Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/05/1998 (MΠΕ)

Πυρά κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. "Τις μέρες αυτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μια νέα επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, εγκαταλείποντας τελείως το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Αποκλειστική τους φροντίδα η σκανδαλολογία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η απειλή εξεταστικών επιτροπών και δικαστηρίων. Υποχρέωση μου είναι να διαπιστώσω πρωτα απ όλα ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την έλλειψη πολιτικών προτάσεων και επιχειρημάτων, την αδυναμία, να προβάλλουν μια συγκροτημένη πολιτική άποψη, την έμμεση αναγνώριση ότι η μάχη δεν κερδίζεται από αυτούς σε επίπεδο αντιπαράθεσης για την πολιτική. Η σκανδαλολογία είναι η διέξοδος τους από το αδιέξοδο ιδεών και προτάσεων".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Φωνή της Ν. Υόρκης'' στο οποίο αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί συμφωνούν με την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των S-300, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της εγκατάστασης των S-300 είναι ευθέως συναρτημένο είτε με την πρόοδο των συνομιλιών, είτε με την έναρξη των διαδικασιών για την αποστρατικοποίηση του νησιού. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση αυτής της απόφασης.

Στους 170 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών κατά τη χθεσινή πυρκαγιά σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Τζακάρτα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς συνεχίζεται η έρευνα στα συντρίμμια από τα σωστικά συνεργεία. Συνολικά οι νεκροί κατά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια των τελευταίων τεσσάρων ημερών ξεπερνούν τους 230, και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Τα επεισόδια και οι λεηλασίες συνεχίζονται, και στους δρόμους της Τζιακάρτα περιπολούν χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες τανκς.. Το πρωί, ο δικτάτορας Σουχάρτο επέστρεψε στην Ινδονησία, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναγκαστεί σε παραίτηση. Θα αποχωρήσει μόνο με νόμιμες διαδικασίες.

Την υποψηφιότητα του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, στηρίζει η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Επίσης και ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν του έδωσε το χρίσμα για να διεκδικήσει αυτός το αξίωμα του δημάρχου της πόλης, πιστεύει πως πρέπει να αρχίσει αγώνας, "δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχό μας για το καλό της πόλης, το καλό του κόμματος και του προέδρου μας".

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Μαίου τριμερής συνάντηση των ηγετών Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας που θα γινόταν στους Δελφούς. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι η αναβολή γίνεται λόγω αδυναμίας έλευσης στην χώρα μας, του Προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου και πρόσθεσε ότι οι νέες ημερομηνίες συνάντησης θα καθοριστούν μετά από διαβουλεύσεις δια της διπλωματικής οδού.

Βιβλία με έκπτωση 50% θα μπορούν να παίρνουν από τον Ιούνιο οι κάτοχοι κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ . Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει να φέρει το επιβατικό κοινό κοντά στο βιβλίο αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Στο τέλος κάθε μήνα οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών, που σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τους 30.000 (10% του επιβατικού κοινού), θα μπορούν να προσκομίζουν το στέλεχος της κάρτας που έληξε σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία και να αγοράζουν ένα βιβλίο το οποίο θα επιλέγουν από σχετικό κατάλογο με έκπτωση 50%.

Με πτώση 1% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 2.469,84 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 51,347 δισ. δραχμές.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, μιλώντας σε Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, είπε ότι θα ήταν παραφροσύνη η εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο. Ο κ. Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι το πυραυλικό αυτό σύστημα που θα εγκατασταθεί στη βάση της Πάφου θα αποτελεί απειλή για την Τουρκία και ότι η χώρα του θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για εξουδετέρωσης της απειλής αυτής.

Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο ηγέτης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα συμφώνησαν σήμερα στην έναρξη του διαλόγου από την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς χωρίς την παρουσία διεθνούς μεσολαβητή.

Ένα χρόνο μετά από το σχηματισμό της, η κυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", κατόρθωσε να οδηγήσει τη Βουλγαρία στην πολιτική σταθερότητα και την εθνική συναίνεση για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, καθώς και στην αναζωογόνηση της οικονομίας της. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ανησυχία της για πιθανή "παράνομη δράση" μελών του ΡΚΚ στο έδαφός της εξέφρασε σήμερα η ρουμανική κυβέρνηση οι οποία έχει θέσει τις μυστικές της υπηρεσίες σε κατάσταση επιφυλακής. Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Πλέσου, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, στο Βουκουρέστι, ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να "καταπολεμήσει κάθε μορφή τρομοκρατίας" και ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του ΡΚΚ.

Νεφώσεις με βροχές που σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες προβλέπονται για αύριο. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και το βόρεια και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι-νοτιοανατολικοί έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15-25 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου από 17-27. Στη Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις, με βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-25 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 15 May 1998 - 16:40:14 UTC