Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 16/06/1998 (MΠΕ)

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, η κοινωνική πολιτική της Ελλάδας, το θέμα της απασχόλησης, καθώς και η αγροτική πολιτική, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που γίνεται στο Κάρντιφ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. "Ξεκινά μια πολύ σκληρή μάχη και αυτή τη στιγμή απλώς γίνονται σουτ για προθέρμανση όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο", επεσήμανε ο κ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί στον τομέα της διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στα βρετανικά σχέδια για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη μεταβολή των αποφάσεων της Συνόδου του Λουξεμβούργου.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, από το οποίο δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τσιούλιας δέχτηκε επίθεση από μικρή ομάδα διαδηλωτών και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα, από καθηγήτρια της Λαμίας, κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση του διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ.

Παρατείνεται το αδιέξοδο στην Ιονική, καθώς οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν και νέα 24ωρη απεργία, ενώ σήμερα, εξετάζονται δύο αγωγές της διοίκησης της τράπεζας, που στρέφονται κατά του συλλόγου των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στην τουρκική εφημερίδα ''ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ''. Πρόσθεσε δε ότι δεν αλλάζει τίποτα στην ελληνική εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών είναι έγκυρος και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Πρόσθεσε όμως ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δηλαδή εκπαιδευτικοί που εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές και δεν προσήλθαν, θα εξεταστούν στα πλαίσια των νόμων κατά περίπτωση. Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η χθεσινή συμμετοχή έφθασε το 60%. Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τα επεισόδια που έγιναν όλες αυτές τις ημέρες ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε φέρει ουδεμία ευθύνη. Αυτό που έκανε ήταν να περιφρουρήσε τους νόμους από μικρές ομάδες που χρησιμοποίησαν βία.

Προφορικές μαρτυρίες πενήντα ατόμων που μετείχαν στην Εθνική Αντίσταση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί στο διάστημα του ενός χρόνου που πέρασε από την ημέρα που αποφασίστηκε η δημιουργία Ιστορικού Αρχείου για την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή αυτή. Η ΤΕΔΚ Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τη συλλογή, διάσωση και καταγραφή των προφορικών μαρτυριών από αυτόπτες μάρτυρες στο πλαίσιο του προγράμματος "Οικολογικά Μουσεία".

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εκμεταλλευόμενος τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης ''Αποφασισμένο Γεράκι'', που πραγματοποιείται στην περιοχή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι δήθεν η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα με την Αλβανία δύο μεραρχίες στρατού.

Η Μόσχα διέψευσε την κατηγορία ότι το ρωσικό πλοίο που κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές στα στενά των Δαρδανελλίων, μετέφερε εκτοξευτές πυραύλων στην Κύπρο. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu" είχε μεταδώσει ότι μετά από έρευνα στο πλοίο βρέθηκε πυραυλική τεχνολογία που πιθανόν προορίζονταν για τους ρωσικούς πυραύλους S-300 που θα εγκατασταθούν στη Μεγαλόνησο.

Δεν ήταν έκπληξη για τη Ρωσία οι αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες, στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Ιγκόρ Σεργκέγεφ. Ο κ. Κοέν, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, επισήμανε πως ο κ. Σεργκέγεφ είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Συμμαχίας να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ασκήσεων στα Βαλκάνια το συντομότερο δυνατό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 31.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 16 June 1998 - 5:40:07 UTC