Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21/04/1998 (MΠΕ)

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς κάθε στιγμή που περνάει οι ζωτικές του λειτουργίες παρουσιάζουν συνεχή κάμψη, ενώ οι γιατροί κάνουν λόγο για πολυοργανική ανεπάρκεια. Αργά χθες το βράδυ, συνεδρίασε το ιατρικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των συγγενών του ασθενούς και αποφασίστηκε η συνέχιση της φαρμακευτικής υποστήριξης και η μη σύνδεση του ασθενούς, με τον τεχνητό νεφρό.

Ηρεμία επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την εξέγερση που εκδηλώθηκε χθες στις εννέα το βράδυ. Τελικά οι 12 διμοιρίες των ΜΑΤ που εισήλθαν στο χώρο των φυλακών, κατόρθωσαν μετά από προσπάθειες δύο ωρών, να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Της εξέγερσης προηγήθηκε αποτυχημένη απόπειρα δραπέτευσης αλλοδαπών κρατουμένων της Γ' πτέρυγας.

Τη συνεπή στάση των χιλιάδων ανωνύμων και επωνύμων Ελλήνων απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς επισημαίνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης 31 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. "Οι λαοί που ξεχνούν είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τα ίδια, ενώ η δημοκρατία απαιτεί καθημερινό αγώνα για τη θωράκιση της", αναφέρει σε ανακοίνωση του για τη σημερινή επέτειο το ΔΗΚΚΙ.

O υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν φτάνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, Άκη Τσοχατζόπουλο. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Κοέν θα επισκεφθεί επίσης την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπαρντ Γκεντς. Κατά την παραμονή του στη Βουδαπέστη, ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, τον πρωθυπουργό της χώρας, Γκιούλα Χορν, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ζόλταν Γκελ, ενώ θα τιμηθεί με το Χρυσό Κλειδί της ουγγρικής πρωτεύουσας, από το Δήμαρχο της πόλης, Γκάμπορ Ντέμσκι. Λίγο πριν το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης ο Ελληνας Πρόεδρος θα εγκαινιάσει τα Γραφεία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, ενώ την επόμενη μέρα θα επισκεφθεί το ελληνικό χωριό "Μπελογιάννης", όπου θα του επιφυλαχθεί θερμή υποδοχή στον Ορθόδοξο Ναό Αγίου Δημητρίου - Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστρίας και Εξαρχο Μεσευρώπης, Μιχαήλ.

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να άρει το βέτο για αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Τουρκία με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είπε ακόμα ότι η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του ΟΗΕ.

Επείγουσα σύνοδο οργανώνει αύριο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Στη σύνοδο θα συμμετέχει 5μελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου θα μετέχουν τρεις εκπρόσωποι των Αλβανών, με επικεφαλής τον σύμβουλο του ηγέτη των αλαβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχιμ Ρουγκοβα.

Μόνο για δύο νέα πρόσωπα της νέας αλβανικής κυβέρνησης που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φατός Νάνο, υπέγραψε χθες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, μετά την έγκριση που έδωσε πριν τρεις μέρες, για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Καστριότ Ισλάμι και τον υπουργό Εσωτερικών, Περικλή Τέτα. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο και για την υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου, Ερμελίντα Μέξι. Σε αναμονή της υπογραφής του Προέδρου Μεϊντάνι είναι τώρα ο υπουργός Αμυνας, Λουάνκ Χαϊνταράγκα, ο υπουργός Πολιτισμού, Εντι Ράμα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αναστάς Αγγέλι και ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης του αλβανικού ΥΠΕΞ, Ιλλίρ Μέτα για να ολοκληρωθεί η λίστα της κυβέρνησης Νάνο. Πολλοί αρχηγοί κομμάτων και γενικά ο αλβανικός Τύπος μιλά για "βαθειά κρίση" στις σχέσεις του πρωθυπουργού Φατός Νάνο με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

