Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/07/1998 (MΠΕ)

Την παραπομπή και του Γεράσιμου Γιακουμάτου στο πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει το καταστατικό. Νωρίτερα, η επιτροπή δεοντολογίας είχε αποφασίσει την παραπομπή στο πειθαρχικό μόνο του βουλευτή Βαρσάμη Γιοβανούδη, ζητώντας ταυτόχρονα και την άρση της ασυλίας του. Για τον κ. Γιακουμάτο ζήτησε την αποπομπή του από όλα τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας καθ' όλη τη διάρκεια της βουλευτική του θητείας.

"Δεν έχουμε έκρηξη ανεργίας", δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος απέδωσε την άνοδο του δείκτη στο 10,3% στην εγγραφή των μακροχρόνια ανέργων στη λίστα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα επιδότησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αντιλαϊκή πολιτική. "Η πραγματικότητα διαψεύδει κατηγορηματικά τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης των "λογιστών" για την πορεία της οικονομίας και αποκαλύπτει το ανάλγητο πρόσωπο των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

375 δισ. εκ δρχ θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, λόγω της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας. Όπως προκύπτει από κοινοτικά στοιχεία, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο από το 1994 και μετά, στη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει για αύριο η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την προχθεσινή παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'', η οποία έγινε "δια στόματος Τύπου", αφού όπως διευκρινίστηκε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες, εξέφρασε -δια στόματος του υφυπουργού, Θεόδωρου Κοτσώνη- ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης ότι δε θα υποκύψει σε εκβιασμούς και δε θα διστάσει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της υποδομής και γι' αυτό προχώρησε σε μέτρα, όπως η ψήφιση και κατοχύρωση με νόμο της σύμβασης, η κατάρτιση κανονισμού, η χρηματοδότηση εργασιών και η απόσπαση προσωπικού, είπε ο κ. Ρέππας.

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την απόφαση ανάθεσης της πυρασφάλειας όλης της χώρας στα πυροσβεστικά σώματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σχολιάζοντας την εξέλιξη της κατάστασης των πυρκαγιών ο κ.Ρέππας υποστήριξε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής "ξεπέρασαν τον εαυτό τους" για να θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά τα καιρικά φαινόμενα και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν, όπως είπε την εκδήλωσή τους.

Ξενώνας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με στόχο την αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη άπορων ασθενών και φορέων του AIDS, πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας- Πρόνοιας, Θεόδωρο Κοτσώνη, που βρίσκεται στη πόλη, η δημιουργία ξενώνα αποβλέπει στην παροχή ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην εύρεση εργασίας σε οροθετικά άτομα και στην προσπάθεια εξομάλυνσης των ενδο-οικογενειακών σχέσεων.

Τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ομογενών, που πραγματοποιούν την Β' Συνέλευσή τους στην αίθουσα της Γερουσίας του κτιρίου της Βουλής υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους Ομογενείς Κοινοβουλευτικούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, όχι μόνο για τη μελέτη των προβλημάτων της ελληνικής διασποράς, αλλά και για την προώθηση των εθνικών μας στόχων. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου, πρέπει να μας γίνονται μαθήματα και να αξιοποιούμε τα θετικά στοιχεία που διαθέτουμε ως λαός.

Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν στην εφαρμογή προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης και της βρουκέλλωσης των βοοειδών στη χώρα μας, υπέγραψε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης. Τα δύο πρώτα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους είναι πρόγραμμα εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και πρόγραμμα εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Τρικάλων. Τα άλλα δύο προγράμματα επιτήρησης και εκρίζωσης της φυματίωσης και της βρουκέλλωσης των βοοειδών εφαρμόζονται σε νομούς με μικρό ποσοστό μόλυνσης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απέστειλε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Σαν Φρανσίσκο, Αναστάσιος Σιμονίδης, καλώντας τον να ενεργήσει για τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο στη μεγαλόνησο. Στην επιστολή του που εστάλη με αφορμή την 24η θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Σιμονίδης τονίζει την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο για να εκφράσει την απογοήτευσή του για το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ από τον καιρό της εισβολής. Στο μεταξύ, νέος κύκλος κρίσιμων διαβουλεύσεων ανοίγει για το Κυπριακό. Στη Λευκωσία, ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντέιβιντ Χάνεϊ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κληρίδη, ενώ τις επόμενες ημέρες φτάνει στο νησί και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον Τόμας Μίλερ.

Ξεπέρασαν τους 114 τα θύματα του καύσωνα που πλήττει το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο υδράργυρος, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σε δύο σημαντικές παραχωρήσεις προχώρησαν οι Ισραηλινοί, χθες, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείας του Ισραήλ και της παλαιστινιακής αρχής σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία επί της αμερικανικής πρότασης για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε χθες στην Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο 1,97% και διαμορφώθηκε στις 2.825,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,758 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο limit up στις 54.000 δρχ., πραγματοποιώντας συναλλαγές 8 δισ. δρχ.

Αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός σήμερα στη χώρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 22 July 1998 - 5:40:07 UTC