Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 17/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

Φυσιολογική κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον - Σημίτη - Δεν αλλάζουν οι θέσεις της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο κ. Ρέππας. - Ικανοποίηση και στην Τουρκία από τη σύνοδο του Κάρντιφ.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της από Συνασπισμό και ΔΗΚΚΙ.

Στην Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα εξεταστεί η πρόταση για την επέκταση της υποχρεωτικής θητείας στα σύνορα από 6 σε 10 μήνες.

Ε. Γιαννόπουλος για την Ιονική: η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί οποιονδήποτε κλονισμό εναντίον του κράτους δικαίου.

Την επίθεση εναντίον δύο φοιτητών και ενός αδιόριστου φιλόλογου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων καταδίκασαν η Ένωση Φοιτητών, η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικού Αγώνα, οι αδιόριστοι καθηγητές και η ΟΛΜΕ.

Χρήση, εκ μέρους της κυβέρνησης, κονδυλίων της Κοινότητας για λόγους διαφήμισης κατήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Απονομή διπλωμάτων σε αξιωματικούς από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έτοιμη η πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές.

Ενδιαφέρον για τη μετοχή των "Ελληνικών Πετρελαίων".

Σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού εξετάζουν οι ΗΠΑ.

24-28 Ιουνίου το 51ο συνέδριο της Παλλακωνικής ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Συνεχίζονται στη Χεβρώνα οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η Ελλάδα προσεγγίζει με αισιοδοξία τις μελλοντικές εξελίξεις και οι θέσεις της, που παραμένουν σταθερές, βρήκαν "ευήκοα ώτα" στη σύνοδο του Κάρντιφ. Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θεωρεί κεκτημένο δικαίωμα το γεγονός ότι στη σύνοδο του Κάρντιφ υπήρξε αναφορά στη σύνοδο του Λουξεμβούργου που ορίζει σαφώς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Κοινότητα. Αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ρέππας τη χαρακτήρισε φυσιολογική, σημειώνοντας ότι η επικοινωνία αυτή βασίζεται στο καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά. Ερωτηθείς, αν η στάση του Αμερικανού προέδρου και των Ευρωπαίων ηγετών ενθαρρύνει την Τουρκία να εκδηλώσει προκλητική συμπεριφορά, ο υπουργός Τύπου τόνισε πως δεν υπάρχει έδαφος για να καλλιεργηθεί μια τέτοια ανησυχία, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι αποτέλεσμα κακής μετάφρασης των δηλώσεων Κλίντον στα τουρκικά. Αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, λέγοντας ότι σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις για την Τουρκία. Ο κ. Τζεμ, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι στο Κάρντιφ έγινε αναφορά στην Τουρκία ως "υποψήφιο μέλος", ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει πρόταση για την εφαρμογή στρατηγικής στην προετοιμασία της Τουρκίας για πλήρη υποψηφιότητα.

Για απουσία σταθερής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Συνασπισμός, αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας σημείωσε ότι η μελλοντική πορεία των εθνικών θεμάτων θα αποκαλύψει την αλήθεια.

Στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Αμερικανός ομόλογος του Ουίλιαμ Κοέν, στην Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κεν Μπέικον. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών θα βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, οι αλλαγές στη δομή του ΝΑΤΟ και οι προτάσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο κ. Μπέικον είπε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Καρανταγί, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό Σέλτον, ενώ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σημείωσε πως δεν οδηγούν σε διχοτόμηση του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα μελετηθούν αναλυτικά οι προτάσεις που αφορούν στην επέκταση της υποχρεωτικής θητείας στα σύνορα από 6 σε 10 μήνες και στα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους στρατευσιμους. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, που παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων του πολεμικού ναυτικού στον Πόρο.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί οποιονδήποτε κλονισμό εναντίον του κράτους δικαίου, δηλαδή του Συντάγματος, των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μετά από σύσκεψη για την Ιονική που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι η Γενική Συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας που θα γίνει την Παρασκευή θα διεξαχθεί ομαλά χωρίς προβλήματα από τους συνδικαλιστές.

Τη χθεσινή επίθεση εναντίον δύο φοιτητών και ενός αδιόριστου φιλόλογου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων καταδίκασαν το μεσημέρι η Ένωση Φοιτητών, η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικού Αγώνα, οι εκπρόσωποι των Αδιόριστων καθηγητών και μέλη της ΟΛΜΕ. Ο φοιτητής Δημήτρης Κουσουρής, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για τα τρία αιματώματα που είχε στο κεφάλι ενώ κρίσιμα για την υγεία του είναι τα επόμενα 24ωρα. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τους ξυλοδαρμούς του φοιτητή και του προέδρου της ΟΛΜΕ.

Διπλώματα στους αποφοίτους αξιωματικούς της 50ης σειράς της Σχολής Εθνικής Άμυνας απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη, βουλευτών, πρεσβευτών ξένων χωρών και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που τυχόν θα εκδηλωθούν σε δασικές εκτάσεις είναι η πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης έχοντας στη διάθεσή της 450 μόνιμους πυροσβέστες καθώς και άλλους 60 εποχιακούς που προσελήφθησαν πρόσφατα, και δύο αεροσκάφη τύπου Καναντερ, που βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ ένα ελικόπτερο μεταφοράς Χιούι παραδόθηκε πριν δύο ημέρες. Όπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διοικητής των υπηρεσιών της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπυραγός Κώστας Παπακίτσος, έχουν προσληφθεί 60 εποχιακοί δασοπυροσβέστες για το νομό Θεσσαλονίκης και 120 για την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Αναστασόπουλος και Κώστας Χατζηδάκης κατήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διαφημίσει το έργο της ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου. Στην απάντησή της η Επίτροπος Βουλφ-Ματίς τόνισε ότι με παρέμβαση της Κομισιόν σταματά η προβολή αυτών των διαφημίσεων μέχρι τον Οκτώβριο. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διακόψει την προβολή των διαφημίσεων από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο για να μη θεωρηθεί προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιβάλει το επενδυτικό κοινό τη μετοχή των "Ελληνικών Πετρελαίων", ενόψει της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Συνολικά υπεβλήθησαν αιτήματα αγοράς μετοχών αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων δρχ.

Σχέδιο επίλυσης του προβλήματος στην Κύπρο, το οποίο θα σέβεται τα δικαιώματα και στις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων του νησιού εξετάζουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κ.Μαντλίν Ολμπράιτ στην Υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της αμερικανικής γερουσίας. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού", η κ.Ολμπράιτ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Oι εργασίες του 51ου συνεδρίου της Παλλακωνικής ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ θα διεξαχθούν στο Λογκ Αιλαντ της Νέας Υόρκης, στο διάστημα 24-28 Ιουνίου.

Συνεχίζονται στη Χεβρώνα οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Η Ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τρεις Εβραίους εποίκους που θεωρούνται υπεύθυνοι για το φόνο ενός ακόμη Παλαιστινίου. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις προσπάθειες επαναπροώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται για αύριο. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 μέχρι 32 και στα νησιά από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 17 June 1998 - 17:40:11 UTC