Ο υπουργός Αμυνας της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Πάβλε Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι τα τελευταία επεισόδια στη συνοριακή γραμμή της χώρας του με την Αλβανία που σημειώθηκαν πριν μερικές μέρες, αποτελούν ενδεικτικό γεγονός ότι "η Αλβανία υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο και την απόσχιση της περιοχής αυτής από την Γιουγκοσλαβία". Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη μεθοριακή στρατιωτική μονάδα της Γιουγκοσλαβίας κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, τις οποίες προσπάθησε να περάσει παράνομα από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο ομάδα Αλβανών του Κόσοβο. Την επομένη, στάθηκε αδύνατη η διεξαγωγή της έρευνας από κοινή επιτροπή συνοριακών φρουρών της Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας, διότι άγνωστοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ, κατά της γιουγκοσλαβικής ομάδας στη διάρκεια της έρευνας. Χθες, εξάλλου, σημειώθηκε νέο επεισόδιο στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας- Αλβανίας, όταν συνοριακή μονάδα του γιουγκοσλαβικού στρατού συνέλαβε πέντε Αλβανούς και κατέσχεσε νέες ποσότητες όπλων που προσπάθησαν να περάσουν αυτοί παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο.

Όλοι οι Σέρβοι κάτοικοι του οικισμό Μπαμπαλότς στο Κοσσυφοπέδιο, συνολικά 123 οικογένειες, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στο χωριό Ντετσάνε, σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης της Πρίστινα. Στα σπίτια των Σέρβων του οικισμού Μπαμπαλότς επιτέθηκε ομάδα αγνώστων με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες αναγκάζοντας τους κατοίκους του οικισμού να βρουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις παιδικών κατασκηνώσεων στο χωριό Ντετσάνε. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1990 και κατοικείται από οικογένειες Σέρβων προσφύγων από την Αλβανία.

Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα ετοιμάζεται να συστήσει σε σώμα εντός των ημερών, το "παράνομο" κοινοβούλιο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο προέκυψε από τις παράλληλες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πραγματοποίησαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πριν από ένα μήνα. Οπως έγραψε η αλβανόφωνη εφημερίδα της Πρίστινα, "Κόχα Ντιτόρε", το "παράνομο" κοινοβούλιο μετά τη σύστασή του πρέπει να επικυρώσει την πλατφόρμα για τις αναμενόμενες συζητήσεις με εκπροσώπους της σερβικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

Δάνειο ύψους 72,85 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων θα λάβει η Βουλγαρία από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης στη χώρα. Ένα δεύτερο ισόποσο δάνειο θα της χορηγηθεί, εφόσον καταργήσει την πρώτη κατηγορία εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας οι άντρες συνταξιοδοτούνται στα 52 και οι γυναίκες στα 47 τους χρόνια. Τα 170. 000 άτομα που απασχολούνται σε εργασίες της "πρώτης κατηγορίας" θα υποχρεωθούν να "περάσουν" στη δεύτερη κατηγορία εργασίας, κατά την οποία η συνταξιοδότηση γίνεται αντίστοιχα στα 57 και τα 52 χρόνια. Όπως γράφει η εφημερίδα "Καπιτάλ" της Σόφιας, ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό, ο οποίος αναμένεται να ρυθμίσει και το θέμα της αυτασφάλισης, αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του 1998 ή το πρώτο τρίμηνο του 1999.

Την βελτίωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων επιθυμεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σύμφωνα με δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου, την οποία δημοσιεύει η "Χουρριέτ". Παράλληλα καλεί την Τουρκία να "μην κλείσει την πόρτα προς την ΕΕ". Ο κ Κίνκελ τόνισε ότι η Τουρκία είχε υπερβολικές προσδοκίες από την σύνοδο του Λουξεμβούργου σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, τη στιγμή που θα έπρεπε να λύσει προβλήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στη νοτιοανατολική περιοχή της και την εισβολή στη Βόρεια Κύπρο.

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού που θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά . Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις και μέτριους ανέμους. Η θερμοκρασία στη πόλη θα κυμανθεί από 9-22 βαθμούς .


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 21 April 1998 - 5:40:11 UTC