Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/08/1998 (MΠΕ)

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η πύρινη λαίλαπα σε όλη τη χώρα. Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η φωτιά στον Όλυμπο, ενώ σε εξέλιξη είναι δύο μέτωπα στην Πάτρα, στις περιοχές Ανω Μποζαϊτικα και Κρήνη. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, η οποία απειλεί δύο κοινότητες, καθώς και στον Ταύγετο. Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Καλπάκι Ιωαννίνων και έξω από το Γύθειο. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη στο Ασπροκλήσι Ηγουμενίτσας και το Ρεπλάνι στην Κέρκυρα. Οπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, η Γαλλία θα στείλει σήμερα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα αεροπλάνο διοίκησης, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Μαζί με τα αεροπλάνα θα φτάσουν στη χώρα μας 12 πιλότοι, 15 αξιωματικοί της πυροσβεστικής και μονάδες επέμβασης της πολιτικής άμυνας, που θα αναλάβουν το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Έσβησε η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων του ναυτικού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι αρχές αναζητούν ένα άτομο το οποίο εθεάθη να βάζει φωτιά κοντά στο κεντρικό φυλάκιο. Σύμφωνα με τις αρχές του ναύσταθμου τις τελευταίες ημέρες δέχονταν απειλητικά τηλεφωνήματα.

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό δύο αγνώστων που άνοιξαν πυρ χθες εναντίον πυροσβεστών, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στην Αγιά Μαρίνα Κορωπίου. Ενας τρίτος συνεργός των δραστών έριξε με ειδικό όπλο μια φωτοβολίδα προς το δάσος.

Αντίγραφα των προχθεσινών δελτίων ειδήσεων ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), μια μέρα μετά τις δηλώσεις Σημίτη περί υπερβολής στην παρουσίαση των πυρκαγιών. Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Περίπου 2.700 πυρκαγιές από τις οποίες οι 500 ήταν πολύ σοβαρές, εκδηλώθηκαν μόνο τον Ιούλιο, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 1997 είχαν εκδηλωθεί 3.000 πυρκαγιές, υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Γνωστοποίησε επίσης ότι έξι άτομα συνελήφθησαν ως υπαίτιοι εμπρησμών και εξετάζονται τουλάχιστον είκοσι αντικείμενα, όπως φωτοβολίες και γκαζάκια, που βρέθηκαν σε πληγείσες περιοχές της χώρας. Πρόσθεσε ο κ. Ρωμαίος ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν στον εισαγγελέα και εκτίμησε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν επαρκείς όχι όμως για να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση των πολλών πυρκαγιών. Στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια σωστή κρατική υπηρεσία ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο θέμα των πυρκαγιών, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας.

Για ανικανότητα και ανεπάρκεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Ν.Δ. αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών. Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο βασικός υπεύθυνος και ο ηθικός αυτουργός γι΄αυτή τη μεγάλη καταστροφή, ενώ εξέφρασε απορία για την παραμονή του κ.Τζουμάκα στη θέση του υπουργού Γεωργίας Για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό θα συζητήσουν αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο νησί, με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν, όταν φορτηγό που μετέφερε φιάλες υγραερίου ανετράπη στις στροφές του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν εκρήξεις και το φορτηγό τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι πυροσβέστες ανέσυραν βαριά τραυματισμένο τον Απόστολο Σταγονά, 23 χρόνων, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πιο ελαφρά τραυματίστηκε ο Νίκος Γκαλέρη, 19 χρόνων.

Ξεκουράζονται οι παίχτες της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει του δύσκολου αυριανού αγώνα κόντρα στους Ισπανούς για τους προημιτελικούς του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι διεθνείς μας έχουν 24ώρες για να ανασυγκροτηθούν και να διορθώσουν τυχόν λάθη τους, ώστε να είναι έτοιμοι για τη δύσκολη αναμέτρηση. Εντυπωσιακή θα είναι η παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι θα βρεθούν αύριο στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ για να βοηθήσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θα κληθούν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα και να περάσουν στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για το πρόβλημα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία και συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει σε επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Σαντέρ υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλλει στο κλείσιμο το συντομότερο δυνατό των μονάδων 1 έως 4 του πυρηνικού σταθμού.

Μειωμένη κατά 1,5 δραχμή το λίτρο θα πωλείται από σήμερα η βενζίνη και κατά 40 λεπτά το ντίζελ κίνησης.

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του τουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα. Ο σημερινός αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι και ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Μπόζτεπε θα αποστρατευθούν.

Δώδεκα αυτονομιστές Αλβανοί και ένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων στα σύνορα με την Αλβανία. Οι μάχες άρχισαν όταν ένοπλοι Αλβανοί προσπάθησαν να περάσουν παρανόμως τα σύνορα στην περιοχή Δετσάνη.

O Αμερικανός άσος του ΝΒΑ Γκάρι Γκραντ, θα ενισχύσει φέτος την ομάδα μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης. Ο 33χρονος γκαρντ με μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, που τελευταία αγωνιζόταν στους Μπλέιζερς του Πόρτλαντ, ανήκει και επίσημα στο δυναμικό του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή "βουτιά" πραγματοποίησε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους. Σημείωσε απώλειες 3,27% και διαμορφώθηκε στις 2.693,77 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 48 δισ. δραχμές.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα σε όλη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί, με στάση ενίσχυσης το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείξει από 29 έως 38 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 6 August 1998 - 7:05:07 UTC