Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/07/1998 (MΠΕ)

Ικανοποιημένη δηλώνει η Ουάσιγκτον από τις εξηγήσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέϊμς Ρούμπιν, ο κ.Πάγκαλος κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρεσβευτή, τον διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη δυνατότερη ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ και σέβεται τον Μπιλ Κλίντον. Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπερνς ενημέρωσε τον κ.Πάγκαλο για το εναλλακτικό σενάριο αντικατάστασης των πυραύλων S-300 με άλλους μικρότερου βεληνεκούς (S-15), τις προτάσεις που μεταφέρει ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλερ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, καθώς και για την προετοιμασία της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά τους λεονταρισμούς ήρθε η συγνώμη τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπυλιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι Σημίτης και Πάγκαλος αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνο δίδυμο για τα εθνικά θέματα. Ο κ.Πάγκαλος για δεύτερη φορά εκθέτει τη χώρα διεθνώς, πρώτα υβρίζοντας και μετά ζητώντας συγνώμη, δήλωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ασχολείται με αντικατοπτρισμούς και είδωλα των εσωκομματικών προβλημάτων και όχι με την εθνική στρατηγική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρόκειται για την πιο κρυφή συγνώμη της χρονιάς τονίζει η Πολιτική Άνοιξη.

Τα κατάφερε τελικά η εθνική μας ομάδα μπάσκετ και κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου της στο 13ο Μουντομπάσκετ της Αθήνας. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, συνέχισαν τις καλές τους εμφανίσεις, κέρδισαν την Ιταλία στο ΟΑΚΑ με σκορ 64 - 56 και έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι Ιταλοί ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος στην α' φάση της διοργάνωσης, όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φαίνεται ικανό να νικήσει οποιαδήποτε ομάδα και να πάρει ένα μετάλλιο στη διοργάνωση. Αύριο, οι διεθνείς μας στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του Α' ομίλου θα αντιμετωπίσουν στις 10 το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Σενεγάλη. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, στο Β' όμιλο η Γιουγκοσλαβία κέρδισε τη Ρωσία στην παράταση με 82 - 74, ενώ για τον ίδιο όμιλο το Πουέρτο Ρίκο νίκησε την Ιαπωνία με 78 - 57. Στο Γ' όμιλο, η Λιθουανία έκανε την έκπληξη και κέρδισε τις ΗΠΑ με 84 - 82, ενώ για τον ίδιο όμιλο η Κορέα έχασε από τη Βραζιλία με για το Γ' όμιλο με 76 - 73. Για το Δ' όμιλο Ισπανία - Αυστραλία 77 - 76.

Προειδοποίηση προς την Αγκυρα να αναλογιστεί το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας της σε βάρος της Ελλάδας απηύθυνε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Η Ελλάδα, είπε, θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και παράλληλα επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό λέγοντας ότι οι μεσολαβητές πρέπει να είναι αντικειμενικοί και όχι να μεσολαβούν για λογαριασμό της μιας πλευράς. Στο μεταξύ, ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε "λήξαν" το μεθοριακό επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αφού όπως είπε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα από πλευράς των Τούρκων στρατιωτών που πυροβόλησαν εναντίον ελληνικής περιπόλου.

Μεμονωμένο χαρακτήρισε το μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας υπογραμμίζοντας χθες ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι το επεισόδιο συνδέεται με ευρύτερη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης απειλείται η Αγκυρα, καθώς αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επεδίκασε στην ελληνοκύπρια, Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημίωση ύψους 185 εκατ. δραχμών για απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας της στα κατεχόμενα και ηθική βλάβη. Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει ότι η Αγκυρα θεωρεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή ως στερούμενες δυνατότητες εφαρμογής και εκτέλεσης. Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Σε ανακοίνωση της η Ν.Δ. τονίζει ότι η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την απόφαση επιβεβαιώνει τη νοοτροπία της αυθαιρεσίας και της ανομίας που διέπει κάθε πράξη της.

Σε μερική ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Ταύγετο, όπου μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 8.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Υπό έλεγχο είναι τα περισσότερα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν αργά χθες το βράδυ στο Μαρτίνο Λαμίας και στη Δράμα.

Σε ατύχημα ή αυτοκτονία αποδίδει η αστυνομία το θάνατο του 24χρονου επιλοχία, Κωνσταντίνου Καρέλη, από έκρηξη χειροβομβίδας στη Χίο, ενώ αποκλείει τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές πράξεις. Στο σπίτι του θύματος ανακαλύφθηκε μικρό οπλοστάσιο.

Σήμερα το μεσημέρι ανοίγουν οι προσφορές για την εξαγορά του 51% της τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος. Μέχρι στιγμής το επίσημο ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει οι τράπεζες Γενική, Αττικής, Εγνατία και Ασπίς.

Συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η παρουσίαση της πρώτης φάσης του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο μελετητικό γραφείο του Α. Παπαδάκη.

Ντέρμπι από νωρίς ανέδειξε χθες η κλήρωση του ποδοσφαίρου της Α' εθνικής. ΠΑΟΚ και Άρης θα αναμετρηθούν στο ντέρμπι των δύο αιωνίων της Θεσσαλονίκης στη 2η αγωνιστική στο γήπεδο της Τούμπας. Όσον αφορά τα παιχνίδια που θα γίνουν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α' που ξεκινά στις 23 Αυγούστου, είναι Ιωνικός - ΠΑΟΚ, Άρης - Εθνικός Αστέρας, Απόλλων Αθηνών - Ολυμπιακός, Πανιώνιος - ΑΕΚ, Ελευσίνα - Ξάνθη, Καβάλα - Προοδευτική, Βέροια - Ηρακλής, Παναθηναϊκός - Πανηλειακός και ΟΦΗ - Εθνικός. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής θα αρχίσει στις 30 Αυγούστου. Σήμερα θα γίνει η κλήρωση για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα μάθουν τους αντιπάλους τους για το β' προκριματικό γύρο. Το μεσημέρι θα γίνει και η κλήρωση για το κύπελλο Κυπελλούχων, όπου θα συμμετέχει ο Πανιώνιος. Στο μεταξύ, ο Κώστας Αλαμάνος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

Η Ιταλίδα ερμηνεύτρια Μίλβα θα εμφανιστεί το αύριο το βράδυ στο λόφο της Σάνης, με πρόγραμμα αφιερωμένο στον Astor Piazzolla, βασιλιά του χορού από την Αργεντινή. Η συμμετοχή της στο Σάνη Φέστιβαλ αποτελεί μέρος της περιοδείας της, με σταθμούς την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα.

Φόβους για έναρξη πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, απευθύνοντας έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες. Τους ίδιους φόβους εξέφρασε και ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Πατ Ρόμπερτς, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας πολυδάπανης και επικίνδυνης ανάμειξης στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσκεψη εργασίας στα Τίρανα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Πλέσου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η ρουμανική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ.Πλέσου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλβανό πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, τον ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, αλλά και την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο.

Άνοδο 1,55% σημείωσε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.757,58 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 48,1 δισ. δραχμές.

Αίθριος προβλέπεται για σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 31 July 1998 - 5:47:55 UTC