Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 17/04/1998 (MΠΕ)

Κατά χιλιάδες φεύγουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων για να γιορτάσουν το Πάσχα στην ύπαιθρο. Με τα συνήθη έκτακτα μέτρα η τροχαία προσπαθεί να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οπότε και αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής. Συνωστισμός επικρατεί στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Τα κεντρικά λιμεναρχεία συνιστούν να μην πηγαίνουν στα λιμάνια όσοι δε διαθέτουν εισιτήριο. Έκτακτες αμαξοστοιχίες έχει δρομολογήσει και ο ΟΣΕ. Η μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς δικαιολογείται, εν πολλοίς, από την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα. Ματαιώσεις πτήσεων, ταλαιπωρία και αντιδράσεις επιβατών συγκαταλέγονται στην ημερήσια διάταξη και της χθεσινής ημέρας. Στα παραπάνω προστίθενται, όμως, και οι αντιδράσεις εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Εκτιμούν ότι η αναστάτωση στις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα ακυρώνει όποια αποτελέσματα είχε η καμπάνια για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκφράζονται φόβοι ότι εκδηλώνεται λοίμωξη χωρίς ακόμη να μπορούν οι γιατροί να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για νέα ή είναι η παλιά. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να υποστηρίζεται με αναπνευστήρα.

Μεγάλη κίνηση επικρατεί σήμερα στις κεντρικές αγορές Θεσσαλονίκης, Αθηνών, καθώς, εν αναμονή του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής της Λαμπρής, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι, αλλά και είδη ένδυσης-υπόδυσης. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα στολίσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Τα αρνιά και τα κατσίκια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα, ενώ τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, ενώ θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο και τα βρασμένα, υποχρεωτικά, στο ψυγείο. Σε ό, τι αφορά στα αλλαντικά θα πρέπει το περίβλημά τους να είναι καθαρό, να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα και να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής άδειας, το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης. Τα τυριά, τέλος, δεν πρέπει να είναι αλλοιωμένα, και η οσμή και η γεύση τους πρέπει να είναι οι χαρακτηριστικές του είδους.

Το τριετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής αστυνομίας εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος και Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι 100 δισεκατομμύρια δραχμές, προβλέπει την πρόσληψη 1200 αστυνομικών και την αγορά περιπολικών. Κεντρικός του στόχος είναι η ενίσχυση των συνόρων με σκοπό να περιοριστεί η είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι η σύσκεψη είχε ως κύριο θέμα την ενίσχυση των μέτρων για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και την ενίσχυση της αστυνομίας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και την αποκατάσταση του συστήματος ασφάλειας.

Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι και τις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπάρντ Γκεντς. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φθάσει στη Βουδαπέστη το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και το μεσημέρι στην πλατεία Kossuth, μπροστά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Στεφανόπουλου με τον πρωθυπουργό της χώρας Γκιούλα Χορν και το απόγευμα κατάθεση στεφάνου από μέρους του στην Πλατεία Ηρώων. Το πρωί της επόμενης μέρας, ο Ελληνας Πρόεδρος θα μεταβεί στο Δημαρχείο της ουγγρικής πρωτεύουσας, όπου και θα τιμηθεί με το Χρυσό Κλειδί της πόλης, από το Δήμαρχο της Βουδαπέστης, Γκάμπορ Ντέμσκι και λίγο αργότερα θα κηρύξει μαζί με τον κ. Γκεντς την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Επιχειρηματιών στο Ουγγρικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι θα εγκαινιάσει τα Γραφεία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας. Το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουγγρικής Βουλής, Ζόλταν Γκαλ, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο ελληνικό χωριό "Μπελογιάννης", όπου θα του επιφυλαχθεί υποδοχή στον Ορθόδοξο Ναό Αγίου Δημητρίου - Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστρίας και Εξαρχο Μεσευρώπης, Μιχαήλ. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, καθώς και το πολιτιστικό κέντρο "Κουλτούρα", όπου θα παρακολουθήσει εορταστικό πρόγραμμα από τους μαθητές και το μεσημέρι, μετά την επίσημη δεξίωση προς τιμήν του από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, κ. Φωτόπουλο θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Κτηματικής Τράπεζας φαίνεται να προχωρούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία συγκαλούν εκτάκτως συνεδρίαση στις 23 Απριλίου. Η σχέση ανταλλαγής μετοχών που θα προταθεί στα Δ.Σ των δύο τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, θα είναι 1,9 προς 1 (1,9 μετοχές της Κτηματικής για κάθε μια μετοχή της Εθνικής). Στη σχέση αυτή έχουν ληφθεί υπόψη και οι δωρεάν μετοχές που θα διανεμηθούν από την Εθνική Τράπεζα στους μετόχους της, όπως ήδη έχει εγκριθεί από το Δ.Σ της τράπεζας. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εκτιμούν ότι η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα ισχυρό πιστωτικό ίδρυμα και όμιλο ικανό να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις του διεθνούς και εγχώριου ανταγωνισμού, να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική παρουσία στις εγχώριες και διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει αξία ενεργητικού που θα ξεπερνά τα 12,5 τρισ. δραχμές, καταθέσεις που θα υπερβαίνουν τα 10 τρισ. δραχμές, από τα οποία τα 3,4 τρισ. δραχμές θα είναι σε συνάλλαγμα, χορηγήσεις ύψους 3,3 τρισ. δραχμών. Τα δίκτυα καταστημάτων θα είναι 605 στο εσωτερικό και πάνω από 100 στο εξωτερικό, ενώ θα υπάρξει και δίκτυο ΑΤΜs άνω των 700 μονάδων.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιρρίπτει ο ΟΣΕ μέρος της ευθύνης για τα ατυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις. Επ' ευκαιρία της πασχαλινής εξόδου, καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επισημαίνει, ωστόσο, τις ευθύνες τόσο των ίδιων όσο και δημόσιων και τοπικών αρχών, για την κατάσταση που επικρατεί στις διαβάσεις αυτές.

Μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα λειτουργίας του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, θα επιφέρουν -από τις 27 Απριλίου ως τις 27 Μαΐου- οι εργασίες επίστρωσης της επιφάνειας του διαδρόμου προσγείωσης 16/34 με αντιολισθηρό τάπητα. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμενάρχη, Ιωάννη Καναβάκη, το αεροδρόμιο θα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα στο διάστημα αυτό, μόνο με το διάδρομο προσγείωσης 10/28. Για τη διευκόλυνση της αεροπορικής κίνησης στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα το κρατικό αεροδρόμιο Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος", θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως αντί των 12 ωρών, που -κατά μέσο όρο- παραμένει ανοιχτό σήμερα.

Αύξηση 7,6% παρουσίασε ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997. Συνολικά τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε όλη την χώρα ανήλθε σε 20.365 έναντι 18.928 από το οποίο τα 3.948 ήταν μεταχειρισμένα. Η υποτίμηση της δραχμής που έγινε στις 14 Μαρτίου έστρεψε, σε μεγάλο ποσοστό, τους Έλληνες στην αγορά καινούργιων οχημάτων πριν την διαμόρφωση των νέων τιμών. Ειδικότερα, από το σύνολο των οχημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μήνα Μάρτιο, τα 16.354 αφορούν επιβατηγά, φορτηγά και λεωφορεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου παρουσίασαν τα φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία αυξήθηκαν κατά 10, 8% σε σχέση με το 1997. Τα επιβατηγά εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, φτάνοντας τα 12.656, από 12. 574 τον αντίστοιχο μήνα του 1997, αυξημένα κατά 0,8%. Εντυπωσιακή άνοδο (33,5%) παρουσίασε το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των δικύκλων τα οποία έφτασαν σε 4.011 από 3.004 το 1997.

