Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 30/05/1998 (MΠΕ)

Κάλυψη μέχρι την 6η Ιουνίου παρέχει η ΟΤΟΕ στους εργαζόμενους στην Ιονική, που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας. Χθες, στο μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας σημειώθηκε και πάλι ένταση και μικροεπεισόδια, όταν ομάδα 30 ατόμων, συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης της τράπεζας.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο", αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λουξεμβούργο. Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη διαδικασία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Οριστικό τέλος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού έκρινε νόμιμη και συνταγματική την άρνηση του ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρίσει πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, που έχει παράρτημα στην Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο Μαυροβούνιο για τις αυριανές καθοριστικές εκλογές. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μόμιρ Μπουλάτοβιτς σε ομιλία του, στην Ποντγκόριτσα είπε ότι "οι επικείμενες εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δημοκρατικές διότι οι Αρχές του Μαυροβουνίου παραβιάζουν το σύνταγμα και τους νόμους". Ο Μπουλάτοβιτς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα ζητήσει σήμερα την πιθανότητα αποχώρησης από τις εκλογές. Ωστόσο, δημοσιογραφικοί κύκλοι του Μαυροβουνίου θεωρούν απίθανη την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος από τις εκλογές. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ένα άτομο, που είχε στην κατοχή του εκρηκτική ύλη, συνελήφθη στην Ποντγκόριτσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του συνασπισμού του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς "Για μία καλύτερη ζωή".

Επιδίωξη της επίσκεψής μου είναι να κάνουμε ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων", δήλωσε ο αρχηγός των Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Σαλίμ Δερβίσογλου, που βρίσκεται στα Τίρανα, επικεφαλής τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα. Ο Τούρκος ναύαρχος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Αλβανία, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του στρατού, αλλά και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενος στη βοήθεια που παράσχει η χώρα του στην Αλβανία, τόνισε ότι "αυτή τη βοήθεια δεν την δίνουμε μόνο για το συμφέρον της Αλβανίας, αλλά και για το συμφέρον της Τουρκίας".

Εννέα εταιρίες έχουν προσφερθεί να κάνουν τις προκαταρκτικές έρευνες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και έως τις 20 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της εταιρίας που θα επιλεγεί για αυτόν τον σκοπό. Αυτό γράφει η εφημερίδα "Παρί" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις της Τσβέτα Κάμενοβα, διευθύντρια τμήματος στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας. Το συνολικό κόστος της κατασκευής του πετρελαιαγωγού υπολογίζεται μεταξύ 570 και 640 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών Βουλγαρίας - Ρωσίας, συνέστησαν εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των δυο χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Σόφια. Οι Ρώσοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα διεξαγωγής διαβουλεύσεων για τη μείωση των δασμών που επιβάλει η Μόσχα στα βουλγαρικά εμπορεύματα και υπογράμμισαν τις δυνατότητες προώθησης των βουλγαρικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Η αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμα με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Λισένκο έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με τον οποίο εξέτασε τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Το θέμα της εξόφλησης του ρωσικού χρέους προς τη Βουλγαρία που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια ήταν μεταξύ αυτών που απασχόλησε τους Ρώσους βουλευτές και τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών πολιτικών υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής. Οι δυο πλευρές προσανατολίζονται προς την εκδοχή της εξόφλησης σε είδος, δηλαδή σε προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού για τα μεταλλουργία στο Κρεμίκοβτσκι και σε ανταλλακτικά για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας.

Οπως ανακοινώθηκε στο Βουκουρέστι, "από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Ρουμανίας, κατά το 1997, έγιναν προς την Ιταλία, η αξία των οποίων ανέρχεται στο 1,6 δις. δολ. Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι ρουμανικές εξαγωγές στη Γερμανία (1,4 δις δολ) και ακολουθούν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, στις οποίες η αξία των ρουμανικών εξαγωγών κυμαίνεται μεταξύ 260 - 465 εκατ. δολ, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελλάδα (147 - 177 εκατ. δολ), η Δανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία (μέχρι 100 εκατ. δολ.)".

Οι τοπικές νεφώσεις και βροχές αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στα κεντρικά και βόρεια. Άστατος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με πιθανότητα τοπικής βροχής, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 30 May 1998 - 5:40:06 UTC