Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.- Στο Άργος ο υδράργυρος έφτασε τους 45 βαθμούς, στη Φιλαδέλφεια τους 44 και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43.
  • Το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσίασε η υπουργός Ανάπτυξης. - Αυξήσεις 3% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από 1.7.98, ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου.
  • Κινητοποίηση ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός.
  • Α. Τσοχατζόπουλος: "Η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να κινδυνεύσει από τους Κύπριους στρατιώτες και μερικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους".
  • Θ. Πάγκαλος : "Έχει ενταθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στους ρωσικούς πυραύλους S-300".
  • Δεκτή ομάδα Κερυνειωτών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Εννέα πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα.
  • Hμερίδα για το ευρώ, αύριο στην Αθήνα.
  • Εντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο Χαβιέ Σολάνα. - Στο Βελιγράδι αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. - Σε ΠΓΔΜ και Αλβανία την ερχόμενη Τετάρτη ο Κλάους Κίνκελ.
  • Καταδικάζει τo Στέητ Ντιπάρτμεντ την επιβολή κυρώσεων κατά των ελβετικών τραπεζών, επειδή δεν έχουν καταβάλλει ακόμα αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του ολοκαυτώματος.
  • Τη δολοφονία του Λεβ Ρόκλιν, στρατηγού εν αποστρατεία και βουλευτή της αντιπολίτευσης στης Ρωσία, ομολόγησε η σύζυγός του.
  • Αύριο στην Καστοριά η πρώτη φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας παίδων και κορασίδων.
  • Με πτώση 0,90% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών.
  • Βόρειοι άνεμοι και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Άργος ο υδράργυρος έφτασε τους 45 βαθμούς, στη Φιλαδέλφεια τους 44 και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας από αύριο το απόγευμα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες αρχές της χώρας για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση ετοιμότητας θα διατηρηθεί το επόμενο σαρανταοκτάωρο.

Το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι από 1.7.1998 ισχύουν αυξήσεις 3% στο πάγιο και την τιμή της κιλοβατώρας, στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η υπουργός διευκρίνισε ότι η ίδια είχε αναφερθεί στο θέμα από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε επισημάνει πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ είχαν χρόνια να ανεβούν. Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την κατάργηση του μονοπωλείου της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει στόχο τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία του καταναλωτή. Το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης εξετάστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για να εξευρεθεί και νέος προμηθευτής φυσικού αερίου εκτός από τη Ρωσία ώστε η Ελλάδα να μην είναι εξαρτημένη από μία χώρα.

Έμφαση στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους νομούς της χώρας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς να απαντούν σε όλα τα δημοσιεύματα και να δίνουν ακριβή στοιχεία για το κυβερνητικό έργο, ώστε να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στον κόσμο. Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί για το νομοσχέδιο που αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική κριτική, καθώς δεν στοιχειοθετεί κάποια συγκεκριμένη επισήμανση. Σημείωσε δε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου στο θερινό τμήμα της Βουλής.

"Με 600.000 άνδρες και 400 μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να κινδυνεύσει από τις 6-7.000 των Κυπρίων στρατιωτών και από μερικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους" τόνισε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, απαντώντας στην ερώτηση αν η εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για πιθανή σύρραξη στην Κύπρο. "Όλος ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η Τουρκία και άλλες χώρες, γύρω από την προγραμματιζόμενη εγκατάσταση των πυραύλων στο έδαφός της αποτελεί "σκηνοθεσία για λόγους τακτικής", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για στείρα και αδιάλλακτη στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ότι έχει ενταθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στους ρωσικούς πυραύλους S-300.

Δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε σήμερα το πρωί ομάδα Κερυνειωτών που επισκέπτεται την Ελλάδα. Τους Κερυνειώτες συνόδευσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλος Πασιαρδής. Οι 650 Κερυνειώτες, μεταξύ των οποίων συγγενείς αγνοουμένων, έφθασαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ελλάδα, με στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Η ομάδα των Κερυνειωτών είχε, επίσης, συνάντηση με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρη Τσοβόλα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας που έχει κάψει μέχρι στιγμής πευκοδάσος και καλλιέργειες σε έκταση πέντε χιλιάδων στρεμμάτων τουλάχιστον. Δύο μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται σε χαράδρα. Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά και στο Δερβένι Κορινθίας. Κατοικημένη περιοχή απειλεί η φωτιά στο χωριό Καρτερούλι της Καλαμάτας, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στο Κυπαρίσσι Ευβοίας που έκαψε περίπου χίλια πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ελάτη Τριπόλεως.

Hμερίδα με θέμα "Η προετοιμασία των επιχειρήσεων για το ευρώ, στις χώρες της δεύτερης φάσης της ΟΝΕ", διοργανώνουν αύριο, στην Αθήνα, ο Σύνδεσμος για τη Νομισματική Ενωση της Ευρώπης, η τράπεζα EFG Eurobank και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Στη διάρκεια της ημερίδας θα μιλήσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, με θέμα το πρόγραμμα δράσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ενόψει του ευρώ.

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε σήμερα για μία ακόμη φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, λίγο πριν αναχωρήσει από τα Τίρανα για τη Βόννη. "Ελπίζουμε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο κ. Σολάνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μειντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Παράλληλα, ο κ. Σολάνα επανέλαβε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα παραμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι πρόκειται να μεταβεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασίεφσκι για συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ.

To Στέητ Ντιπάρτμεντ επέκρινε την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε στις ΗΠΑ επιτροπή, από οικονομικά στελέχη πολλών τοπικών κυβερνήσεων, για επιβολή κυρώσεων κατά των ελβετικών τραπεζών, επειδή δεν έχουν καταβάλλει ακόμα αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Η πρωτοβουλία ελήφθη σε μια προσπάθεια να υποχρεωθούν οι ελβετικές τράπεζες να χορηγήσουν ποσά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, στις οικογένειες των θυμάτων του ολοκαυτώματος, οι περιουσίες των οποίων δεν επεστράφησαν, μετά την ήττα της Γερμανίας στον β' παγκόσμιο πόλεμο. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και αντιπαραγωγικά, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Τη δολοφονία του Λεβ Ρόκλιν, στρατηγού εν αποστρατεία και βουλευτή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ομολόγησε η σύζυγός του, Ταμάρα Ρόκλινα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, η Ταμάρα Ρόκλινα παραδέχτηκε ότι σκότωσε το σύζυγό της γύρω στα ξημερώματα, στο εξοχικό τους σπίτι, το οποίο βρίσκεται σε χωριό κοντά στη Μόσχα. Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες και τα κίνητρα της δολοφονίας. Ο 51χρονος Λεβ Ρόκλιν υπήρξε ένας από τους σκληρούς αντιπάλους του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και θεωρήθηκε ήρωας, όντας διοικητής των ρωσικών δυνάμεων κατά την επέμβαση στην Τσετσενία και την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Γκρόζνι .

Η πρώτη φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας παίδων και κορασίδων αρχίζει αύριο στην Καστοριά, με τη συμμετοχή 243 αθλητών. Παράλληλα θα διεξαχθούν και δύο αγωνίσματα παλαιμάχων, για παλαιούς κωπηλάτες που νοσταλγούν το άθλημα. Είκοσι εφτά σωματεία από όλη την Ελλάδα θα λάβουν μέρος στους αγώνες παίδων - κορασίδων, με επικεφαλής τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, που έχει την πολυπληθέστερη συμμετοχή. Πολύ δυνατές ομάδες έχει και η Θεσσαλονίκη, με τον Ιστιοπλοϊκό και το Ναυτικό Όμιλο.

Με πτώση 0,90% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.507,05 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 84,139 δισεκατομμύρια δραχμές.

Βόρειοι άνεμοι και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 21 μέχρι 36 βαθμούς, στα δυτικά από 23 μέχρι 39 και στην υπόλοιπη χώρα από 24 μέχρι 42, όμως από το απόγευμα όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 3 July 1998 - 19:05:07 UTC