Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονικη, 19/07/1998 (MΠΕ)

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, για δεύτερη μέρα, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής. Η φωτιά που πήρε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε κατοικημένες περιοχές και παιδικές κατασκηνώσεις άρχισε το καταστροφικό της έργο χθές νωρίς το μεσημέρι. Όμως, η βλάβη που παρουσίασαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία στάλθηκαν αμέσως, απέβη μοιραία για την περιοχή. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, βοηθούντων των ανέμων και του δύσβατου της περιοχής. Το έργο της κατάσβεσης βοηθούν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης.

Αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη στάση τους στο Κυπριακό και στο θέμα των S-300, άφησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Αχαιών. Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για μονομερή επίλυση του Κυπριακού, διερωτήθηκε ''πόσες φορές έχει υποσχεθεί ο εκάστοτε υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ ότι θα επιλύσει το Κυπριακό; Πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πίεση σε βάρος της Ελλάδος; Ποιος παραμένει ανυποχώρητος;'' Αναφορικά με τους S-300 διερωτήθηκε πάλι ''γιατί δεν ενοχλούνται από τους άλλους (στην Κύπρο) που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί; Θέλουν τα υποψήφια θύματά τους να είναι άοπλα'', είπε χαρακτηριστικά.

Όλα είναι έτοιμα για το γάμο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή με τη Νατάσα Παζαϊτη, που θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Πρώτη Σερρών. Η νύφη επισκέφτηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα την Πρώτη Σερρών για να τακτοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες του γάμου. "Θα είναι μια λιτή τελετή, χωρίς νταούλια και κλαρίνα", δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Τσιουτσούλης. "Λόγω του πένθους για το θάνατο του θείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν θα ακολουθήσουν όλα τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου. Ούτε χοροί, ούτε τραγούδια θα υπάρξουν".

Την ελληνική πρωτοβουλία για την ολυμπιακή εκεχειρία παρουσίασε σε μόνιμους αντιπροσώπους κρατών - μελών του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τη συμβολή της προώθησης της ιδέας της ολυμπιακής εκεχειρίας στην αποφυγή σύρραξης στον κόλπο, όπως και τις δυνατότητες συνεισφοράς του υπό ίδρυση κέντρου στην Ολυμπία στη μείωση έντασης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και σε άλλες εστίες αναταραχής.

Πραγματοποιείται σήμερα η τελετή για την έναρξη του έργου της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2004 και θα κοστίσει 230 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόσθεσε επίσης ότι 10.000 έργα σε εθνική και περιφερειακή κλίμακα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή και της ολοκλήρωσης.

Σαράντα βουλευτές ελληνικής καταγωγής, ξένοι υπήκοοι, βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για τα εθνικά μας θέματα. Οι ομογενείς βουλευτές, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ θα έχουν επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων και με υπουργούς. Οι βουλευτές προέρχονται από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Νότιο Αφρική, την Κένυα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Σουηδία, την Αργεντινή, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και το Περού. Τους 40 βουλευτές θα τους υποδεχτεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας θα έχει μαζί τους πολύωρη συνάντηση προκειμένου να του ενημερώσει για τα εθνικά μας θέματα. Την Τρίτη, οι ομογενείς βουλευτές θα συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων, Κώστα Καραμανλή, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Τσοβόλα και Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια θα έχουν επαφές με τον Απόστολο Κακλαμάνη. Την Τετάρτη, θα επισκεφτούν στο προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη τύπου με αφορμή τη Β' συνάντηση της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής ένωσης ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Θράκη, Χίο και Κύπρο από 19 έως 27 Ιουλίου.

Με τίτλο "25 χρόνια μετά τη διχοτόμηση του νησιού, η Ρουμανία ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Evenimentul zilei", αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στα υπόλοιπα κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα. Στα πλαίσια των καλών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και την Τουρκία, η Ρουμανία τάσσεται υπέρ της υποστήριξης των ίδιων ψηφισμάτων, της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, ξεκινώντας από την αναγνώριση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του νησιού.

Την προκλητικότητά της και τις αδιάλλακτες προθέσεις της για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αποδεικνύει η άφιξη τουρκικών αεροπλάνων και πλοίων στην κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προβαίνει στις ανάλογες διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα για καταγγελία των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, θα παραστεί τη Δευτέρα στις εκδηλώσεις της εισβολής στα κατεχόμενα. Ο κ.Γιλμάζ που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Προεδρίας, Σιουκρού Γκιουρέλ, θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τον ψευδοπρωθυπουργό, Ντερβίς Ερόγλου. Σήμερα καταπλέουν στο λιμάνι της Κερύνειας, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 19 July 1998 - 9:40:08 UTC