Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/06/1998 (MΠΕ)

Μήνυμα συμφιλίωσης προς τους Τουρκοκυπρίους απηύθυνε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι το Κυπριακό αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την Ελλάδα. Ο κ. Στεφανόπουλος, αναχωρώντας για την Αθήνα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πάψει να συμπαρίσταται στην προσπάθεια των Κυπρίων για αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας, ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και ελευθερίας τους και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κύπρο εξαιρετικά επιτυχή. Επίσης, κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αντιλήφθηκε "την ένταση των πατριωτικών αισθημάτων του κυπριακού λαού".

Αρχίζουν σήμερα οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στο Ελεύθερο Σχέδιο και τα Αγγλικά. Οι βαθμολογίες των γραπτών θα ανακοινωθούν την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου.

Με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, συναντήθηκε χθες στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, οι διμερείς σχέσεις, οι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εχασε τη μάχη με το θάνατο, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, ο Κωστής Μοσκώφ, που πέθανε σε ηλικία 59 χρόνων, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, όπου νοσηλευόταν. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στους Θεσσαλονικείς, που αισθάνθηκαν ότι έχασαν από κοντά τους, έναν "εραστή της πόλης και της ιστορίας της" ένα διανοούμενο, ένα φίλο. Γόνος ιστορικής οικογένειας Θεσσαλονικέων αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα, αλλά και την ίδια την πόλη που αγάπησε, υπηρετώντας την από διάφορα αξιώματα. Η κηδεία του, θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Με ομιλία του αργά το βράδυ στην Φλώρινα, ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής την δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα ζητήματα της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα της οικονομίας, τα οποία αναλύει από χθες σε όλες του τις επισκέψει. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μονάδα της Φλώρινας, τονίζοντας ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η ΝΔ επιθυμούν να σταματήσει η νέα μονάδα, προαναγγέλοντας ότι θα την εγκανιάσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές.

Στον επίσημο σχηματισμό νέου κόμματος προχώρησε χθες ο Κροάτης Κρέσιμιρ Ζούμπακ, εκπρόσωπος στην τριμερή συλλογική προεδρία της Βοσνίας. Η εκδήλωση για το σχηματισμό του κόμματος, το οποίο θα ονομάζεται Νέα Κροατική Πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στο κέντρο του Σεράγεβο, όπου συνήθως γίνονται οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, με την παρουσία 200 περίπου υποστηρικτών του κ. Ζούμπακ και εκπροσώπων σερβικών και μουσουλμανικών κομμάτων.

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, πραγματοποιεί κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ υπό τον πρωθυπουργό της χώρας. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού αντιπροέδρου Αλ Γκορ. Όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μπλάγκοε Χατζίνσκι, και Επικοινωνιών και Συγκοινωνιών, Αμπντουλμέν Μπετζέτι, καθώς και η προϊσταμένη της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων Βέριτσα Χατζηβασιέλεβα Μίρκοφσκα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Σκοπιανής αντιπροσωπείας που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, θα υπάρξουν επαφές της με τον Αλ Γκορ, τον υπουργό Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν, αμερικανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, θα βρεθούν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και οι σχέσεις ΗΠΑ - Σκοπίων. Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στα Αδανα, από τον καταστροφικό σεισμό, που συγκλόνισε προχθές το απόγευμα, την περιοχή της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν από τα ερείπια εγκλωβισμένους, ενώ εκφράζονται φόβοι, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται σε συναγερμό και υποδέχονται τους πάνω από 1000 τραυματίες. Η σεισμική δόνηση, που είχε μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε όλη τη νοτιοδυτική Τουρκία και έγινε αισθητή και στην Κύπρο.

Νέο αλβανικό κόμμα με το όνομα "Νέα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου" ιδρύθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina. Το νέο κόμμα, του οποίου θα ηγείται ο Ρετζέο Κόσγια, ίδρυσαν πρώην μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η Νέα Δημοκρατική Συμμαχία, επιδιώκει πολιτική επίλυση στην κρίση, όπως αναφέρεται στην πολιτική διακήρυξη του κόμματος, ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, είναι δυνατόν να γίνουν μόνο αν αποσυρθούν από την επαρχία οι αστυνομικές, στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις και αν λάβουν μέρος αντιπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, αναφέρεται, στην αντιπροσωπεία των Αλβανών που θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και αντιπροσώπων του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου.

Την ικανοποίηση κι ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της Ρωσίας στη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε, ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Μομίρ Μπουλάτοβιτς. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε πως η χώρα του εκτιμά βαθύτατα το διπλωματικό ρόλο της Ρωσίας και του προέδρου Γέλτσιν, καθώς και το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν ο κ. Γέλτσιν και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μπουλάτοβιτς, σημείωσε πως η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι δύο πρόεδροι κατά τη συνάντησή τους και υπογράμμισε πως η σερβική πλευρά έχει αποδείξει την προθυμία κι ετοιμότητά της για επανέναρξη των συνομιλιών, καλώντας τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να τηρήσουν παρόμοια στάση.

Ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι αίθριος με θερμοκρασία 20-32 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 29 June 1998 - 18:38:59 UTC