"Εκλεισε" το θέμα της πώλησης της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και συγκεκριμένα του 36,98% των μετοχών της τράπεζας, το οποίο κατέχει ο όμιλος της Εθνικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τα διοικητικά συμβούλια των πωλητών, (ΕΤΕ, ΕΤΕΒΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική Κεφαλαίου", αποφάσισαν να αποδεχθούν την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, με 11.770 δρχ. ανά μετοχή, η οποία πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό. Η διαδικασία που επιλέχθηκε για τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών μέσω του Χ.Α.Α έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα και καθιέρωσε νέους τρόπους μεταβίβασης σημαντικών πακέτων μετοχών εταιριών εισηγμένων στο Χ.Α. Α. Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση του 36,98% των μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης είχαν υποβληθεί ακόμα δύο προσφορές, εκτός της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς. Ηταν οι προσφορές της Exchange Bank (Overseas) με 8.227 δρχ. ανά μετοχή και της Τράπεζας Εργασίας με 8.050 δρχ. ανά μετοχή.

Προειδοποίηση ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο θα προκαλέσει ένταση στην περιοχή απηύθυνε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σέσελ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από τη Λευκωσία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο. Ο κ. Σέσελ τόνισε ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει την άμυνά της, αλλά διευκρίνισε ότι η επίλυση της διαίρεσης του νησιού δεν θα επιτευχθεί "μέσω της εγκατάστασης στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά με την αποστρατικοποίηση σε όλο το νησί". Ο κ.Σέσελ, του οποίου η χώρα θα αναλάβει από τον Ιούλιο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Επίσημη έρευνα στην προσωπική περιουσία της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ξεκίνησε το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ η διαδικασία αυτή μπορεί να θέσει τέλος στη πολιτική της καριέρα. Η πλειοψηφία των βουλευτών, κυρίως από τα κόμματα της αριστεράς και της κυβέρνησης συνασπισμού, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής έρευνας, ενώ οι βουλευτές που πρόσκεινται στο συντηρητικό κόμμα αντιπολίτευσης της κ.Τσιλέρ "Ορθός Δρόμος" προσπάθησαν να μποϋκοτάρουν τη συνεδρίαση της Βουλής. Όπως αποφασίστηκε, θα δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει τα περιουσιακά στοιχεία της κ.Τσιλέρ και αν στο διάστημα δύο μηνών καταλογίσει στην πρώην πρωθυπουργό, την κατηγορία της διαφθοράς και η γενική συνέλευση του κοινοβουλίου επικυρώσει τη σχετική έκθεση, τότε θα γίνει η δίκη της κ.Τσιλέρ στο συνταγματικό δικαστήριο. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, οποιοδήποτε μέλος του κοινοβουλίου καταδικαστεί από το συνταγματικό δικαστήριο, αποκλείεται από την πολιτική.

Στο σχηματισμό τοπικής πολυεθνικής δύναμης, άμεσης δράσης, στα Βαλκάνια συμφώνησαν οι έξι χώρες που συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι, και την οποία αποφάσισαν να αποκαλούν με την ονομασία "Πολυεθνικές Δυνάμεις για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για το όνομα. Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι το όνομα που τελικά επιλέχθηκε για τη δύναμη είναι περισσότερο "διπλωματικό", έτσι ώστε να μειώσει την επιφυλακτικότητα ορισμένων χωρών και κυρίως της ΠΓΔΜ. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρουμανίας, στρατηγός, Κονσταντίν Ντεγκεράτου, δήλωσε ότι η δύναμη δεν θα είναι μεγαλύτερη στο μέγεθος από μια ταξιαρχία, δηλαδή περίπου 2.000 στρατιώτες, ενώ η γλώσσα που κυρίως θα χρησιμοποιείται θα είναι η Αγγλική. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πραγματική επιτυχία" και πρόσθεσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη το Μάιο ή τον Ιούνιο στη Βουλγαρία, στην οποία πιθανώς θα συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης του αρχηγείου της δύναμης. Όπως αποκάλυψε ο κ. Ντεγκεράτου, η Ρουμανία θα υποστηρίξει την εγκατάστασή του σε μία από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα ή την Τουρκία. Η Τουρκία επιθυμεί το αρχηγείο να εγκατασταθεί στην Ανδριανούπολη, υποστηρίζοντας ότι εάν γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, η χώρα είναι ικανή να παρέχει τα απαραίτητα λογιστικά μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των έξι χωρών, η δύναμη δεν θα περιοριστεί μόνο στα Βαλκάνια, αλλά παράλληλα, θα προσφέρει βοήθεια στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, οπουδήποτε χρειαστεί ανα τον κόσμο. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύθηκαν στη συνάντηση ήταν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των αλβανικών πολιτικών κομμάτων αρνήθηκαν να παραστούν στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο με τα μέλη της σερβικής κυβερνητικής επιτροπής στην Πρίστινα. Στην πρόσκληση για διάλογο ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι των μουσουλμάνων, των Τούρκων και των αθίγγανων. Στη σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ράτκο Μάρκοβιτς, συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Βλάνταν Κούτλεσιτς. Σημειώνεται ότι είναι η ενδέκατη φορά που η σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Πρίστινα προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων αρνούνται να συμμετάσχουν. Ο επικεφαλής της σερβικής κυβερνητικής επιτροπής, Ράτκο Μάρκοβιτς μετά τη λήξη των συνομιλιών δήλωσε ότι οι εθνικές μειονότητες δεν έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης, επειδή το δικαίωμα αυτό ανήκε στις πρωταρχικές τους κοινότητες όταν προχώρησαν στο σχηματισμό κρατών. Ο κ. Μάρκοβιτς τόνισε ότι όλες οι μειονότητες έχουν τα ίδια δικαιώματα, τα οποία δεν είναι απόλυτα δηλαδή συνεχώς ανανεώνονται, ενώ καταλήγοντας κάλεσε τους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου να συναντηθούν στις 28 Απριλίου στην Πρίστινα.

