Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 06/05/1998 (MΠΕ)

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης θα ενημερώσει σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρώ. Χθες, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ αύριο δίνει συνέντευξη στο Ζάππειο.

Στο ρυθμό του ευρώ και της ΟΝΕ κινείται η πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη. Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα προσέφερε εποικοδομητική αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε την 2α Μαίου ως "ημέρα θλίψης και περισυλλογής για την Ελλάδα" κατηγορώντας την κυβέρνηση για λανθασμένη οικονομική πολιτική.

Εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από έξι γκαζάκια εξερράγη χθες βράδυ στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του υπουργού Τύπου κ. Δημήτρη Ρέπα στο Κολωνάκι. Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, αλλά και η αλλαγή της ορκωμοσίας των βουλευτών, τόνισε στη βουλή ο υπουργός δικαιοσύνης. Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα φτάσουμε σιγά-σιγά, μέσω διαλόγου και χωρίς διασάλευση των καλών σχέσεων.

Από την Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει προσπάθεια εφαρμογής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αξιοποιηθεί η ιδέα της "Ολυμπιακής Εκεχειρίας", σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σαμαράντς.

Αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία διαπιστώνει ο Ρώσος υπερεθνικιστής ηγέτης και πρόεδρος του "Ελεύθερου Κόμματος" στη χώρα του, Βλαντιμίρ Ζιρινόφκι. Ο Ρώσος πολιτικός που βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και επαφές για πολιτικά, στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα, κατέστησε σαφές -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ότι με τη στάση της αυτή, η Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος έναντι της Τουρκίας.

Νότα διαμαρτυρίας επέδωσε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Λογόγλου, "για τη σύσταση γραφείου του ΡΚΚ στην Αθήνα και ζήτησε σχετικές πληροφορίες", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ".

Στην Ελλάδα απασχολούνται παράνομα 118.000 νέοι, ηλικίας από 15 έως 18 ετών και 4.816 μικρά παιδιά μέχρι 14 ετών σε αγροτικές δουλειές, στις οικοδομές, στον τουρισμό και στις βιομηχανίες. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών δεν τελειώνει ούτε τη βασική, αλλά ούτε και τη μέση εκπαίδευση. Στη Θεσσαλονίκη 225 ανήλικα παιδιά, μέχρι 14 ετών και 9.210 παιδιά από 15 έως και 19 ετών, απασχολούνται παρανόμως.

Την άποψη ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε θεωρεί ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στο Κυπριακό, αλλά "έλλειψη προόδου" εξέφρασε ο εκπρόσωπός της, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας τις ευθύνες του Ραουφ Ντενκτας και της Άγκυρας.

Τη βία στο Κοσσυφοπέδιο καταδικάζει με χθεσινή του ανακοίνωση το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση διαπιστώνεται πως "οι αρχές του Βελιγραδίου αντί να απαντήσουν στις επανειλημμένες απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόσυρση των αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, κινούνται εξ ολοκλήρου προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας προκλητικά την ένταση στο Κόσοβο".

Οι υπουργοί Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Εμμα Μόσκοβα και της ΠΓΔΜ Σλομπόνταν Ούνκοβσκι, συναντήθηκαν στη Σόφια και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, συνάντηση εκπροσώπων των αρμοδίων υπουργείων των δυο χωρών, με σκοπό την αναθεώρηση της συμφωνίας για τη διμερή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο θα διεξαχθούν με δίκαιες και δημοκρατικές διαδικασίες και υπό την επίβλεψη των εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας δήλωσε ο πρόεδρος του, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Σε συνέντευξη τύπου στην Ποντγκόριτσα ο κ. Τζουκάνοβιτς κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιήσουν δημοκρατικά μέσα κατά την προεκλογική εκστρατεία και να δείξουν σεβασμό προς τους πολιτικούς αντιπάλους.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς, και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 6 May 1998 - 5:40:17 UTC