Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Πορτογαλίας στη Λισαβόνα - Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση EXPO '98.
  • Δ. Ρέππας: Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποδοτικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Επίσπευση των ανακρίσεων για το θέμα των πυρκαγιών ζητά η εισαγγελία Πρωτοδικών.
  • Προκλητικός και πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει στο επίσημο διάβημα της Άγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
  • Σύσκεψη για τις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.
  • Το Σαββάτο 11 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.
  • Συνεχίζεται αύριο η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα οικονομικά της Εκκλησίας.
  • Eντυπωσιακή αύξηση 25,14% στις πτήσεις τσάρτερ προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία", κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998.
  • Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν το πρωί ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και η συνοδεία του, στα Σκόπια.
  • Δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Σερβία ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα.
  • Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα στη Λισσαβόνα ο πρωθυπουργός με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Γκουτιέρες. Το πρωί ο κ. Σημίτης εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση EXPO 98 που πραγματοποιείται στη Λισσαβόνα. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκθεση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής και στην προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των χωρών.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποδοτικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το βαθμό αποτελεσματικότητας της κρατικής παρέμβασης, επισήμανε ότι χάρη στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έγινε κατορθωτό να τιθασευτούν όλες αυτές οι πυρκαγιές, με την έκταση που είχαν και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο θέμα των πυρκαγιών παρενέβη σήμερα η δικαιοσύνη. Η εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε, με έγγραφό της στην πυροσβεστική υπηρεσία, την επίσπευση των ανακρίσεων ώστε να διαπιστωθεί αν οι φωτιές ήταν έργο εμπρηστών. Η Νέα Δημοκρατία, μετά από σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Γεωργίας. Συναντήσεις με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και με τον πρόεδρο της Ενωσης Δασολόγων είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τις πυρκαγιές διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία και πρόσθεσε ότι με σταθερό τρόπο αφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο, αλλά και το αδιέξοδο στο κυπριακό πρόβλημα, στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, ο Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί να είναι "ο κυρίαρχος του Αιγαίου" και εξαιτίας αυτού δε σέβεται τα νομικά δικαιώματα της Άγκυρας". Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η στάση αυτή της Ελλάδας είναι ο βασικός λόγος για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι "παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να προτείνει τρόπους για την επίλυση των διαφορών, οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την Ελλάδα".

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει στο επίσημο διάβημα της Άγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας επέδωσε το διάβημα στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα, κ. Νεζερίτη. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις αξιώσεις της Τουρκίας που προβάλλονται χωρίς λόγο και αφορμή. Πρόκειται, είπε, για "ισχυρισμούς απαράδεκτους ιστορικά", σημείωσε ότι με την ενέργειά της αυτή η Αγκυρα δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και δε συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να παραμείνει αδιάφορη και να μην οργανώνει την άμυνά της.

Σύσκεψη για τις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη οι υπουργοί Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης έχουν τρία σκέλη, το οικονομικό, το οργανωτικό και εκείνο των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα για τις αστικές συγκοινωνίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι το οικονομικό μέρος των προγραμμάτων αφορά στη σχέση με το δημόσιο, τις επιχορηγήσεις και τα χρέη, και γνωστοποίησε ότι τα χρέη θα διαγραφούν στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος εξυγίανσης.

Το Σαββάτο 11 Ιουλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για τη υποβολή ενδιαφέροντος θα είναι η 20ή Αυγούστου. Η πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας θα γίνει μέσω Χρηματιστηρίου, όπως συνέβη στην πώληση του 37% της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά της Εκκλησίας εξέτασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Το πόρισμα παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, ο οποίος το παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα εξετάζονται καταγγελίες για κακή διαχείριση και αβλεψίες, κυρίως στη διαχείριση ακινήτων. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για το ίδιο θέμα και αύριο, οπότε θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Eντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 25,14%, καταγράφηκε στις πτήσεις τσάρτερ προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία", κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998. Συνολικά προσγειώθηκαν στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης 1.309 τσάρτερ με 153.119 επιβάτες, έναντι 1.046 με 133.763 επιβαίνοντες, κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, αυξημένες εμφανίζονται στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 1998, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν το πρωί ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και η συνοδεία του, όταν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο με σκοπιανές πινακίδες, στην εθνική οδό Σκοπίων-Μοναστηρίου. Τυχερός στάθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο και δεν έπαθε τίποτα. Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ''Makpress'', από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν οι δύο επιβάτες του σκοπιανού αυτοκινήτου και τραυματίστηκαν ο Τούρκος υπουργός και τέσσερα μέλη της συνοδείας του.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Σερβία ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα στην περίπτωση "που συνεχιστεί η εθνική εκκαθάριση που επιχειρείται στο Κοσσυφοπέδιο και αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του προβλήματος". Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα "Corriere Della Sera", ο Αλβανός υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο "αλλά η πιθανότητα μια στρατιωτικής αναμέτρησης -αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος- θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα".

Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ. στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 7 July 1998 - 17:40:09 UTC