Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/04/1998

Τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του δέχθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των επίσημων επαφών που πραγματοποίησε στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης - Ασίας. Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, στην απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. "Από όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δέχθηκα τα συγχαρητήριά τους για την ένταξη της δραχμής στο ενιαίο σύστημα των ισοτιμιών, καθώς επίσης και την έκφραση της πεποίθησής τους, ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός και ότι μπαίνει έτσι στην τελική φάση του δρόμου προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση". Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του, από τη Βρετανία, Τόνι Μπλερ, την Κίνα Ζου Ραγκζί και τον Ιάπωνα, Ρουιτάρο Χασιμότο. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον κ. Μπλερ κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε δε, ότι στη συνάντησή του με τον κ. Ραγκζί, επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του να επισκεφθεί την Κίνα. Ακόμα, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι με τον κ. Χασιμότο συζήτησε κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας, δεδομένου ότι το ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Το ωράριο εργασίας, το θέμα των αποδοχών και το επίδομα τροφής βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής, που συνεχίζουν τις επαφές τους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών στοιχείων, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα. Σήμερα οι ιπτάμενοι αναμένεται να καταθέσουν δικό τους σχέδιο κανονισμού εργασίας. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση μείωση μισθού, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση δεχθεί όλα όσα συμφωνηθούν μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων τότε το προσωπικό εδάφους θα δεχθεί την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις σχετικές συμφωνίες. Στο μεταξύ, έκκληση σε όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής απευθύνουν 150 συνδικαλιστικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό και την ευρύτερη αριστερά, που συγκρότησαν μέτωπο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Ζητούν συγκεκριμένα από τα μέλη του Κοινοβουλίου να μην συνεργήσουν με την ψήφο τους στην κατάργηση του οκταώρου, του πενθημέρου, του συνεχούς ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Οι επιφυλάξεις, οι ανασφάλειες, οι φοβίες των κομματικών χώρων δε μπορούν και δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ουσιαστική συζήτηση για την προγραμματική και πολιτική ανασύνθεση της Αριστεράς, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου Διαλόγου και Παρέμβασης για την Αριστερά, στο Κορδελιό. Είναι καιρός, είπε, να προχωρήσουμε στο θεματικό προσδιορισμό της ατζέντας του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, με στόχο τη διαμόρφωση κυβερνητικών θέσεων για θέματα, όπως οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, οι σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η απασχόληση και η κοινωνική ασφάλιση. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι ''η Ελλάδα μπήκε σε ένα νέο ιστορικό κύκλο, η βάση και το εποικοδόμημα όμως παρουσιάζουν έντονα τα στοιχεία της κρίσης και της αδράνειας''. ''Το στοίχημα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, την Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι εύκολο είναι όμως κατορθωτό, αρκεί να μην επιλέξουμε τη μέθοδο του λίφτιγκ που απλά θα κρύβει το γερασμένο πρόσωπο και θα συντηρεί τη σήψη'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη ριζικών τομών ''σε συνήθειες, σκουριασμένες συμπεριφορές, αγκιλώσεις και ρίξεις με παρασιτικές ολιγαρχικές ομάδες οικονομικών, κομματικών και συντεχνιακών συμφερόντων''.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ανακριβείς τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα ραδιενεργού ρύπανσης, η οποία προέρχεται από τη Βουλγαρία και ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει ετοιμότητα για σχετικές μετρήσεις. "Οι μετρήσεις σε όλους τους σταθμούς του δικτύου παρακολούθησης της ραδιενέργειας του ελληνικού χώρου, που λειτουργεί από το 1960, ήταν πάντοτε μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις του φυσικού υποστρώματος, εκτός από την περίοδο του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ το 1986. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα δείγματα των υδάτων των ποταμών που προέρχονται από τη Βουλγαρία", διαβεβαιώνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Οι πληροφορίες που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουν αποδειχθεί ανακριβείς τόσο από τις διενεργούμενες μετρήσεις στην Ελλάδα, όσο και από τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι δεν έχει επιδειχθεί ολιγωρία από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, σε ότι αφορά στην έγκαιρη και ακριβή παρακολούθηση της ραδιενέργειας στον ελληνικό χώρο και από τις συνεχείς μετρήσεις δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για ραδιενεργό ρύπανση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις προχθεσινές δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κώστα Μητσοτάκη, που αφορούσαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ότι "ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει κατά καιρούς με απρεπή τρόπο για τον Ανδρέα Παπανδρέου", και πρόσθεσε: "Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και ποιες είναι οι απόψεις μας για την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, την οποία αντιπαλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο βεβαίως και της πολιτικής αντιπαράθεσης". "Ενώ από εκείνη την πλευρά, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είχαμε πάντα μια κριτική προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα μας, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία. Τα κριτήρια τα οποία συχνά χρησιμοποιήθηκαν, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν πέραν του πεδίου της πολιτικής. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το επισημαίνουμε, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία μας".

Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι και τις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπαντ Γκεντς. Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γκιούλα Χορν και τον Πρόεδρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, Ζόλταν Γκαλ. Τον Ελληνα Πρόεδρο θα συνοδεύει στην Ουγγαρία ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, καθώς και 20 επιχειρηματίες, οι οποίοι παρουσία των αρχηγών των δύο κρατών, θα συμμετάσχουν σε κοινό φόρουμ με Ούγγρους εταίρους τους. Ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τον Οίκο της Ελληνικής Κοινότητας στην ουγγρική πρωτεύουσα, καθώς επίσης και το χωριό ''Μπελογιάννης'' του νομού Φέχερ, όπου ζουν πολλές εκατοντάδες Ελληνες.

Ενα ακόμη νεαρό άτομο έχασε τη ζωή του από χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την 30χρονη Κυριακή Αγγελίδου, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα σε κανάλι στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης, έχοντας δίπλα της τα σύνεργα του θανάτου. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, ο θάνατος της οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών. Η Αγγελίδου ήταν χρήστης ναρκωτικών (ηρωίνης) από δεκαετίας.

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 9 και 10 Απριλίου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Λυκούργος Κάππας. Ο κ. Κάππας θα έχει συνομιλίες τόσο με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμο Αρσένη όσο και με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, ο κρίσιμος ρόλος της Παιδείας στα εθνικά θέματα, αλλά και η ανάγκη επίτευξης κοινών εθνικών στόχων, μέσω της Παιδείας, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της περιατέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων της Κύπρου και της Ελλάδας. Εξάλλου, στις 11 και 12 Απριλίου ο κ. Κάππας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μεσολόγγι για την επέτειο της ηρωικής εξόδου, ενώ θα καταθέσει θεμέλιο λίθο στο Μνημείο Κύπρου στον Κήπο των Ηρώων, προς τιμήν των Κύπριων αγωνιστών που συμμετείχαν στις πολιορκίες του Μεσολογγίου.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη είχε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για τα ανθρωπιστικά προγράμματα - πρωτοβουλίες του Συμβουλίου, που στοχεύουν στην ενίσχυση και υποστήριξη των Ελλήνων, που ζουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Στην ιδιαίτερη σημασία της ποιότητας στα δημόσια έργα αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Χ. Βερελής μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και τόνισε ότι όλο το σύστημα παραγωγής των έργων έχει τρεις ενότητες, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ποιότητα. Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το δημόσιο για την διασφάλιση της ποιότητας των δημοσίων έργων και τόνισε ότι ήδη έχουν προσληφθεί τρεις σύμβουλοι για το θέμα αυτό με διεθνείς διαγωνισμούς.

Στη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πόρισμά της σε διάστημα δυο μηνών.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και ένα ακόμη τραυματίσθηκε βαριά, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν συγκρούσθηκε με ρυμουλκό, στο 26ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών. Νεκρός είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας, αγνώστων στοιχείων και σοβαρά τραυματισμένος ο συνεπιβάτης του, επίσης αγνώστων στοιχείων. Η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν είναι ιδιοκτησίας του Ιωάννη Βασιλειάδη, ο οποίος κατήγγειλε κλοπή του οχήματος περίπου μια ώρα πριν το τροχαίο.

"Ανοιξιάτικο Παζάρι" διοργανώνει σήμερα και αύριο, ο σύλλογος γονέων παιδιών με σύνδρομο Down, στο χώρο του συλλόγου, στην οδό Καρανιβάλου 31 στην Κάτω Τούμπα, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Στο παζάρι, το οποίο θα είναι μια "διαφορετική νότα" στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, θα υπάρχουν από γλυκά του κουταλιού μέχρι και εργόχειρα και πασχαλινά δώρα.

Τμήματα της συλλογής έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή αυτή, που από το 1989 στεγάζεται μονίμως στο Πολιτιστικό Κέντρο αριθμεί συνολικά 220 έργα Ελλήνων διακεκριμένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και αυτά του Νίκου - Γαβριήλ Πεντζίκη και του Φώτη Κόντογλου.

