Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 28/05/1998 (MΠΕ)

Φόρο τιμής στους Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας απότισαν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα, Σοφία, που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή που έγινε στο μνημείο, το βασιλικό ζεύγος προσφώνησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, ο οποίος αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των Εβραίων από την Ισπανία. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στην ομιλία του ανακοίνωσε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να διαθέσει το ποσό των 250 εκατομμυρίων πεσετών στην Παγκόσμια Οργάνωση Σεφαρδιτών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους Σεφαρδίτες που υπήρξαν θύματα διώξεων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος και τα μετέπειτα χρόνια. Το απόγευμα το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τους βυζαντινούς ναούς Αγίου Δημητρίου και Αγίας Σοφίας.

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν το μεσημέρι κατά τη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα. Παράλληλα αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το προεδρείο του Συλλόγου για να προτείνει στην ΟΤΟΕ 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες καθώς και την κίνηση των διαδικασιών για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Ιονικής. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιάννης Μαρκάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απροθυμία διαλόγου με τους εργαζόμενους.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει τα πάντα ώστε να λειτουργήσει η τράπεζα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι υπάρχουν νόμιμα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει τη λαϊκή εντολή σε μια μικρή μειοψηφία για να κυβερνήσει, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν θέματα που αφορούν στη συνεργασία της κυβέρνησης με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα της ορθοδοξίας στην Αλβανία.

Άρχισε σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με θέμα τη λήψη μέτρων για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ αναμένεται να έχει αύριο η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μαντλίν Ολμπράιτ, στο περιθώριο της συνόδου.

Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του Τούρκου ομολόγου του, Μεσούτ Γιλμάζ, στην παρευξείνια σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γιάλτα στις 4 και 5 Ιουνίου. Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επανέλαβε ότι είθισται στις διασκέψεις κορυφής να ανταλλάσσονται κάποιες απόψεις ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Τα ναυπηγεία Σαλαμίνας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, και ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος κατασκευής των αρματαγωγών. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για προγράμματα κατασκευής κανονιοφόρων, τορπιλακάτων, πετρελαιοφόρων και υποβρυχίων από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος "ζει" σε κάθε τόπο που πέρασε, ενώ η παρουσία του είναι εμφανής ακόμη και στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, στο Κοράνι, όπου αναφέρεται ως ο άγιος του καλού με τα δύο κέρατα. Αυτό τόνισε ο καθηγητής της ελληνορωμαϊκής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, Φαουζί Ελ Φακχαράνι, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Αλέξανδρος ο Μέγας: Από τη Μακεδονία στην Οικουμένη" που συνεχίζεται στη Βέροια. Ο κ. Φακχαράνι υπογράμμισε ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου, αν βρεθεί, ακόμη και κατεστραμμένος θα έχει μεγαλύτερη αξία από την πυραμίδα του Τουταγχαμόν.

Κηδεύτηκε το απόγευμα στο νεκροταφείο του Βύρωνα, ο ζωγράφος και σκηνογράφος, Μίνως Αργυράκης. Ο γνωστός ζωγράφος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 78 χρόνων.

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γούνας, που πραγματοποιείται στην Καστοριά και οργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικής Γούνας και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας. Πολυμελείς αντιπροσωπείες στελεχών του εμπορικού και επιστημονικού κόσμου από δώδεκα χώρες θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου.

Στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου θα καταπλεύσουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια άσκησης με την επωνυμία "Θαλασσόλυκος '98" που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 26 Ιουνίου. Η άσκηση θα γίνει στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου.

Δύο πυρηνικές δοκιμές πραγματοποίησε το Πακιστάν σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόϋτερ". Οι πυρηνικές δοκιμές αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της Ινδίας. Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε το Πακιστάν για επιβολή αυστηρών ποινών.

Περισσότεροι από 600 αθλητές και αθλήτριες, από πενήντα ομάδες της Βορείου Ελλάδας, θα συμμετέχουν στο Α' παμβορειοελλαδικό φεστιβάλ γενικής και αεροβικής γυμναστικής που διοργανώνεται από το τμήμα αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ γυμναστικής ξεκινάει αύριο το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με το Γκαλά.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 28 May 1998 - 16:40:11 UTC