Ιδιαίτερη ανησυχία στις χώρες που υποστηρίζουν το ΡΚΚ, προκάλεσε η μεταφορά του μέχρι πρόσφατα υπαρχηγού της οργάνωσης, Σεμντίν Σακίκ στην Τουρκία και η ανάκρισή του, επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα "Radikal". "Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, παράλληλα με τη Συρία, το Ιράν και την Αρμενία, η Ελλάδα και η Γερμανία καταβάλλουν προσπάθεια να εξαλείψουν τα στοιχεία που δείχνουν τη διασύνδεσή τους με το ΡΚΚ", υπογραμμίζει η εφημερίδα. Η ανησυχία των χωρών αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σακίκ που μεταφέρθηκε στην Τουρκία και ανακρίνεται γνωρίζει πολλά όσον αφορά τις σχέσεις του ΡΚΚ με τις χώρες αυτές. "Λέγεται, πως το ΡΚΚ έχει 11 στρατόπεδα στο Ιράν, 7 στην Αρμενία, 1 στην Κύπρο και 4 στην Ελλάδα. Εδικότερα είναι γνωστό το κέντρο προπαγάνδας του ΡΚΚ στην Ελλάδα καθώς και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης", τονίζει στο δημοσίευμα η εφημερίδα.

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας συνεδρίασε έκτακτα, επειδή ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, δεν ενέκρινε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής. Η επανεξέταση του νομοσχεδίου, που από πολλές εφημερίδες χαρακτηρίστηκε ως κλιμάκωση της διένεξης μεταξύ του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο και του κ. Μεϊντάνι, δεν αφορούσε ουσιαστικά θέματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Γραφείου, ο κ. Μεϊντάνι προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής των κυβερνητικών θεμάτων να ονομάζεται Α' αντιπρόεδρος, ενώ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων να ονομάζεται Β' αντιπρόεδρος. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενέκριναν τις αλλαγές που πρότεινε ο Πρόεδρος Μεϊντάνι και αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας φτάνει σήμερα στη Σόφια για να εξετάσει τις δυνατότητες ίδρυσης Κοινωνικού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο θα φροντίζει για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας ως συνέπεια των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία της Βουλγαρίας. Το αρχικό σχέδιο για δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους του Ταμείου στη Βουλγαρία ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα με δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ξεπέρασε και το όριο των 2,400 μονάδων και έκλεισε στις 2448, 55 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 4,67%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 126,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν σήμερα οι άνεμοι στα δυτικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών το πρωί κυρίως στις βόρειες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 17 April 1998 - 7:40:16 UTC