Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 12/05/1998 (MΠΕ)

Η Ελλάδα χειροκροτεί τον δίκαιο και αντικειμενικό λόγο του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ευθύνες για το ναυάγιο των προσπαθειών του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ βαρύνουν αποκλειστικά την τουρκική πλευρά. Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, που επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για το θέμα, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι προφανώς ο κ. Ρούμπιν δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος και εκτίμησε ότι η δήλωση αυτή πρέπει να έχει ανακληθεί. Ερωτηθείς για τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι αυτό δεν είναι πρόταση αλλά απαίτηση της Τουρκίας, που αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινή διαπίστωση των Υπουργών που μετείχαν στη σύνοδο της ΔΕΕ ήταν η ανάγκη διεύρυνσης της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού, προώθησης της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και επικύρωση της συνθήκης του Άμστερνταμ για κοινή άμυνα. Στο μεταξύ, στις προκλητικές θέσεις της χώρας του εμμένει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος μιλώντας στη διήμερη σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο και πάλι για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάηλοβα, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι επισημάνθηκε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πως τα Βαλκάνια δεν αποτελούν μόνο πηγή αστάθειας, και διαμάχης, αλλά και παράδειγμα αισιοδοξίας για μια πιο εποικοδομητική συνεργασία.

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκε το μεσημέρι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Μπερνς ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, τον επόμενο μήνα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Το πλαίσιο συνεργασίας Κράτους-Εκκλησίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε ότι η συνάντηση αυτή είχε ως σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία και πρόσθεσε ότι ο καθένας έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και ρόλους. Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει άριστη συνεργασία με την Εκκλησία για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο χώρο της Εκκλησίας.

Έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους όσον αφορά στο Κυπριακό, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο ''Κάρνεγκι'' της Ουάσιγκτον. Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ επιδιώκουν λύσεις βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με στόχο τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, επεσήμανε ότι συνιστά ευνοϊκή εξέλιξη η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς.

Εικοσιτετράωρες κυλιόμενες απεργίες σε όλες τις τράπεζες από την Παρασκευή και μέχρι τις 6 Ιουνίου πρότεινε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το προεδρείο της οργάνωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της Ιονικής. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική προχώρησαν σε απεργία διαρκείας, ενώ η ΓΣΕΕ κήρυξε, σε ένδειξη συμπαράστασης, τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες για τις 20 Μαίου και 24ωρη απεργία για τις 27 Μαίου.

Πενήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει στο βόρειο Έβρο, εξαιτίας της υπερχείλισης των νερών και των ζημιών που έχουν υποστεί, σε πολλά σημεία, τα αναχώματα του Ερυθροποτάμου και των χειμάρρων του, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Πνίγηκαν ζώα και καταστράφηκε γεωργικός εξοπλισμός, ενώ ζημιές υπέστησαν αγροτικοί δρόμοι, στραγγιστικά δίκτυα και αντλιοστάσια γεωτρήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη προφυλάκιση του δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη δήλωσε ότι η πρωτοβουλία φυλάκισης του έγινε από εισαγγελικό λειτουργό και δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, η οποία δεν επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια το γρηγορότερο.

Πρόταση να γίνει στην Ελλάδα το συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων το 2004 διατύπωσε η ελληνική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις εργασίες του 23ου συνεδρίου στο Ρεσίφε της Βραζιλίας. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ψήφισμα που κατέθεσε η ομοσπονδία δημοσιογράφων Ελβετίας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και εκφράζει συμπαράσταση στους Τούρκους και Κούρδους δημοσιογράφους, που διώκονται στην Τουρκία ενώ καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της Ελευθερίας του Τύπου.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στο κρουαζιερόπλοιο "Μινέρβα", το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε κάδο σκουπιδιών, ενώ κατασβέστηκε γρήγορα, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

Δύο Κύπριοι συνελήφθησαν στο τελωνείο του Προμαχώνα, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν 28.000 αναβολικά χάπια. Πρόκειται για τους Αντώνη Ζιάκο, 29 χρόνων και Νεοκλή Χατζηβαρνάβα, 24 χρόνων.

Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις των Αμερικανών απεσταλμένων Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ, με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, αλλά και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια άρχισε σήμερα ο επίτροπος του ΟΑΣΕ, αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Σημαντική άνοδο της τάξεως του 3,40%, σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.438,39 μονάδες, με συναλλαγές στα 55 δισ. δραχμές.

Διεξάγεται αύριο η προτελευταία εμβόλιμη αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η 33η, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διοργάνωση στην ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί από την ΕΠΑΕ.

Ο τελικός του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης θα διεξαχθεί αύριο στο στάδιο "Ρασούντα" της Στοκχόλμης με αντιπάλους τη γερμανική Στουτγκάρδη και την αγγλική Τσέλσι.

Στο Δουβλίνο βρίσκεται από σήμερα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νέων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Πέμπτη το αντίστοιχο συγκρότημα της Ιρλανδίας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 26 και στο Αιγαίο από 16 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 12 May 1998 - 16:05:15 UTC