Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 13/06/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για το διορισμό των εκπαιδευτικών, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τυχόν επανάληψη των χθεσινών βίαιων επεισοδίων, μεταξύ αδιόριστων καθηγητών και αστυνομικών. Από την πλευρά τους, οι αδιόριστοι που αντιτίθενται στο διαγωνισμό δήλωσαν ότι θα βρίσκονται και σήμερα το πρωί έξω από τα εξεταστικά κέντρα, ενώ η εισαγγελία συγκρότησε επιτροπή εισαγγελέων-εφετών, που θα βρίσκονται επί τόπου για την αποτροπή νέων επεισοδίων. Ο Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνει ότι το υπουργείο Παιδείας δε βρίσκεται σε αντιδικία, αλλά σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, χαρακτηρίζοντας "ρεκόρ" το ποσοστό συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εκπαιδευτικών επέρριψαν τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ επισήμανε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία και την συκοφαντία, προκειμένου να αναχαιτίσει τους αγώνες, όμως τώρα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους τις οποίες δανείζεται από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Την ανάγκη ακύρωσης του διαγωνισμού υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, ενώ η Πολιτική Άνοιξη έκανε λόγο για ακραίες επιλογές εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και των συνδικαλιστών. Αναφερόμενος στα επεισόδια ο Γιώργος Σουφλιάς επισήμανε ότι η κατάργηση της επετηρίδας δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, ο οποίος έκανε λόγο για ακραίες συμπεριφορές που υπονομεύουν το κύρος του εκπαιδευτικού.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κυπριακό, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, με το βρετανό ομόλογο του, εν όψη του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, καθώς η βρετανική προεδρία προωθεί σχέδιο πρότασης για απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία, κινήσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Στάσιμη η κατάσταση στην Ιονική, καθώς οι εργαζόμενοι παρέδωσαν χθες στη διοίκηση της Εμπορικής τις προτάσεις τους, για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Οι εκπρόσωποι της Εμπορικής, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα, το σωματείο των εργαζομένων στην Ιονική, που αναμένεται ότι θα αποφασίσει την κήρυξη απεργίας για τη Δευτέρα.

Στην "δημιουργία" της Ευρώπης της ασφάλειας και της σταθερότητας, μέσω της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

Την εγκαθίδρυση ειδικού σώματος ελεγκτών στις Επιθεωρήσεις Εργασίας δρομολογεί η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που προωθείται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Η παρέμβαση ακολουθεί διαπίστωση ότι οι Επιθεωρήσεις, με τη σημερινή δομή και οργάνωσή τους, δε μπορούν να επιτελέσουν επαρκώς το έργο τους και στοχεύει στην πλήρη επιβολή της εργατικής νομοθεσίας.

Στο Στρασβούργο θα μεταβεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της σύγκλησης της Ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτει στην Κύπρο σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία, στην περίπτωση που η Κυπριακή κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στο νησί, δήλωσε, ο Τούρκος υπουργός για τις Κυπριακές Υποθέσεις, Σουκρού Σίνα Γκουρέλ.

Μεταφέρεται κατά δύο μέρες το ταξίδι του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Μόσχα, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Ιουνίου. Ο κ. Μιλόσεβιτς θα μεταβεί στη Μόσχα στις 17 Ιουνίου, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Μπορίς Γιέλτσιν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, δεδομένου ότι η Ρωσία ήδη έχει ταχθεί κατά της επιλογής της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Ισόπαλος 0-0 έληξε ο αγώνας Παραγουάης - Βουλγαρίας που διεξήχθη στο Μονπελιέ της Γαλλίας, για τον Δ΄ όμιλο της τελικής φάσης του 16ου Μουντιάλ. Και οι δύο ομάδες έχασαν πολλές ευκαιρίες και παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσαν γκολ ικανοποίησαν τους φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο και μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις.

Το Γιουγκοσλάβο καλαθοσφαιριστή, Ντέγιαν Μποντίρογκα, απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η "πράσινη" ΚΑΕ. Ο Μποντίρογκα, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην ισπανική Ρεάλ, θα καταλάβει τη θέση του δεύτερου ξένου στην αθηναϊκή ομάδα. Η υπογραφή του συμβολαίου του θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 13 June 1998 - 8:40:09 UTC