Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/06/1998 (MΠΕ)

Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους στη Μεγαλόνησο από το 1960, που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και την Ιστορία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι της Α', Β' και Γ' δέσμης στις γενικές εξετάσεις. Σήμερα, οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης θα εξεταστούν στο μάθημα της Ιστορίας. Αύριο, οι υποψήφιοι της Α' και Β' δέσμης εξετάζονται στη Χημεία και της Γ' στα Λατινικά, ενώ το Σάββατο οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης διαγωνίζονται στα Μαθηματικά. Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, στόχος του οποίου κατά τον υπουργό Εργασίας, είναι η οικονομική ανάπτυξη , η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης.

Τα φαινόμενα ξενοφοβίας και η ενδεχόμενη ενίσχυση τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο ρόλος των δημοσιογράφων στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και οι αλλαγές στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν φέτος, το 7ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που αρχίζει σήμερα στη Σαμοθράκη.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί αποσταθεροποιητική πολιτική έντασης, τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο και προσπαθεί συστηματικά να πετύχει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, που υπογράμμισε ότι η επιχειρηματολογία της Τουρκίας ότι η Συνθήκη δεν ορίζει επαρκώς το εδαφικό καθεστώς μεταξύ των δύο χωρών, δε διαφοροποιείται από τη ναζιστική θεωρία του ζωτικού χώρου και στηρίζεται σε σαθρές βάσεις που αντιδιαστέλλονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πλήγμα στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία επιφέρουν οι καθημερινές καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Την κατάσταση επιδεινώνει η δυσλειτουργία των σιδηροδρομικών συνδέσεων, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΣΕ. Αναλυτικότερα, με τους χειρότερους οιωνούς εγκαινιάστηκε το θερινό πρόγραμμα της Oλυμπιακής, καθώς από την Kυριακή σημειώνονται διαρκώς ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, τις οποίες ο υπουργός Mεταφορών Tάσος Mαντέλης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες. Οι σοβαρές αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων, που περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις δρομολογίων, προκάλεσαν την οργή των τουριστικών φορέων, που κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα στην προσέλευση τουριστών, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικής εικόνας της Ελλάδας διεθνώς.

Δύο στρατιώτες φέρεται ότι λιποτάκτησαν από τις τάξεις του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και με τη βοήθεια του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ζήτησαν άσυλο στην Αλβανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", οι στρατιώτες Βαρουντίν Ούκνιτς και Βαρουντίν Αμπνιτς, πέρασαν τα αλβανικά σύνορα πριν λίγες ημέρες και παραδόθηκαν στα γραφεία του ΟΑΣΕ στην Τροπόγια της Αλβανίας. Οι στρατιώτες, που υπηρετούσαν στην Πρίστινα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εξύμνησαν τη βοήθεια που τους προσέφεραν μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στους οποίους και παραδόθηκαν, επειδή, γράφει η "Γκαζέτα Σκιπτάρε, "δεν μπορούσαν πλέον να ανεχτούν την εθνική εκκαθάριση που επιχειρείται στο Κοσσυφοπέδιο". Mέλη του "Aπελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" τους συνόδεψαν μέχρι τα αλβανικά σύνορα.

Το ενδεχόμενο χορήγησης περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βουλγαρία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος, η υπογραφή του οποίου αναμένεται το φθινόπωρο, υπογράμισαν οι εφημερίδες "Παρί" και "24 Ωρες" της Σόφιας. Σύμφωνα με τις δυο εφημερίδες, με δηλώσεις του στο Στρασβούργο ο διευθυντής του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσύ, φέρεται να έχει υπογραμμίσει ότι την ευθύνη για την επιτυχία του Νομισματικού Συμβουλίου, που λειτουργεί από την 1η Ιουλίου του 1997 στη Βουλγαρία, την έχει η κυβέρνηση Κόστοφ, και όχι το Ταμείο.

Κατηγορηματικός στο θέμα της αλλαγής της ονομασίας της χώρας του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμος της πόλης Στιπ, παρουσία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής."Η χώρα μας δεν αλλάζει το όνομά της" είπε ο κ. Γκλιγκόρωφ και επισήμανε πως τα Σκόπια αποδέχθηκαν την ονομασία FYROM "μόνο επειδή εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία". Σύμφωνα με την άποψή του, η αποδοχή της ονομασίας FYROM ήταν για τη χώρα του ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός, αναγκαίος, ωστόσο, για την ένταξή της στον ΟΗΕ. "Ο προσδιορισμός "Πρώην Γιουγκοσλαβική" σύντομα θα αφαιρεθεί από την ονομασία γιατί ούτε πρώην κράτος είμαστε αλλά ούτε έχουμε σχέση με την Γιουγκοσλαβία" τόνισε ο Σκοπιανός πρόεδρος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την εμμονή της κυβέρνησης των Αθηνών στη χρήση του ονόματος FYROΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος.

Η Γαλλία και η Δανία είναι οι δύο ομάδες που προκρίθηκαν από το Γ' όμιλο στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η Γαλλία κέρδισε στη Λυών τη Δανία με σκορ 2-1 και τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου, ενώ οι Δανοί πήραν τη δεύτερη προνομιούχα θέση. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Τζοργκάιεφ στο 10' με πέναλτι, ενώ με τον ίδιο τρόπο ισοφάρησαν οι Δανοί σε 1-1 στο 42' με τον Λάουντρουμπ. Την τρίτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια τη χάρισε στη Γαλλία ο Πετίτ με γκολ στο 56'. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου Νότιος Αφρική και Σαουδική Αραβία αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Ζεστός καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 35 βαθμούς, στα κεντρικά από 19 μέχρι 37 και στα νησιά από 21 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις και πιθανή καταιγίδα το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 25 June 1998 - 5:40:07 UTC