλήματα της εκκαθάρισης στα χαμηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών διακυμάνθηκε σε μια κλίμακα μεταξύ 1975 - 2003 μονάδων, ξεκινώντας με πίεση, ενισχύοντας αργότερα τα επίπεδά του και υποχωρώντας εκ νέου στα προηγούμενα επίπεδα. Οι συναλλαγές, αν και παρουσίασαν πτώση, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 55 δισ. δρχ.

Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν στη συνάντησή τους σήμερα στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση είναι η κατάσταση στο Ιράκ και οι μεταρρυθμίσεις στο Διεθνή Οργανισμό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα γίνει απόψε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

''Με αυξανόμενο αίσθημα ανησυχίας'', όπως ο ίδιος ανέφερε, ''λόγω της πολύπλοκης κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το θέμα της Κύπρου, όχι όμως με μειωμένο αίσθημα ελπίδας και πάντως με ισχυρό αίσθημα αποφασιστικότητας'', έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Φθάνοντας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, προερχόμενος από την Αθήνα, ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως η περιοδεία του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό με σκοπό τη συζήτηση της κατάστασης στο Κυπριακό και τους τρόπους προώθησής του. Σε ερώτηση αν η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί από κάποια πλευρά, ο κ. Τσιζόφ απάντησε ότι δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα της κατάστασης, προσθέτοντας ότι ''φαίνεται πως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και η ταχεία επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών''.

Τη θέση της χώρας του, ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κάνοντας όμως αναφορά και στις δυσκολίες που προκύπρουν από την παρούσα κατάσταση στο νησί. Απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή, Στίβεν Τουίγκ, για τυχόν προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να προωθήσει επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μπλερ είπε: ''Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρόλο που καλωσορίζουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, η ένταξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη, λόγω της διαίρεσης του νησιού'' και επανέλαβε την επιθυμία της Βρετανίας για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. ''Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό'', είπε ο κ. Μπλερ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ''δε μπορούμε να το επιτύχουμε'', εκτός αν τα δύο μέρη στο νησί θελήσουν να εργαστούν μαζί.

Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρότεινε στις σερβικές αρχές να προχωρήσουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της αποδοχής ξένου διαμεσολαβητή για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Μιλόσεβιτς σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς και τον Πρόεδρο της σερβικής Βουλής, Ντράγκαν Τόμιτς, αναφέρει ότι η ηγεσία της χώρας έχει απορρίψει τη συμμετοχή ξένων εκπροσώπων για την επίλυση ενός εσωτερικού προβλήματος όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η θέση αυτή προσέκρουσε στην "αρνητική και άκρως επιθετική" άποψη ορισμένων ισχυρών δυνάμεων "που επιθυμούν να υπογορεύουν σ' όλο τον κόσμο πως πρέπει να ζήσει και να σκέφτεται". Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιλόσεβιτς ελλοχεύει τον κίνδυνο όπως η Γιουγκοσλαβία βρεθεί και πάλι εκτεθειμένη απέναντι σ' όλες τις διεθνείς πιέσεις, καθώς τελευταία έχει ειπωθεί ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός θα υποστεί νέες πιέσεις λόγω της στάσης της ηγεσίας του. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος χαρακτηρίζει ως "κυνική" τη στάση ότι κάποιοι "ισχυροί δεν έχουν τίποτε εναντίον των γιουγκοσλάβων πολιτών, ότι τους αγαπούν και πως λυπούνται διότι ο λαός θα υποστεί τις συνέπειες της άκαμπτης στάσης που τηρεί η ηγεσία του σε ένα θέμα εσωτερικό της χώρας" και υπογραμμίζει πως όλο αυτό το χρόνο της κρίσης στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι αρχές της χώρας ακολούθησαν μία πολιτική προς το συμφέρον του λαού και όχι για την αποκόμιση προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων. "Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η άρνησή μας να αποδεχθούμε την παρέμβαση του ξένου παράγοντα, αποτελεί επίσης πολιτική προς το συμφέρον του λαού, διότι πρόκειται για ένα θέμα καθαρά εσωτερικής φύσεως" αναφέρει ο κ. Μιλόσεβιτς.

Η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέρ Σολάνα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία τον ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον στρατό της χώρας. Οι δυο πλευρές εξέτασαν επίσης την πολιτική της Βουλγαρίας στην περιοχή, καθώς και την προετοιμασία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. "Θεωρώ πως η διεθνής κοινότητα και η Ομάδα Eπαφής κάνανε πολύ καλή δουλειά", τόνισε ο κ. Σολάνα, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για την επιβουλή εμπάργκο όπλων στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. Επισήμανε δε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά του Βελιγραδίου, σε περίπτωση η κατάσταση δεν αλλάξει μέσα στις επόμενες τρις εβδομάδες, μετά από τις οποίες θα συνεδριάσει και πάλι η Ομάδα Επαφής.

