Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/08/1998 (MΠΕ)

Χιλιάδες κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων μεταβαίνουν και σήμερα με κάθε μεταφορικό μέσο προς παραθαλάσσιες ή ορεινές περιοχές της χώρας, αναζητώντας λίγη δροσιά. Η κίνηση είναι και σήμερα αυξημένη στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, και στους εθνικούς δρόμους. Τα τροχαία δεν έλειψαν πάλι, και για μία ακόμη φορά θρηνούμε θύματα. Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 130 τραυματίστηκαν σε 101 τροχαία δυστυχήματα, από χθες το μεσημέρι.

Στη Σίφνο περνά από σήμερα τις διακοπές του μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Αντίπαρο, όπου περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν και θα έχει συνομιλίες μαζί του για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Σημίτης θα συνοδεύσει τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα, στο τέλος του μήνα στο Αγιον Ορος.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο επιρρίπτει ευθύνη στην Τουρκία για την αποτυχία της διαμεσολάβησης Χόλμπρουκ στο Κυπριακό. Οι προσπάθειες των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο διαζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αναφέρει ο πρόεδρος Κλίντον στην έκθεση που καλύπτει το διάστημα από 1 Απριλίου έως και 31 Μαϊου 1998, απέτυχαν, διότι δυστυχώς η τουρκική πλευρά τηρεί τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν, εάν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων της αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της απόσυρσης της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Νέο κρούσμα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη. Ο διοικητής του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στην Πλατεία Δημοκρατίας και δύο υπαστυνόμοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κάλυπταν υποθέσεις με γυναίκες που εργάζονταν σε οίκους ανοχής. Διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλοι στην υπόθεση.

Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες τέσσερα άτομα σε σπήλαιο - ορυχείο της Παλιάς Καβάλας, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- πήγαν για εξεύρεση χρυσού. Ο θάνατος τους, όπως έγινε γνωστό, οφείλεται στις αναθυμιάσεις που τους προκάλεσε ασφυξία. Οι τέσσερις φίλοι βρέθηκαν νεκροί ύστερα από κινητοποίηση των συγγενών τους που ανησύχησαν, καθώς και τη βοήθεια ανδρών της ΕΜΑΚ, που τους ανέσυραν από το σπήλαιο. Πρόκειται για τους Δημήτρη Βαριαμίδη, Γιώργο Βρύζα, Χαράλαμπο Ταχτσίδη και Δημήτρη Πετρίδη.

Με λεωφορεία μεταφέρονται στα σύνορα με τα Σκόπια οι επιβάτες του ΟΣΕ που έχουν προορισμό χώρες του εξωτερικού. Η γραμμή έχει κλείσει έξω από το Πολύκαστρο Κιλκίς μετά το χθεσινό εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα προς τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια και πήρε φωτιά. Η έκταση της φωτιάς ήταν τεράστια, αφού καίγονταν ταυτόχρονα 12 βαγόνια που περιείχαν μεγάλες ποσότητες μαζούτ. Λίγο έξω από το Πολύκαστρο και κάτω από άγνωστη αιτία τα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και αμέσως τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς και το γεγονός ότι το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα είναι μακριά απο κατοικημένες περιοχές.

Υπόθεση απόσπασης με απάτη, 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Τουρκίας και την επένδυση τους σε τράπεζα στα κατεχόμενα, εξετάζει σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο το λεγόμενο δικαστήριο των κατεχόμενων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ύποπτος για την απάτη θεωρείται ο Γιαχία Ντεμιρέλ, ανηψιός του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ιδιοκτήτης της "Τραπεζας Επενδύσεων" στα κατεχόμενα.

Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στα δάση θα υπογράψουν Τουρκία και ψευδοκράτος, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στην Άγκυρα σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο. Το πρωτόκολλο θα υπογράψουν ο υπουργός Δασών της Τουρκίας, Ερσίν Ταράνογλου και ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας και δασών των κατεχομένων, Κενάν Ακίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο πλευρών αφορά θέματα εκπαίδευσης, εκπόνησης σχεδίων και μελετών για την προστασία των δασών.

Την υποστήριξη της Άγκυρας στις παλαιστινιακές θέσεις στο θέμα της Ιερουσαλήμ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την τουρκική πρωτεύουσα. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" γράφει ότι ο Αραφάτ ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, η "Μιλλιέτ" προβάλει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε στη Άγκυρα τα παράπονά του για την πολιτική Ισραήλ, η "Ζαμάν" τονίζει ότι ο κ Αραφάτ εξασφάλισε την υποστήριξη του πρόεδρου Ντεμιρέλ, το δημοσίευμα της "Σαμπάχ" έχει τίτλο "Ο Αραφάτ στην Άγκυρα" ενώ η "Γενί Γιουζγίλ" προβάλει ότι ο Ντεμιρέλ δυσανασχετεί για την πολιτική του Ισραήλ.

Η πρώτη φάση του 13ου Μουντομπάσκετ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εθνική μας ομάδα, αφού οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κέρδισαν και τα τρία παιχνίδια του ομίλου, με Καναδά, Ιταλία, Σενεγάλη και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Επόμενος αντίπαλος είναι η ομάδα του Πουέρτο Ρίκο. Σήμερα, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας έχουν ρεπό. Οι διεθνείς μας εκτός από το Πουέρτο Ρίκο, με το οποίο θα αγωνιστούν την Κυριακή στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ, θα αντιμετωπίσουν τη Δευτέρα τη Ρωσία και την Τρίτη τη Γιουγκοσλαβία. Οι αγώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αφού οι αντίπαλοι και κυρίως οι Ρώσοι και οι Γιουγκοσλάβοι έχουν πολύ δυνατές ομάδες.

Δε θα παρουσιάσει αλλαγές ο καιρός αύριο, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα είναι σχεδόν αμετάβλητη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 1 August 1998 - 16:05:07 UTC