Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 02/06/1998 (MΠΕ)

Νέα δεδομένα στο θέμα της Ιονικής Τράπεζας, καθώς οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο. Η κυβέρνηση ύστερα από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, είχε απευθύνει σχετική πρόταση στους εργαζόμενους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Σήμερα επίσης, συνεδριάζουν από κοινού ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ συζητείται στο πρωτοδικείο η νέα προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής κατά της ΟΤΟΕ, που ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες.

Μείωση της ανεργίας στο 7,5% και του πληθωρισμού στο 1,7% προβλέπει για το 2001 το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης, που υποβάλλεται σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο βδομάδες στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα όπως προκύπτει από το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα κριτήρια για την ΟΝΕ το 2001, με εξαίρεση το ύψος του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Υποβολιμαίο, χαρακτήρισε το δημοσίευμα των "Sunday Times", ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι έχει στόχο να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο και να επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό του νησιού.

Κατατέθηκε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παλλαϊκή άμυνα, το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με στόχο την αποτελεσματική συμμετοχή του πληθυσμού στην άμυνα της χώρας.

"Η διοχέτευση πληροφοριών στον Τύπο από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αλλαγή των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης και δε συμβάλλει στην καλή διατήρηση των σχέσεων της Κύπρου με τη Μ. Βρετανία". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των "Sunday Times''.

Σαρανταεπτά Κούρδους λαθρομετανάστες οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν παράνομα από το φυλάκιο της Κακαβιάς, συνέλαβαν οι αλβανικές αρχές, οι οποίες μετά από συνεννόηση με την ελληνική πλευρά υποχρέωσαν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στο ελληνικό έδαφος. Οι Κούρδοι επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τις ιταλικές ακτές, αφού προηγουμένως πλήρωναν υψηλά ναύλα σε Αλβανούς λαθρέμπορους που θα τους μετέφεραν ακτοπλοϊκώς.

"Από προχθές μέχρι και χθες το μεσημέρι, στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας στην περιοχή Τροπόγια, είχε περάσει τα σύνορα, μεγάλος αριθμός Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Γυναίκες και παιδιά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φοβούμενοι για το μέλλον τους και μπήκαν στο έδαφος της Αλβανικής Δημοκρατίας". Αυτό υπογραμμίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αλβανίας, μετά το μαζικό κύμα προσφύγων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου προς την Αλβανία, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο. Οι περίπου 2.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στην Αλβανία ζητούν προστασία από τις τοπικές αρχές των μεθοριακών περιοχών.

Ένοχοι κρίθηκαν και οι επτά κατηγορούμενοι της υπόθεσης της παρατράπεζας ΤΑΤ που δρούσε στην ΠΓΔΜ. Το δικαστήριο της Οχρίδας, που εξέδωσε την απόφαση, καταδίκασε την ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της παρατράπεζας, Σόνια Νικόλοφσκα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δηναρίων, αφού κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της φοροδιαφυγής και της πλαστογραφίας. Η συνεργάτης της, Ιουλία Ατανάσοβα, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της κατάχρησης, ενώ ο δήμαρχος του Μοναστηρίου, Σίλιαν Μίτσεφσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή.

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί στις 14 Ιουλίου ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, όπου θα παραμείνει για μια εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Turkish Daily News. Ο Τούρκος στρατηγός, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, αναμένεται να θέσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις ανησυχίες της Άγκυρας για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Μεγάλο και καλά οργανωμένο διεθνές δίκτυο διακίνησης κλεμμένων αυτοκινήτων, εξάρθρωσε η βουλγαρική Εθνική Ανακριτική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Κύριλ Ράντεφ, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί συνολικά 12 αυτοκίνητα με πλαστά έγγραφα.

Πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται σήμερα, κυρίως στα βόρεια τις απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 31 βαθμούς και στα νησιά από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις με πιθανή βροχή το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 June 1998 - 5:40:08 UTC