Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 21/06/1998 (MΠΕ)

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει για την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, για την κατοχύρωση της γεωπολιτικής θέσης και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας δήλωσε κατηγορηματικά χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από την Ολυμπία. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι "καμιά συντεχνιακή αντίδραση, με μόνο όπλο τη βία, δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της χώρας". Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ανέφερε, ότι δεν είναι μόνο τιμή για τη χώρα μας αλλά είναι ευκαιρία για την χώρα, την κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες. "Είναι μια μεγάλη πρόκληση γιατί μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά, να δημιουργήσουμε".

Αργά χθες, το βράδυ, οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα, αποφάσισαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά με άλλη μορφή, προσερχόμενοι από αύριο κανονικά στην εργασία τους.

Την ανάγκη να σταλεί ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προς την Τουρκία, ''ότι η περιοχή δεν αντέχει σε εκφοβισμούς και λεονταρισμούς ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σειρά από εντονότατα εσωτερικά προβλήματα και τη στιγμή που ενδιαφέρεται να διευρύνει και να αναβαθμίσει τη σχέση και την προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η γειτονική χώρα πρέπει να είναι η σύνεση, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ειρηνική γειτνίαση, η φιλική συνύπαρξη, η προσπάθεια να καλύψει τις προϋποθέσεις που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και επιπλέον στην πορεία προοπτικής της ένταξης στην Ε.Ε., η Τουρκία οφείλει τώρα έγκαιρα να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε όρους και συνθήκες κάτω από τις οποίες κινείται η κοινωνία σήμερα.

Αρχίζει σήμερα στο Πολύκαστρο η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη". Συμμετέχουν στρατιωτικά τμήματα από έξι χώρες, τρείς μέλη του ΝΑΤΟ και τρείς βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Με μνημόσυνο στις 11:30 το πρωί στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στο μνημόσυνο θα παραστούν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης και όλα τα μέλη της οικογένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Την Τρίτη θα γίνει στη Βουλή το πολιτικό μνημόσυνο, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει στο Ζάππειο Μέγαρο η έκθεση με 300 φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Διαπιστευτήρια ασφαλούς λειτουργίας λαμβάνουν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα ελληνικά αεροδρόμια. Οι πιλότοι της Διεθνούς Ενωσης Χειριστών (ΙFALPA) γνωστοποίησαν πρόσφατα την εμπιστοσύνη τους στους ελληνικούς αερολιμένες, δίνοντάς τους το "κόκκινο αστέρι" που χαρακτηρίζει και τα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Αλλωστε, εφάμιλλα με τα αμερικανικά θεωρεί τα ελληνικά αεροδρόμια και ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ.Ααρόν, που, στο τέλος Μαΐου, προέτρεψε τους συμπολίτες του να επισκέπτονται άφοβα την Ελλάδα.

Νέα δράση του κοινοτικού προγράμματος PHARE τέθηκε σε λειτουργία τις μέρες αυτές με στόχο να προωθηθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση της επιτροπής του Ταμείου για τα μικρά προγράμματα το οποίο πρέπει να φροντίσει ώστε τα 500.000 ECU που θα διατεθούν, να επενδυθούν σε 23 μικρούς δήμους της ΠΓΔΜ, που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η διεύρυνση και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του δύο γειτονικών χωρών, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, καθώς και να χαράξει το δρόμο για μελλοντικές, μακροπρόθεσμες, καρποφόρες επαγγελματικές επαφές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κάλεσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να εξετάσει τρόπους για εφαρμογή δύο παραγράφων του ψηφίσματος 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρόοδο στη μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο. Σε επιστολή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητεί από τον Γ.Γ. να αναλάβει "προσωπική πρωτοβουλία σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 του ψηφίσματος 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Δεκεμβρίου 1997, το οποίο ενθαρρύνει τον Γ.Γ. να συνεχίσει να προωθεί προσπάθειες για να πετύχει πρόοδο στη μείωση της στρατιωτικής έντασης".

Το υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία. Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος της UNPREDE Μαρκ Μεκ Εβοϊ, ότι δηλαδή δεν έχει καμία πληροφορία για συνοριακό επεισόδιο. Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", την περασμένη Τετάρτη , κοντά στο Γκένεραλ Γιανκοβιτς (σύνορα Σκοπίων-Γιουγκοσλαβίας) ομάδα Αλβανών επιχείρησε να διεισδύσει στο Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνεται ότι πολλές φορές τα σερβικά ΜΜΕ έχουν ανακοινώσει παρόμοια επεισόδια και απόπειρες Αλβανών να διεισδύσουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Εκατό περίπου γονείς των στρατιωτών που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν για τρίτη κατά σειρά μέρα, έξω από το γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο Στρατού (Γ.Ε.Σ.) στο Βελιγράδι, ζητώντας την μετάθεση των παιδιών τους από το Κοσσυφοπέδιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Αντιπροσωπεία των γονέων έγινε δεκτή από τον συνταγματάρχη Γκράντιμιρ Ζιβάνοβιτς, βοηθό του αρχηγού του Γ.Ε.Σ. Ο Ζιβάνοβιτς ανέφερε στους γονείς ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η θητεία των στρατιωτών που απολύονται τον Ιούνιο, ενώ δε θέλησε να απαντήσει αν θα μετατεθούν οι νεοσύλεκτοι και οι υπόλοιποι στρατιώτες από το Κοσσυφοπέδιο.

Το ενδεχόμενο κορύφωσης της κοινωνικής έντασης με διαδηλώσεις στη Βουλγαρία κατά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από τη Συνθήκη Σένγκεν στη διακίνηση Βουλγάρων πολιτών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζει η εφημερίδα "168 Ωρες" της Σόφιας. Σε δημοσίευμά της με τίτλο "Η τρομοκρατία με τις βίζες", η εφημερίδα καταγγέλλει ότι την ίδια ώρα που ένας συνηθισμένος Βούλγαρος πολίτης δεν μπορεί να περάσει τη μεθόριο της χώρας του, οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι πρεσβειών δυτικών χωρών στη Σόφια, εξασφαλίζουν χωρίς πρόβλημα βίζες Σένγκεν σε μαφιόζους, ιερόδουλες και έτοιμους να πληρώσουν επιχειρηματίες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 21 June 1998 - 14:07:13 UTC