Με μεγάλη άνοδο των μετοχών έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 2063,50 μονάδες ενισχυμένος κατά 3, 43%. Πρωτοστάτησαν οι Τράπεζες οι οποίες και παρουσίασαν άνοδο κατά 4,11%. Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στα ύψη εκτινάχθηκαν και οι βιομηχανικές μετοχές ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε κατά 3,19%. Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις κατασκευαστικές μετοχές.

Εντονα αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο ΚΥΠΕ, με τις οποίες χαρακτήρισε ως ''βόμβα'' την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε σχετική δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις Κόρντοβεζ ''δυναμιτίζουν'' τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και δεν συμβαδίζουν με ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εισηγήσεις για τις μετέπειτα ρωσικές ενέργειες αναφορικά με το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνουν και εισηγήσεις σχετιζόμενες με το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα καταρτίσει με την επάνοδό του στη Μόσχα, ο Ρώσος εκπρόσωπος για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιζόφ, ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τη δεύτερη εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσει να πείσει τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος στις Βρυξέλλες απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι θα προκύψουν για τους Τουρκοκυπρίους σημαντικά οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση, που είχε το πρωί στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των υποψηφίων χωρών, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υπογράμμισε ότι οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Δευτέρα και Τρίτη, 30-31 Μαρτίου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες) τελείωσαν και τώρα αρχίζει η δουλειά. Άλλωστε αυτό ήταν, όπως είπε, το μήνυμα που θέλησε να περάσει το πρωί στους εκπροσώπους των υποψηφίων χωρών για τις διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου, το γνωστό στην κοινοτική ορολογία ως "screening", θα απαιτηθούν μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Επίτροπο, τουλάχιστον 50 συναντήσεις των κοινοτικών με τους εθνικούς διαπραγματευτές και εμπειρογνώμονες. Επανέλαβε δε αυτό που είπε και στην πρωινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των υποψηφίων χωρών, ότι το "screening" δεν εμποδίζει την παράλληλη έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε ορισμένους τομείς, πριν από το τέλος του έτους.

Την άποψη ότι η επιστολή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς το σερβικό κοινοβούλιο και το δημοψήφισμα είναι η καλύτερη απάντηση στις πιέσεις των δυτικών δυνάμεων που στοχεύουν στην διεθνοποίηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι. Ο κ. Σέσελι σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "Πάλμα Πλους", τόνισε ότι το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση, όποιο και να είναι το τίμημα δεν θα επιτρέψουν διεθνοποίηση του προβλήματος.

Τούρκοι προβοκάτορες έχουν μεταφερθεί στο Κοσσυφοπέδιο και προκαλούν δολιοφθορές στο πλευρό Αλβανόφωνων μουσουλμάνων, στα πλαίσια ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για την προώθηση αποσταθεροποιητικών κινήσεων στα Βαλκάνια, που στόχο έχει και την Ελλάδα, αποκαλύπτει η φιλοκουρδική τουρκόγλωσση εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολίτικα", που εκδίδεται στη Γερμανία. Η ίδια είχε δημοσιεύσει πρόσφατα συνέντευξη Κούρδου, πρώην στρατιώτη του "Αττίλα", που αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι τορυ 1974, έγιναν σφαγές Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι στη συνέχεια ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Το ΝΑΤΟ πιθανώς να ιδρύσει προσωρινό γραφείο στα Τίρανα για να συντονίζει τη βοήθεια της συμμαχίας στη Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της συμμαχίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Όπως τόνισε, η Αλβανία αποτελεί μέλος του προγράμματος "ειρήνη για συνεργασία" του ΝΑΤΟ και το γραφείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συντονίζει τις πρωτοβουλίες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών των οχτώ αποστολών που πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα, η πρώτη από τις οποίες έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα.

Τραγικός είναι ο απολογισμός, από συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Ουνκαπανί, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν το ελικόπτερο της αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε στέγη σπιτιού.

Σε υποχρεωτικές εξετάσεις θα υποβάλλονται στο εξής δυο φορές το χρόνο όλοι οι αστυνομικοί της Βουλγαρίας. Τα ειδικά τεστ έχουν επεξεργαστεί, βάσει αμερικανικής εμπειρίας, το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και το Ανώτατο Ινστιτούτο Προετοιμασίας Αστυνομικών της χώρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 4 April 1998 - 15:02:15 UTC