Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Έκτακτη σύσκεψη για τα ελληνοαμερικανικά πραγματοποιείται από το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
  • Ρέππας: ΄΄Μικρή παρένθεση΄΄ που ήδη έχει κλείσει η ένταση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
  • Ο Σ. Μιλόσεβιτς αποδέχθηκε την ελληνική πρόταση για το Κόσοβο.
  • Τριάντα περίπου πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.
  • Τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για την επάρκεια και την ποιότητα των μέσων δασοπυρόσβεσης διέταξε η εισαγγελία πρωτοδικών.
  • Οι ετήσιες δηλώσεις του πόθεν έσχες για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
  • Έτοιμα θα είναι το Σεπτέμβριο τα 53 βιβλία που θα λάβουν οι μαθητές για την επερχόμενη σχολική χρονιά.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Αυξητική τάση παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις.
  • Οριακή άνοδο της τάξεως του 0,07% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, στους 41 βαθμούς αύριο το θερμόμετρο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Εκτακτη σύσκεψη για τα ελληνοαμερικανικά πραγματοποιείται από το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

"Μικρή παρένθεση", η οποία έχει ήδη κλείσει, χαρακτήρισε την τελευταία ένταση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι η "μείωση της θερμοκρασίας" αποτελεί επιθυμία και των δύο κυβερνήσεων. "Δημιουργήθηκε μία ενόχληση, πιστεύουμε ότι η ενόχληση αυτή αποτελεί μία παρένθεση μικρή, η οποία έχει κλείσει κιόλας, πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των δύο χωρών", δήλωσε ο κ. Ρέππας. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ "είναι καλές, πρέπει και μπορεί να γίνουν καλύτερες και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει με συγκεκριμένες πράξεις να εργασθούν οι δύο πλευρές. Εξάλλου, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι όπως παρατήρησε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, "ήδη η θερμοκρασία κινείται σε πολύ ψηλά επίπεδα, δεν πρέπει να την ανεβάσουμε κι άλλο και θα πρέπει η παρένθεση αυτή να κλείσει" και πρόσθεσε ότι "αυτό αποτελεί επιθυμία και των δύο πλευρών". Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την κυβερνητική πολιτική, αν και επεσήμανε ότι "ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την πολιτική στο σύνολό της ο κάθε αρμόδιος παράγων, είτε υπουργός, είτε άλλος αξιωματούχος, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την ιδιοσυγκρασία του, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται υπέρτερο από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία εφαρμόζεται από τα στελέχη της σε όλες τις βαθμίδες". "Αυτό που έχει σημασία και αυτό που πρέπει να κρίνεται είναι οι πολιτικές θέσεις και η πολιτική στάση που έχει η κάθε πλευρά" είπε ο κ. Ρέππας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα αυτό οι δύο χώρες, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ "μπορούν να συμπέσουν τουλάχιστον όσον αφορά το κυπριακό θέμα".

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ενημερώθηκε από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείο Εξωτερικών, κ. Αποστολίδη, ο οποίος επέστρεψε από το Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση για αύξηση των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως αυτοί έχουν διαπιστευθεί στις πρεσβείες τους στο Βελιγράδι. Ο κ. Μιλόσεβιτς είπε στον κ. Αποστολίδη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν λάβει εντολές να μην επιτίθενται, αλλά εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε προκλήσεις και να προστατεύουν τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα σύνορα, με αντικειμενικό στόχο να σταματήσει η διείσδυση τρομοκρατών από την Αλβανία. Για την ανωτέρω συνάντηση η ελληνική πλευρά ενημερωσε την αυστριακή προεδρία, ενόψει της σημερινής επίσκεψης της τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι, υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ρόχαν.

Τριάντα περίπου πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Για τέταρτη μέρα μαίνεται η φωτιά στην Κρανιά Ολύμπου, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Αναπτύσσεται σε δύσβατη περιοχή, όπου είναι δύσκολο να προσεγγίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στην Κορινθία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, το Αλιβέρι και τον Ταΰγετο. Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές στην Καστανούσα Σερρών και στη Μικρολίμνη Φλώρινας.

Τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για την επάρκεια και την ποιότητα των μέσων δασοπυρόσβεσης διέταξε η εισαγγελία πρωτοδικών. Οι ανακριτικές αρχές ερευνούν στοιχεία και μαρτυρίες για εμπρησμούς. Υποπτος για εμπρησμό συνελήφθη στην Ηλεία και ανακρίνεται. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές είναι τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών για το 1997 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είναι αρκετά εύποροι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη, εμφανίζονται να έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, πέραν της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις επενδύσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Σε κρατικούς τίτλους επενδύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ το νέο στοιχείο στη δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, είναι ένα σπίτι 105 τ.μ. στην Ηλιούπολη από κληρονομιά. Από τους υπουργούς πιο εύποροι εμφανίζονται οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Στ. Σουμάκης. Γ. Αρσένης. Ε. Γιαννόπουλος. Τ. Μαντέλης και Μ. Παπαιωάννου. Χωρίς σημαντικά περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται οι υπουργοί Φ. Πετσάλνικος, Γ. Παπανδρέου και οι υφυπουργοί Α. Μπαλτάς, Μ. Χρυσοχοίδης, ενώ οι υφυπουργοί Χρ. Πάχτας και Β. Γερανίδης δεν έχουν καθόλου ακίνητη περιουσία. Ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης που μέχρι πέρυσι δεν είχε ακίνητη περιουσία απέκτησε σπίτι στην Κηφησιά έναντι του ποσού των 60 εκ. δραχμών. Οι πιο πλούσιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι Β. Κεδίκογλου, Χρ. Θεοδώρου, Κ. Στεφανής και πιο φτωχός ο Δ. Κοσσυβάκης. Από τη Ν.Δ. πιο πλούσιοι είναι οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Καραμανλής, Ι. Βαρβιτσιώτης, Γ. Αλεξόπουλος, Γ. Τζιτζικώστας, Β. Κορκολόπουλος και πιο φτωχός ο Φ. Δημοσχάκης με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα αυτοκίνητο. Χωρίς περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται και οι βουλευτές Π. Κουναλάκης, Στέλλα Αλφιέρη (ΣΥΝ) και Δ. Κωστόπουλος (ΚΚΕ).

Ετοιμα θα είναι το Σεπτέμβριο τα 53 βιβλία που θα λάβουν οι μαθητές για την επερχόμενη σχολική χρονιά, διαβεβαίωσε σήμερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στη διάρκεια ημερίδας για τη σχολή διαρκούς επιμόρφωσης. Τα 15 από αυτές έχει ριζικά αναμορφωθεί και τα υπόλοιπα είναι εντελώς καινούρια, στο πλαίσιο υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, προτεραιότητα δίνεται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος εκτιμά ότι η σχολή θα είναι έτοιμη με τη νέα σχολική χρονιά.

Συνεχίστηκαν και σήμερα, αν και με μικρότερη ένταση από τις προηγούμενες ημέρες, οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών Αλβανών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Όπως μετέδωσε το Τανγιουγκ, ένοπλοι Αλβανοί επιτέθηκαν σήμερα σε αστυνομικές δυνάμεις στο χωριό Κίεβο στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο. Το χωριό αυτό έχει γίνει το τελευταίο διάστημα τόπος συνεχών συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Παράλληλα, οι σερβικές δυνάμεις ελέγχουν από σήμερα το χωριό Γιούνικ, όπου χθες ξέσπασαν μάχες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 7 Αλβανοί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τελευταία αυτή επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων που ξεκίνησε από τις 18 Ιουλίου στην πόλη Οράχοβατς επέφερε επιθυμητά για τη σερβική πλευρά αποτελέσματα, καθώς οι ένοπλοι Αλβανοί έχασαν πολλά από τα οχυρά τους και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Οι επιχειρήσεις αυτές των σερβικών αρχών ήταν οι μεγαλύτερες σε έκταση από τότε που ξέσπασαν τα ένοπλα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυξητική τάση παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις και όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" το εμπορικό δυναμικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που κυμαινόταν το 1994 περίπου στα 308 εκ. δολάρια, έγινε γνωστό ότι στα τέλη του 1997 έφθασε τα 725 εκ. δολάρια και ότι στόχος για το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να τριπλασιαστεί το ποσό του 1994. Ενώ η Τουρκία πραγματοποιεί μόνο το 1,14% των συνολικών εξαγωγών της προς την Ελλάδα, έγινε γνωστό πως η Ελλάδα πραγματοποιεί ένα σημαντικό ποσοστό, όπως το 4% των συνολικών εξαγωγών της προς την Τουρκία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα ένα από τα σημαντικά στοιχεία που φαίνεται από το εμπορικό δυναμικό μεταξύ των δύο χωρών, είναι ότι η αύξηση οικονομικών δραστηριοτήτων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, ωφέλησε περισσότερο την ελληνική πλευρά. Τέλος το ισοζύγιο που το 1994 ήταν 31 εκ. δολάρια υπέρ της Τουρκίας, πέρυσι ήταν 140 εκ. δολάρια υπέρ της Ελλάδας.

Οριακή άνοδο της τάξεως του 0,07% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 2.729,34 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 47,6 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο υδράργυρος θα φτάσει σε πολλές περιοχές της χώρας αύριο τους 41 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 28 July 1998 - 17:40:08 UTC