Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η Ελληνιάδα των νέων αποδήμων θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1999.
  • Στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπονται οι βουλευτές του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας.
  • Έκκληση Μαντέλη προς τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής να τηρούν το πρόγραμμα πτήσεων.
  • Σύλληψη 76 λαθρομεταναστών στον Έβρο.
  • Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του λαϊκού τραγουδιστή, Γρηγόρη Μπιθικώτση.
  • Αρχίζει αύριο το Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης.
  • Αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου ταμείου για τους τραπεζοϋπαλλήλους.
  • Εισβολή της Σερβικής Αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος του Ρουγκόβα.
  • Κοσοβάρος σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Φατος Νάνο.
  • Ακόμη και βρέφη βίαζε σπείρα στην Ολλανδία.
  • Σημαντική αύξηση της τάξεως του 1,84% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Πτώση της θερμοκρασίας αύριο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η πραγματοποίηση της Ελληνιάδας των Απόδημων Νέων το καλοκαίρι του 1999 στη Θεσσαλονίκη, μια Ολυμπιάδα των Ελληνόπουλων του εξωτερικού, καθώς και η νομική ταυτότητα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, αποτελούν δύο από τα σημαντικά θέματα που συζητά από το πρωί το προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση, στην οποία προεδρεύει ο Ανδρέας Αθενς, εκτός από τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, συμμετέχουν τα μέλη - βουλευτές της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό (Γ. Νιώτης, Β. Πάπας, Π.Κουναλάκης, Τ. Ιντζές), ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού, βουλευτής του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Δόλλης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γ. Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού, Στέλιος Αγγελούδης. Η πρωϊνή συνεδρίαση άρχισε με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, όπως τα βραβεία "Αριστοτέλης" και "Αλέξανδρος" σε επιφανείς Ελληνες και φιλέλληνες, ο Χάρτης της Ελληνικής Διασποράς, ο θεσμός της τηλεκπαίδευσης και η λειτουργία-παρέμβαση της ειδικής γραμματείας του ΥΜΑΘ για τους παλιννοστούντες. Αμέσως μετά η συνεδρίαση ασχολήθηκε με την Ολυμπιάδα-Ελληνιάδα των Απόδημων Νέων, ένα νέο θεσμό-πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού, που φιλοδοξεί να κάνει τα πρώτα του βήματα το καλοκαίρι του 1999.

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπονται οι βουλευτές του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας που προβληματίζουν με τη συμπεριφορά τους, τόσο το κόμμα και τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και την κοινή γνώμη. Το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιοτόπουλος. Επί σαράντα λεπτά έδινε εξηγήσεις στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος μπήκε χθες οπλισμένος στη Βουλή κατηγορώντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, για τη διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του. Ο κ. Δήμας δε θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο γραμματέας του κόμματος κατέστησε σαφές στο βουλευτή ότι με τη συμπεριφορά του εκθέτει το κόμμα και απαίτησε να ζητήσει συγνώμη για τη συμπεριφορά του, όπως και έγινε. Ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί και η υπόθεση του βουλευτή του κόμματος Βαρσάμη Γιοβανούδα. Εναντίον του κατέθεσε μήνυση για βιαιοπραγία 25χρονη φοιτήτρια στο ΑΠΘ.

Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας να τηρούν χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα πτήσεων. "Χρειάζεται σοβαρότητα, καθώς από την Ολυμπιακή ''κρέμεται'' ο ελληνικός τουρισμός και η εθνική οικονομία", τόνισε ο υπουργός. Ανακοίνωσε, δε, και επίσημα ότι από το τέλος του μήνα η Ολυμπιακή Αεροπορία θα ενισχυθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κονδύλια ύψους 22 δισ. δρχ. Η χρηματοδότηση είχε "παγώσει" εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μαντέλη η εταιρία θα προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου τα επόμενα χρόνια, με την αγορά 40 νέων αεροσκαφών. Πάντως, προβλήματα σημειώθηκαν και πάλι σήμερα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κοινού.

