Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 31/05/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται αύριο, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία των εργαζομένων της Ιονικής, υπό την κάλυψη της ΟΤΟΕ, ενώ σήμερα σε συνέντευξη Τύπου έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας στον Πειραιά, οι συνδικαλιστές απηύθυναν έκκληση στους συναδέλφους τους να συνεχίσουν την απεργία, μη πτοούμενοι από τις ατομικές προσκλήσεις για εργασία που τους έστειλε η διοίκηση της τράπεζας. Το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης θα κριθεί από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εισήγηση της Ιονικής κατά της ΟΤΟΕ. Αύριο συνεδριάζουν από κοινού, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα. Αργότερα θα συνεδριάσει ο συνδικαλιστικός τομέας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη. Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα και την Ολυμπιακή Αεροπορία δεν είναι ενθαρρυντικές. Από την άλλη πλευρά ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" εκτιμά ότι οι αντιδράσεις στην Ιονική θα καταλαγιάσουν.

Κριτική στην κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στα Καλύβια Τρικάλων. Ο κ. Καραμανλής ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Θεσσαλία χαρακτήρισε το Υπουργείο Γεωργίας ως γραφειοκρατικό μηχανισμό κλεισμένο στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε και το Περτούλι των Τρικάλων όπου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Εκεί αποδοκιμάστηκε έντονα από οπαδούς του διαγραμμένου από τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργου Σουφλιά. Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Επιλογές" ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε "άνοιγμα" ούτε "κλείσιμο" της Ν.Δ. προς τους διαγραφέντες βουλευτές και πρόσθεσε ότι πέρα από τις συγκεκριμένες αποφάσεις του κόμματος δεν υπάρχουν ούτε αισθήματα εκδικητικότητας ούτε συναισθηματική φόρτιση.

Κανείς δεν πρόκειται να σπρώξει το ΠΑΣΟΚ σε αντικοινωνικά μέτωπα, ούτε σε αντικοινωνικές πρακτικές, ούτε σε πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν για ίδιους κομματικούς λόγους, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Με αφορμή τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και τη σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων ο κ. Τσοχατζόπουλος σημειώνει: "Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι να δούμε πως και με ποιον τρόπο το κόμμα ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους φορείς, με κυβερνητικά στελέχη, θα ουσιαστικοποιήσουν το περιεχόμενο του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου".

Παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως και αυτού των Ιμίων, προτείνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο οποίος δηλώνει ότι τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίνει τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" εκφράζει την εκτίμηση ότι έχουν επιδεινωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό προσθέτει: "Για το δικό της συμφέρον η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της στο Κυπριακό. Αλλά νομίζω ότι στο Κάρντιφ μπορεί να δοθεί ένα πιο σαφές μήνυμα στην Τουρκία, έστω κι αν ταυτοχρόνως επισημαίνεται, ότι η επίλυση του Κυπριακού έναι ένα από τα θέματα, που πρέπει να γίνουν, πριν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε. Δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι στο τέλος η τουρκική κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι το σημαντικότερο θέμα στον κόσμο για την Τουρκία είναι ο Ντενκτάς". Για τους πυραύλους S-300 δηλώνει, ότι ανησυχεί επειδή εκτιμά ότι δεν ενισχύουν την ασφάλεια του νησιού, αλλά αυξάνουν την ανασφάλεια του.

Από την αποτελεσματικότητα των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό και από ενδεχόμενη απόφαση περί αποστρατιωτικοποίησης εξάρτησε διαφοροποίηση της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των S-300, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κληρίδη, Ιωάννης Κασουλίδης. "Εάν διεξήγοντο παραγωγικές συνομιλίες, οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο για την ειρήνη, τότε και αυτό θα ήταν λόγος για να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας για τους S-300, εκτός από την περίπτωση που επιτυγχανόταν αποστρατιωτικοποίηση", σημείωσε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: "Εφόσον δεν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους νοιώσαμε την ανάγκη να έχουμε αποτελεσματική αεράμυνα, προχωρούμε με το να φέρουμε τους πυραύλους στην Κύπρο".

Tριάντα επτά σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετείχαν στο ετήσιο πανελλήνιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Περτούλι των Τρικάλων. Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν πολιτιστικοί σύλλογοι από τη Βουλγαρία, όπου ζουν σήμερα 20.000 Σαρακατσάνοι.

Σε δύο κεντρικούς άξονες εκτυλίχτηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών στο διεθνές συνέδριο "Αλέξανδρος ο Μέγας: από τη Μακεδονία στην Οικουμένη", που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βέροια: τον ίδιο τον Αλέξανδρο και τον ρόλο και τη σημασία του έργου του για ολόκληρο τον κόσμο. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν νέα αρχαιολογικά στοιχεία για την Ανατολή και να προχωρήσουν οι συμμετέχοντες, χωρίς υπερβολές, στην κατανόηση του έργου του Αλεξάνδρου.

Νεαρός συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνος για βομβιστικές ενέργειες, σε βάρος οργανισμών του Δημοσίου και για εμπρησμούς αυτοκινήτων. Πρόκειται για τον Πέτρο Κόκα, 22 χρονών, άνεργο, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και κρίθηκε προφυλακιστέος από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο νεαρός κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης και για εμπρησμό τριών αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, για πρώτη φορά, στο δημαρχείο Νεάπολης το νεοσύστατο συμβούλιο του "Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης", που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη συνάντηση θα καθοριστεί το πλαίσιο δράσης του νέου οργανισμού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας και μακράς πνοής.

Τραγικός είναι ο απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που έπληξε χθες ορεινή και ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή στο βόρειο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν 1.650 πτώματα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε χιλιάδες νεκρούς και χίλιους τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων, ενώ απευθύνεται έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί διεκδικούν τις 78 έδρες του κοινοβουλίου, στις πρόωρες κoινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Μαυροβούνιο. Είναι οι τέταρτες εκλογές, μετά την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος, το 1989. Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές, διεξάγονται και οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων σε 21 δήμους του Μαυροβουνίου.

Ύστερα από περίπου πέντε μήνες άρχισαν και πάλι οι αφίξεις Κούρδων μεταναστών στις ακτές της νότιας Ιταλίας, καθώς στη Νοτιοανατολική Τουρκία εντάθηκαν και πάλι οι διώξεις κατά του κουρδικού πληθυσμού από τις αρχές της Άγκυρας. Σχολιάζοντας το θέμα, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας κ. Μεσόνε, είπε ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες στην παράνομη μετανάστευση χώρες της Ευρώπης.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 31 May 1998 - 17:35:41 UTC