Ανατριχιαστικά στοιχεία που αφορούν τα θέματα της βεντέτας στο Βορρά της Αλβανίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας, η αποστολή "Πανεθνική Συμβίωση" που ιδρύθηκε το 1991 και αριθμεί τα 60.000 μέλη. Η αποστολή αυτή έχει συμφιλιώσει μέχρι τώρα 386 περιπτώσεις βεντέτας. Σύμφωνα με αυτήν, τη στιγμή αυτή, 6.000 παιδιά, παραμένουν μέσα στα σπίτια τους, φοβούμενα την εκδίκηση. Ακραίο παράδειγμα στην ορεινή περιοχή Πούκα, όπου οκτώ παιδιά μιας οικογένειας, δε βλέπουν το φως του ήλιου λόγω του φόβου της εκδίκησης. Το φαινόμενο της βεντέτας, χαρακτηριστικό της παραδοσιακής κοινωνίας των ορεινών περιοχών της Αλβανίας, διέπεται από αυστηρούς κανόνες που τηρούνται με ακρίβεια. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να μαρτυρούν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου αυτού. Στο μεταξύ το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που φιλοξενούν μεγάλο βαθμό Αλβανών μεταναστών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Αλβανών που τηρούν την παράδοση της βεντέτας και εκτός της χώρας τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν και άλλα θύματα όπως στη Ρώμη, όπου Αλβανός προσπαθώντας να σκοτώσει μέσα στο τρένο συμπατριώτη του τραυμάτισε τρεις Ιταλούς πολίτες.

Η επικείμενη αναδιάρθρωση της βουλγαρορωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Τοπένερτζι" είναι η αιτία της επίσκεψης στη Σόφια του αντιπροέδρου της ρωσικής εταιρίας "Γκάζπρομ", Μπόγκνταν Μπουντζούλιακ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν στις 20 Μαρτίου, στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο πρόεδρος της "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ, η "Τοπενερτζι" θα περάσει εξολοκλήρου σε ρωσικά χέρια και μέσω αυτής θα γίνονται οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ενισχυμένη παρουσία της "Γκάζπρομ" στην αγορά φυσικού αερίου των Βαλκανίων. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μπουντζούλιακ, οι βουλγαρικές ιδιωτικές εταιρίες "Μούλτιγκρουπ" και "Οβεργκαζ" (θυγατρική της "Μούλτιγκρουπ") συμφώνησαν να πωλήσουν στη "Γκάζπρομ" τις μετοχές τους στην "Τοπένερτζι".

Ο αναπληρωτής του ύπατου αντιπρόσωπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, Χάνς Σουμάχερ δήλωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα εντείνει τις πιέσεις στο κροατικής καταγωγής μέλος του τριμελούς προεδρείου, Κρέσιμιρ Ζούμπακ για να διασπάσει τη σκληρή γραμμή του κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ), η οποία προβάλλει εμπόδια στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέητον. Ο κ. Ζούμπακ δεν ανήκει στους σκληροπυρηνικούς του κόμματος αλλά ως ηγετικό στέλεχος οφείλει να δείξει πολιτική υπευθυνότητα να επιβλέπει όσους ανήκουν στη σκληρή γραμμή και να τους συνετίσει, τόνισε ο κ. Σουμάχερ σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Σεράγεβο "Οσλομποτζένια". Αναφερόμενος στη συνάντηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρ.Γκέλμπραντ με τον κ.Ζούμπακ την προηγούμενη Παρασκευή στο Σεράγεβο ο κ. Σουμάχερ είπε ότι η άποψη του κ. Γκέλμπραντ δεν ήταν προσωπική, ούτε αποκλειστικά άποψη των ΗΠΑ, αλλά άποψη της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχή της σχετικά με την παρεμπόδισης της Συνθήκης του Ντέητον από την κροατική πλευρά. Ο κ. Σουμάχερ ισχυρίζεται ότι σε πολλές περιοχές της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας οι αρχηγοί του HDZ δεν υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Ντέητον αλλά θεωρεί ότι την κατάσταση μπορεί να επηρρεάσει μόνο ένα θετικό σημάδι από το Ζάγκρεμπ. "Μέχρι τώρα δεν δεχθήκαμε κανένα θετικό σημάδι και από μέρα σε μέρα εξαντλείται η υπομονή μας", τόνισε ο κ. Σουμάχερ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κροατία, εάν κριθεί αναγκαίο. Ο κ. Σουμάχερ κατηγόρησε και τη μουσουλμανική πλευρά της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας για παρεμπόδιση της συμφωνίας του Ντέητον, αλλά τόνισε ότι η μεγαλύτερη αντίσταση στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον και στη θετική εξέλιξη της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας προέρχεται από τους κροατικούς κύκλους της σκληρής γραμμής.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 3 April 1998 - 11:57:29 UTC