Εβδομήντα έξι λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Ιρακινούς, επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Αθήνα Ελληνας επιχειρηματίας και ο Βούλγαρος συνεργός του, οδηγός φορτηγού αυτοκίνητου ΤΙR. Οι δύο άντρες συνελήφθησαν τα ξημερώματα, στο 33ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, από άντρες του μεταβατικού αποσπάσματος Φερών, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης και το αστυνομικό τμήμα Σαπών. Πρόκειται για τον Χρήστο Νάκουλα, κάτοικο Γιαννιτσών και ιδιοκτήτη της εταιρίας διεθνών μεταφορών "North South LTD", με έδρα τη Βουλγαρία και τον Iouriy Natcev, οδηγό ΤΙR. Τους 76 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικα παιδιά, μετέφερε στην Ελλάδα -μέσω Εβρου- Ιρανός υπήκοος, έναντι συνολικής αμοιβής 76.000 δολαρίων ΗΠΑ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του λαϊκού τραγουδιστή, Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος χθες υπεβλήθη σε επέμβαση για την αποκατάσταση του ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής. Οπως είπε ο καθηγητής Μπάλας, αν όλα πάνε καλά, σε δέκα μέρες ο τραγουδιστής θα επιστρέψει στο σπίτι του. Στην εντατική μονάδα θα μείνει και σήμερα για προληπτικούς λόγους.

Δεκαπέντε χιλιάδες τίτλοι βιβλίων της σύγχρονης ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής θα παρουσιαστούν από 100 εκδότες, στο 7ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης που ξεκινά αύριο. Το Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα στην παραλία της πόλης, αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Ε.Β.Ε.) και είναι ενταγμένο στις γενικότερες δραστηριότητες του Συνδέσμου για το βιβλίο και τη προβολή του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει καθιερωθεί, από το 1986. Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου του Φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί και για νέες κυκλοφορίες, από συγγραφείς που θα παρουσιάσουν βιβλία του 1998. Ακόμη, στις 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ισπανικά μπαλέτα που θα χορέψουν φλαμέγκο, προβάλλοντας την καλλιτεχνική κληρονομιά του τόπου τους. Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας.

Στην απόφαση για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου για τους τραπεζοϋπαλλήλους που σήμερα ασφαλίζονται σε πέντε επιμέρους ταμεία κατάληξε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ.

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου του κόμματος του ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και κατέσχεσαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης του αποκαλούμενου ''Κοινοβουλίου'' των Αλβανών. Η συνεδρίαση αυτή του ''Κοινοβουλίου'' αφορούσε τη σύστασή του σε σώμα και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν σήμερα ότι η ενέργεια αυτή των σερβικών αρχών θα επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη της κρίσης στην περιοχή. Η χθεσινή συνεδρίαση του ''Κοινοβουλίου'' των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ήταν η πρώτη από τις παράλληλες εκλογές που είχαν διεξάγει οι Αλβανοί της περιοχής στις 22 Μαρτίου. Στο ''Κοινοβούλιο'' το οποίο αριθμεί 30 μέλη συμμετέχουν πέντε κόμματα εκ των οποίων η Δημοκρατική Συμμαχία του Ρουγκόβα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στις ίδιες εκλογές ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα είχε αναδειχθεί "πρόεδρος της δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" την οποία όμως δεν αναγνωρίζει καμία χώρα στον κόσμο.

Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φατός Νάνο. Την παραπάνω είδηση δημοσιεύουν οι περισσότερες αλβανικές εφημερίδες, και αναφέρουν ότι πρόκειται για τον 19χρονο Φαρούκ Μαζρέκου από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία προχθές το βράδυ στην κατοικία του Αλβανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο 19χρονος Κοσοβάρος, κάτοικος Βελιγραδίου, είχε εισέλθει στον κήπο του Αλβανού πρωθυπουργού και συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να μπει στο εσωτερικό της βίλας από ένα παράθυρο. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι επικαλείται έγκυρες πηγές και αναφέρει ότι οι πρώτες ανακρίσεις από την αλβανική αστυνομία αποδεικνύουν ότι ο νεαρός μπήκε στη βίλα για να απειλήσει τον κ. Νάνο. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι "υπάρχουν υποψίες ότι νεαρός Φαρούκ Μαζρέκου είχε λάβει σχετική εντολή από ξένη μυστική υπηρεσία. Αναφορικά με το γεγονός ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Περικλή Τσέκα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΜΠΕ δήλωσε ότι αληθεύει πως άνδρες της αλβανικής αστυνομίας συνέλαβαν τον Αλβανό Φαρούκ Μαζρέκου, τόνισε όμως ότι η σύλληψη δεν έγινε στο εσωτερικό της βίλας του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά έξω από την κατοικία του προσθέτοντας ότι οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται.

Ακόμη και βρέφη βίαζε σπείρα στην Ολλανδία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα μέλη της φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις των βιασμών, με στόχο να πουλήσουν το υλικό στο Internet. H δραστηριότητα της σπείρας αποκαλύφθηκε και το υλικό κατάσχεσαν αστυνομικοί.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 1,84% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.712,52 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 55,594 δισ. δρχ.

Σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 16 July 1998 - 18:05:07 UTC