Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: Φιλοπολεμικές οι δηλώσεις Γιλμάζ για εγκατάσταση πυραύλων στα κατεχόμενα εφόσον οι S - 300 εγκατασταθούν στην Κύπρο.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Πάγκαλου - Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ για την ανθελληνική έκθεση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία.
  • Ομιλία Τσοχατζόπουλου σε πανομογενειακή συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη.
  • Το τμήμα Ηθών της Ασφάλειας Αττικής και την υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών επισκέφθηκε ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης.
  • Νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στον τομέα της ψυχιατρικής περίθαλψης παρουσίασε το μεσημέρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
  • Δ. Ρέππας: Ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία οι πρόσφατες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Α. Μαλιάς: "Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιτότητας των Σκοπίων".
  • Πλήρης κάλυψη Ρέππα στον Γιώργο Κασιμάτη.
  • Άρχισε στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Διάσκεψη για την ειρήνη στα Βαλκάνια. <LI>Δ. Ρέππας: ολόθερμη η υποστήριξη της κυβέρνησης στην κυρία Δαμανάκη.
  • Για δεύτερη μέρα σήμερα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές βολές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.
  • Άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
  • Στα Τίρανα στις 14 και 15 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας.
  • Δεκαέξι μαθητές γυμνασίου από τη πόλη Χισσάρ της Βουλγαρίας και τριάντα επτά Ελληνόπουλα, ηλικίας 11 έως 16 ετών, από την Αρμενία θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.
  • Μικρή πτώση 0,27% σήμερα στη Σοφοκλέους.
  • Η εθνική μας μπάσκετ των εφήβων στους "4" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
  • Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Φιλοπολεμικές χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ.Γιλμάζ απείλησε με εγκατάσταση πυραύλων στα κατεχόμενα εφόσον οι S - 300 εγκατασταθούν στην Κύπρο. O κ.Ρέππας χαρακτήρισε μαριονέτα τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς αφού όπως είπε όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για την ανθελληνική έκθεση του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Βρετανού Μάικ Λέικ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο Μάικ Λέικ στην έκθεσή του εξέφρασε προσωπικές απόψεις και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Κομισιόν είναι γνωστές.

Σε πανομογενειακή συγκέντρωση που διοργανώνει η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης θα μιλήσει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος. Η ομιλία του αναμένεται να εστιαστεί στις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και σε θέματα αρμοδιότητάς του. Παράλληλα ο κ. Τσοχατζόπουλος θα ενημερώσει την ομογένεια για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θα αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη.

Το τμήμα Ηθών της Ασφάλειας Αττικής και την υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Γεράκης, ο οποίος ερευνά την υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στην αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεράκης ερεύνησε συγκεκριμένες υποθέσεις συλλήψεων αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα.

Νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στον τομέα της ψυχιατρικής περίθαλψης παρουσίασε το μεσημέρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός, Κώστας Γείτονας ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή υπηρεσιών κατ΄οίκον στους ψυχικά πάσχοντες, την ίδρυση κινητών μονάδων μεταφοράς και περίθαλψης ψυχικά ασθενών, τη δημιουργία κέντρων και μονάδων κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων και τη δυνατότητα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου να δημιουργούν κέντρα ψυχικής αποκατάστασης.

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τις πρόσφατες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες συγκαταλέγεται η δυναμική εισβολή του ομίλου Λάτση στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για άνθιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που φανερώνει εμπιστοσύνη στο δυναμισμό της πολιτικής της κυβέρνησης.

"Η Ελλάδα όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιτότητας των Σκοπίων", δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης στην ΠΓΔΜ, Αλέξανδρος Μαλιάς, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων "M. Expres". Σχολιάζοντας την πορεία των διαβουλεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ.Μαλιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μίας λύσης που θα αναδείξει νικητές και τις δύο πλευρές.

Πλήρη κάλυψη στον παραιτηθέντα πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Γιώργο Κασιμάτη, για το έργο που προσέφερε, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Κασιμάτης στην παραίτηση του είναι πραγματικοί και η επιλογή του είναι σεβαστή. Οπως ανέφερε ο κ.Ρέππας ο κ.Κασιμάτης παραιτήθηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, λόγω υπεραπασχόλησης ως πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Πέντε νέες οργανώσεις από τη Μολδαβία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία αναμένεται να γίνουν δεκτές στην Ομοσπονδία Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην οποία μετέχουν 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Η διεύρυνση της Ομοσπονδίας, που θα ανακοινωθεί αύριο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Β΄ Διάσκεψης για την Ειρήνη τη Δημοκρατία και τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη η Κίνηση για την Ειρήνη τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Την ολόθερμη υποστήριξη της κυβέρνησης έχει η κυρία Δαμανάκη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να τη στηρίζει και αν επανεξετάζει την υποψηφιότητα της. Ο κ.Ρέππας απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις απόψεις που εκφράζει η κυρία Δαμανάκη για την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε ότι ως πολιτικός έχει τις δικές της απόψεις και δεν πλήττει την κυβέρνηση.

Για δεύτερη μέρα σήμερα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές βολές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου. Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόμμερσαντ" η χθεσινή δοκιμή του πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση "Εμπα" στο Αστραχάν, σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε αληθινές συνθήκες προσβολής στόχου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας, ενόψει της συνάντησης Κληρίδη - Γιέλτσιν τη Δευτέρα στη Μόσχα, οι Ρώσοι περιμένουν από τους Κύπριους να υποβληθεί αίτημα για την μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης των πυραύλων στην Κύπρο.

Άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN τόνισε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων ενδεχομένως να επηρεάσει την Ελλάδα και την Τουρκία "οι οποίες μπορεί να έρθουν στα πρόθυρα της σύρραξης ή και να συγκρουστούν". Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που από πολλούς συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στη Βοσνία, διαφέρει στην πραγματικότητα, καθώς η Βοσνία ήταν ανεξάρτητη χώρα, επισήμανε, ωστόσο, ότι στη βάση της υπόθεσης του Κοσσυφοπεδίου, όπως και στην περίπτωση της Βοσνίας, υπάρχει το ίδιο άτομο, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Eπίσκεψη στα Τίρανα θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ύστερα από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αλβανία, επιβεβαιώνει το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τη βούληση για την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς, σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές στα Τίρανα.

Δεκαέξι μαθητές γυμνασίου από τη πόλη Χισσάρ της Βουλγαρίας θα φιλοξενηθούν σε σπίτια κατοίκων, στο πλαίσιο ανταλλαγών νέων που διοργανώνει ο δήμος Αιανής Κοζάνης από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου. Εξάλλου, τριάντα επτά Ελληνόπουλα, ηλικίας 11 έως 16 ετών, από την Αρμενία φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις της μαθητικής εστίας στην Κομοτηνή. Σκοπός της φιλοξενίας είναι τα παιδιά και οι συνοδοί τους να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα μας και να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Μικρή πτώση, της τάξεως του 0,27% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.667,1 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 80,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πλώρη για το χρυσό μετάλλιο έβαλε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε σήμερα στους προημιτελικούς του 18ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, τη διοργανώτρια ομάδα με σκορ 106-74. Η εθνική μας βρίσκεται ήδη στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και οδεύει προς την κορυφή. Οι Έλληνες παίχτες, στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσουν το νικητή της συνάντησης Λετονία - Ισραήλ, ενώ ήδη με την πρόκριση τους στους "4" έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 30 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 10 July 1998 - 17:05:08 UTC