Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 14/05/1998 (MΠΕ)

Εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν τελικά για τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα φέτος και του χρόνου, ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις 4,7% σε δύο δόσεις για το 1998: αύξηση 2,7% από την 1η Ιανουαρίου του 1998, που θα δοθεί αναδρομικά και 2% από την 1η Ιουλίου του 1998. Διορθωτικό ποσό θα δοθεί σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5%. Το 1999, θα δοθεί αύξηση 1, 4% από την 1η Ιανουαρίου 1999 και άλλο ένα 1,4% από την 1η Ιουλίου της ίδια χρονιάς. Και στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διορθωτικό ποσό.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου η εισήγηση για την αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Οικονομικές Εξελίξεις - διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία - κοινωνική πολιτική". Όπως ανέφερε Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ε.Γ. στην εισήγηση εμπεριέχονται θέματα που αφορούν τη συνολικότερη ιδεολογική και πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πολιτική.

Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ και των σωματείων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, περί μετοχοποίησης ή ιδιωτικοποίησης 12 κρατικών επιχειρήσεων, έως το τέλος του 1999. Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωράει η ΓΣΣΕ στις 20 Μαΐου και σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 27 του μήνα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας. Καλά είναι η Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση" τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε ότι με πόλεμο για το θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με τις οποίες απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο για τις βραχονησίδες του Αιγαίου, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι προκλήσεις αποτελούν κανόνα συμπεριφοράς για την Τουρκία και γίνεται διεθνώς παραδεκτό ότι η γειτονική χώρα είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή". Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της και είναι γνωστά τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει το λαό της. "Η Ελλάδα αποτελεί μόνιμο στόχο των επιθετικών επιδιώξεων της Τουρκίας αλλά ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με την υπογραφή "συμφώνου συνεργασίας" ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου ελληνοαλβανικού συμποσίου, που διεξήχθη στην Φλώρινα και στην Κορυτσά. Με το κοινό σύμφωνο συνεργασίας καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις να υπογράψουν μια διμερή συμφωνία για τη θεσμοθέτηση μιας διασυνοριακής διακρατικής και διαπεριφερειακής επιτροπής για καλές σχέσεις γειτονίας, με προοπτική ή την ανεύρεση πρακτικών και γρήγορων λύσεων σε κοινά συνοριακά προβλήματα.

Πρόσκληση για συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων απηύθυνε στη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ο εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Akos Nemeth. Σε εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒΕ, ο κ. Nemeth συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θωμά Αλγιανάκογλου και μέλη της διοίκησης και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής αναμένεται να λάβει συγκεκριμένη μορφή, μετά την ανταλλαγή εκατέρωθεν συγκεκριμένων στοιχείων για το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Σοφιανό, η διακήρυξη για δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό του έργου αποπεράτωσης εσωτερικού κλάδου του ανατολικού τμήματος της πόλης των Σερρών, προϋπολογισμού 1.200.000.000 δραχμών. "Με τη δακήρυξη του έργου αυτού επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης και της περιφέρειας για την επίλυση των χρόνιων μεγάλων προβλημάτων του νομού Σερρών ", δήλωσε ο κ. Σοφιανός.

Τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της πόλης ήρθε στο φως πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμόρφωσης της πυλών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Συντριβανίου. Αποκαλύφτηκαν περισσότεροι από τριάντα τάφοι της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.

"Ηθική και νόμος στον σύγχρονο αθλητισμό", είναι το θέμα της άτυπης διάσκεψης των υπουργών, αρμόδιων για τον αθλητισμό, του Συμβουλίου της Ευρώπης, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία. Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Λυκούργος Κάππας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης προς όλους τους ξένους αξιωματούχους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση για να συμμετέχουν στη διάσκεψη αυτή.

Τη σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στις σχέσεις της με τη Σόφια, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος υπέγραψε με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, πρωτόκολλο για συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών. Ο κ. Τζεμ που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια, τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει την υποψηφιότητα της Βουλγαρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Νευρικότητα επικράτησε στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 2.494,70, εμφανίζοντας αύξηση μόλις 0,04%. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81, 7 δισ. δραχμές.

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα Βόρεια. Από το μεσημέρι νεφώσεις θα εκδηλωθούν και στα δυτικά, όπου δεν αποκλείεται να βρέξει. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 3-4. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12-28 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 15-25. Στη Θεσσαλονίκη, θα εκδηλωθούν νεφώσεις και το απόγευμα ενδέχεται να βρέξει. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 3 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13-25 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 14 May 1998 - 16:40:22 UTC