Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 29/04/1998 (MΠΕ)

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και απάντησε στην κριτική της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως ακόμα και όσοι αμφισβητούν το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστούν να το παραδεχτούν. Στη δευτερολογία του, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, όμως υπό διάλογο τίθενται τα επιμέρους ζητήματα.

Απάντηση στον εκπρόσωπο της Γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι είναι ακατανόητη η θέση εκείνων που κατά τρόπο καιροσκοπικό αγνοούν ότι η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη. "Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας συστατικό στοιχείο μεταξύ όλων των άλλων πρέπει να είναι μια πολιτική αρχών, να βλέπει με απόλυτη κατανόηση, ακόμη περισσότερο να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική αρχών που ασκεί μια χώρα μέλος της όπως είναι η Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Σχέδιο μετάβασης του δημοσιονομικού τομέα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, με κύριο σημείο τον υπολογισμό του προϋπολογισμού, των μισθών και των συντάξεων σε ''ευρώ'', από το 2001, παρουσίασε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, υπογράμμισε την ανάγκη να ενταχθεί η Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σύστημα του ''ευρώ'' και χαρακτήρισε ανυπόστατες τις πληροφορίες για νέα υποτίμηση της δραχμής.

Η ανάγκη συγκρότησης ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ιταλίας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Μπενιαμίνο Αντρεάτα. Ο κ. Αντρεάτα σημείωσε ότι η έδρα της δύναμης αυτής θα πρέπει να είναι σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην Ελλάδα ή την Τουρκία. Όπως εξάλλου, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει διεθνής πίεση προς τις δύο πλευρές ώστε να ξεκινήσει χωρίς προϋποθέσεις άμεσα ουσιαστικός διάλογος. Επίσης ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας σε όλους τους ανέργους της χώρας μας θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. "Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενός προγράμματος, ώστε όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι άνεργοι να έχουν βιβλιάριο υγείας, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι", είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση όλων των νέων δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Μεταναστεύσεως της Αυστραλίας Philip Ruddock επισκέφθηκε το πρωί τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι η έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία αποτελεί μια ισχυρή "γέφυρα" ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αλβανίας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Αλαβάνος θα επισκεφθεί τα Τίρανα.

Στο θεραπευτήριο "Υγεία" εισήχθη το μεσημέρι η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της.

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους η απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Παράλληλα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδηλώσεις με αφορμή και την επέτειο από την εξέγερση των εργατών στις 9 Μάη του 1936. Στο μεταξύ, συγκέντρωση διοργανώνει την Πρωτομαγιά στην Αθήνα η "Χρυσή Αυγή", με κεντρικό αίτημα να φύγουν όλοι οι ξένοι από την Ελλάδα. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι αν υπάρξουν κινήσεις εκτός ορίου νόμου, η κρατική εξουσία θα βρεθεί απέναντι στους συγκεντρωθέντες.

Η διαμόρφωση πολιτικής πρότασης για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το θέμα της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Κυριακής, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.

Σιδηροδρομικώς θα μετακινούνται, στο εξής, οι 18.000 σπουδαστές των 21 τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Σίνδο. Από τις 4 Μαΐου αρχίζει -δοκιμαστικά- η μεταφορά τους με αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Σίνδο και αντίστροφα.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας άφησαν να διαρρεύσει ότι ο πρώην υπαρχηγός του Οτζαλάν, Σεμντίν Σακίκ κατέθεσε, πως το ΡΚΚ ευθύνεται για τη δολοφονία του Ούλαφ Πάλμε, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του ΡΚΚ για τα Βαλκάνια, Κιλίτς Σεμσί. Η κ. Σεμσί τόνισε ότι "οι ειδήσεις αυτές στερούνται σοβαρότητας", υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν οι σουηδικές αρχές είχαν διενεργήσει έρευνα, σχετικά με την εμπλοκή του ΡΚΚ στην δολοφονία του Πάλμε και μάλιστα είχαν δηλώσει επισήμως ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

"Η διεθνής κοινότητα, παρέχοντας υποστήριξη στους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, ενθαρρύνει τη βία στην περιοχή αυτή της Γιουγκοσλαβίας", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας, Ράτκο Μάρκοβιτς. Ο κ. Μάρκοβιτς ανέφερε ότι την βασική ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο φέρει αποκλειστικά η πλευρά των αλβανοφώνων, που αρνείται επίμονα την έναρξη του διαλόγου.

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μλάγκοϊ Χαντζίσκι.

Στο Πεκίνο βρίσκεται σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα, του Μπιλ Κλίντον. Η κ. Ολμπράιτ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό της.

Βελτίωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όμως στα βόρεια και τα ορεινά θα εκδηλωθούν κατά τόπους νεφώσεις με βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 29 April 1998 - 18:05:13 UTC