Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 23/05/1998

(MΠΕ)

Σε απεργία προσανατολίζονται τον Ιούνιο οι καθηγητές διαμαρτυρόμενοι για το νόμο που καταργεί την επετηρίδα διορισμού. Από το μεσημέρι συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ που θα επικυρώσουν ή όχι την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τις δύο πρώτες μέρες των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων αλλά και τις μέρες που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στο δημόσιο.

Συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της Ιονικής αναζητούν ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και υπουργείο Εργασίας. Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς, ζήτησε την αναβολή των διαδικασιών πώλησης της τράπεζας και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Την έναρξη εικοσαημέρου διαλόγου με την κυβέρνηση για την προστασία των τραπεζών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προτείνει η ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να προχωρήσει σε διάλογο, αλλά με αυστηρά προκαθορισμένο πλαίσιο και όχι από μηδενική βάση, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Έως και την Τετάρτη όλα τα υποκαταστήματα της Ιονικής θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση της ΟΤΟΕ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Oι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ της Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει αύριο η τοπική νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τον τομέα ανάπτυξης και οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος. Στη διάρκεια της ημερίδας θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι προβληματισμοί των τοπικών στελεχών, γύρω από τις κυβερνητικές επιλογές για το μέλλον της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και των Οργανισμών Λιμένος, Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΟΛΘ, ΟΥΘ-ΟΑΘ). Παράλληλα, θα συζητηθεί το θέμα του Οργανισμού Κεντρικής Λαχαναγοράς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, θα μιλήσει αύριο στη Στρατιωτική Λσχη Φρουράς Θεσσαλονίκης για την 57η Επέτειο της μάχης της Κρήτης. Την εκδήλωση διοργανώνει η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας. Τα μέλη της αδελφότητας για να τιμήσουν τους νεκρούς της μάχης της Κρήτης θα δώσουν αίμα για την τράπεζα αίματος του σωματείου στην αίθουσα Κρητων "Ελευθέριος Βενιζέλος", στον οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη.

Αντιδράσεις φιλάθλων αλλά και πολιτικών προκάλεσε η σημασιολογική ερμηνεία που δίνει στο λήμμα Βούλγαρος ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στο νέο λεξικό της ελληνικής γλώσσας που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Μπαμπινιώτης επεξηγεί το λήμμα Βούλγαρος ως "αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί. (Καταχραστικά, υβριστικά) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του ΠΑΟΚ).

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Διεθνούς συνάντησης 60 κομμουνιστικών κομμάτων που διοργανώνεται από το ΚΚΕ στην Αθήνα. Η συνάντηση γίνεται με αφορμή τα 150 χρόνια του κομμουνιστικού μανιφέστου και τα 80 από την ίδρυση του ΚΚΕ. Τη συνάντηση άνοιξε χθες με ομιλία της η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα.

Τα πλεονεκτήματα και οι διαδικασίες εισαγωγής των εταιριών στην παράλληλη και την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), αποτελούν το κύριο θέμα ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνει στις 30 Μαΐου το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ). Στόχος της ημερίδας είναι να πειστούν οι δυναμικές εταιρίες της Βόρειας Ελλάδας για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η εισαγωγή στη Σοφοκλέους, με πρώτο την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Tην εκτίμηση ότι ο κυπριακός λαός θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις δυσκολίες που προκύπτουν και θα μεγαλουργήσει, διατύπωσε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στην πρώτη συνδιάσκεψη τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Μεγαλονήσου, στη Λευκωσία. "Ο κυπριακός λαός, που επιβίωσε επί 3.000 χρόνια, δεν μπορεί να αποτύχει στους αγώνες του, διότι διαθέτει χαρακτήρα, δυναμισμό, αγωνιστικότητα και έχει το προνόμιο ότι είναι ένας ελληνικός πληθυσμός", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κληρίδης. Πρόσθεσε δε, ότι ο λαός της μαρτυρικής μεγαλονήσου, "την πατρίδα του ουκ ελάττω παραδώσει στις μελλοντικές γενιές".

Νεκροί θεωρούνται πλέον και επισήμως οι πέντε αμερικανικής υπηκοότητας Κύπριοι, που αγνοούνται από το 1974, οπότε έγινε η τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Με σχετική έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, εξανεμίζονται οριστικά οι ελπίδες των συγγενών των πέντε αγνοουμένων. Βάσει της έκθεσης, ο θάνατος του ενός από τους πέντε αγνοουμενους, του Ανδρέα Κασάπη, πιστοποιήθηκε ήδη από την εξέταση του DNA οστών που βρέθηκαν. Βασισμένη σε λεπτομερή έρευνα όλων των διαθέσιμων στοιχείων και μαρτυριών, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, πλέον, θεωρείται απίθανο να επιβίωσαν οι άλλοι τέσσερις Αμερικανοί πολίτες.

Tην απογοήτευσή του σχετικά με την αποτυχία της αποστολής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να επιτύχει την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόμας Πίκερινγκ. Ως τροχοπέδη για την εξεύρεση λύσης φαίνεται ότι λειτουργούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία, για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. "Ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία επιμένει στην απόσυρση της Κύπρου από τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους", διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στην αμετακίνητη στάση της Τουρκίας, που τορπιλίζει την πρόοδο.

Την προσφορά των Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδιου για την ανάπτυξη των βουλγαρικών και σλαβικών γραμμάτων γιορτάζει αύριο, 24 Μαϊου, η Βουλγαρία. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε πριν από 147 χρόνια, όταν στα μέσα του περασμένου αιώνα κατά τη διάρκεια λειτουργίας στη βουλγαρική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τα απαγορευμένα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ονόματα του Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στις ημέρες μας η 24 Μαϊου τιμάται ως γιορτή της βουλγαρικής παιδείας και των σλαβικών γραμμάτων και πολιτισμού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 23 May 1998 - 17:49:40 UTC