Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 03/06/1998 (MΠΕ)

Η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Όπως είπε ο κ. Ρέππας στη σύσκεψη συζητήθηκαν το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρέππας διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ελληνικό εμπορικό πλοίο υποβλήθηκε σε νηοψία κατά την προσέγγισή του σε λιμάνι της Λάρνακας και τόνισε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση. Το ελληνικό πλοίο το πλησίασε ελικόπτερο του βρετανικού ναυτικού με πρόθεση να διεξαγάγει άσκηση βοήθειας και διάσωσης, αλλά ο επικεφαλής του ελληνικού πλοίου δεν αντελήφθη τις προθέσεις των υπευθύνων του βρετανικού ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η παρεξήγηση.

Συζητείται απόψε στη Βουλή το πόρισμα της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

Η κυβέρνηση στηρίζεται από τη συντριπτική κοινοβουλευτική αλλά και τη λαϊκή πλειοψηφία, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την εικόνα που δημιουργείται για την κυβέρνηση μετά από τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή, ότι εκσυγχρονισμός με ΜΑΤ δεν γίνεται. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι υπάρχουν όρια στα οποία θα πρέπει να κινείται ο κοινοτικός επίτροπος, παρόλο που ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Πρόσθεσε δε ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Σε έκρηξη δυναμίτιδας είναι πιθανόν να οφείλεται ο θάνατος των δύο ψαράδων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν τα ξημερώματα δίπλα σε φουσκωτό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Δίψα, 4 μίλια από τις ακτές της Νέας Μάκρης Αττικής. Τα πτώματα ανήκουν στον Γιώργο Καραλή 28 ετών και τον πρώτο εξάδελφό του Γιώργο Λοϊζο 32 ετών. Η ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία δεν μπόρεσε να συμπεράνει αν ο θάνατος των δύο ψαράδων προήλθε από αιχμηρό αντικείμενο ή από έκρηξη δυναμίτιδας. Στη βάρκα βρέθηκαν ίχνη στάχτης που αναλύονται στα εργαστήρια της αστυνομίας.

Αναστατώθηκαν σήμερα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής από τέσσερις αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν από τις 11:30 έως 11:50 το μεσημέρι, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, νοτίως της Χερσονήσου Σιθωνίας. Οι σεισμοί είχαν μέγεθος, 5,2, 4,8, 4,7 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο διευθυντής του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι υπάρχει μεν μια ανησυχία, λόγω της επιμονής ισχυρών σεισμικών δονήσεων στην τάφρο του βορείου Αιγαίου που διέρχεται από τη Χαλκιδική, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για γενικότερη διέγερση.

Δεξίωση προς τιμήν του θριαμβευτή του Φεστιβάλ των Καννών Θεόδωρου Αγγελόπουλου έδωσε το μεσημέρι το πρωθυπουργικό ζεύγος στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη δεξίωση ο Πέτρος Φυσσούν, ο Παντελής Βούλγαρης και η Ελένη Καραϊνδρου μίλησαν για τη μεγάλη προσφορά του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο χώρο του κινηματογράφου.

Τριακόσιες είκοσι έξι γαλάζιες σημαίες κυματίζουν φέτος στις ελληνικές ακτές, δελεάζοντας ημεδαπούς και ξένους τουρίστες. Η Ελλάδα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 15 γαλάζιες σημαίες επιπλέον -σε σχέση με πέρυσι- για τις καθαρές της παραλίες και θάλασσες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, γνωστοποιώντας ότι πέρυσι καθαρίστηκαν 879 χιλιόμετρα ακτών σε 25 νομούς, ενώ απομακρύνθηκαν 17.000 τόνοι σκουπίδια.

Την άποψη ότι μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός Σώματος διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στα κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία. "Στο κάθε Σώμα και όταν τα Σώματα είναι πολυπληθή όπως στην αστυνομία υπάρχουν αδύνατες συνειδήσεις που μπορεί να ξεφύγουν από τον προορισμό τους και να διαπράξουν κάποιο αδίκημα", είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Πρόβλημα εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων εντοπίζει ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλές φορές οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Μιλώντας σε ημερίδα του νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων, που θα παρουσιάσει σε δέκα ημέρες, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναβάθμιση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 41 ετών ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Γιάννης Λοβέρδος. Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Αλλαγές στις τιμές των υγρών καυσίμων ανακοίνωσε η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερη κατά μισή δραχμή το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης φθηνότερο κατά μία δραχμή.

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει από αύριο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του Δημάρχου των Σκοπίων, Ρίσο Πένοφ. Οι δύο δήμαρχοι θα ανταλλάξουν απόψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρτιότερη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και καλύτερη υπεράσπιση στα κατώτερα δικαστήρια θα έχουν στο εξής οι παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της Σοβιετικής Ενωσης, χάρη στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας που υλοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η επίσημη εξαγγελία του προγράμματος, θα γίνει από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, Γ. Ιγνατιάδη και τον γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς, Κ.Σφηκάκη.

Aυτοδύναμη κυβέρνηση φέρεται να σχηματίζει ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς ο οποίος ηγείται του συνασπισμού "Να ζήσουμε καλύτερα". Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο Τζουκάνοβιτς εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της Βουλή του Μαυροβουνίου η οποία αριθμεί 78 έδρες.

Είκοσι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εκτροχιασμού υπερταχείας αμαξοστοιχίας στην πόλη Έσεντερ της βόρειας Γερμανίας. Το τρένο που εκτελούσε τη διαδρομή Μόναχο - Αμβούργο, εκτροχιάστηκε όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που είχε πέσει από γέφυρα.

Στο ΝΒΑ θα συνεχίσει την καριέρα του ο καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο παίχτης με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στις Η.Π.Α. και να αγωνιστεί στην ομάδα των Σακραμέντο Κίνγκς.

Παρελθόν αποτελεί για την ΑΕΚ, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο Έλληνας προπονητής έλυσε σήμερα κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του, σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ, Γιάννη Γρανίτσα.

Αίθριο καιρό με νεφώσεις το απόγευμα, σποραδικές βροχές στα ηπειρωτικά και βόρειους ισχυρούς ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 19 μέχρι 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με νεφώσεις το απόγευμα και θερμοκρασία μεταξύ 18 και 31 βαθμών Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 3 June 1998 - 16:05:16 UTC