Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Διυπουργική σύσκεψη για τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές - Ανακοινώσεις Παπαδόπουλου.
  • Για εμπρηστική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
  • Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην Πύλη Τρικάλων - Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην Καρύταινα Αρκαδίας, στο όρος Παντοκράτωρ της Κέρκυρας και στο Σέσι Γραμματικού. - Προφυλακίστηκε ο Γάλλος κτηματομεσίτης που κατηγορείται για εμπρησμό σε δάσος της Θεσπρωτίας.
  • Στ. Τζουμάκας: "Δεν παραιτούμαι. Θα μείνω για να δώσω τη μάχη εξυγίανσης του δημοσίου βίου". Ο Κώστας Λαλιώτης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η χρήση των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της χώρας. - Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών κάνει λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
  • Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την κατάργηση της φορολόγησης των "ρέπος".
  • Σε ισχύ η συμφωνία Υπουργείου Ανάπτυξης και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ για μείωση μέχρι και 10% στις τιμές ορισμένων προϊόντων.
  • Την Τετάρτη θα απολογηθεί το ζευγάρι των Αλβανών που έθαψε ζωντανό κάτω από πέτρες το νεογέννητο μωρό του στην Τραχήλα Μάνης.
  • Τη γνωστή αξίωσή του για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.
  • Ο γιουγκοσλαβικός στρατός απέτρεψε την είσοδο από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο ομάδας Αλβανών που μετέφεραν 4 τόνους στρατιωτικού υλικού.
  • Στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη ο Μεσούτ Γιλμάζ.
  • Η Γιουγκοσλαβία νικήτρια στο Μουντομπάσκετ - Την τέταρτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα.
  • Νύχτες με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς στο Μύλο, σήμερα και αύριο.
  • Βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Διυπουργική σύσκεψη με θέμα τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τα μέτρα που αποφασίστηκαν προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας διακοσίων χιλιάδων δραχμών, αποζημιώσεων δύο εκατομμυρίων δραχμών για οικοσκευές, καθώς και δανείων, είτε στεγαστικών είτε για την αποκατάσταση επαγγελματικών χώρων. Οικονομική βοήθεια θα δοθεί και στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, αλλά και στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα ή οι εγκαταστάσεις κάηκαν. Παράλληλα έχει ήδη αρχίσει από τις νομαρχίες η διαδικασία καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, ενώ δόθηκαν εντολές στα συνεργεία που κάνουν απογραφές να προβαίνουν στη διάκριση των νόμιμων από τα παράνομα κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Για εμπρηστική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για μέτρα εξαπάτησης των πληγέντων.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην Πύλη Τρικάλων. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην Καρίταινα Αρκαδίας, στο όρος Παντοκράτωρ της Κέρκυρας και στο Σέσι Γραμματικού, όπου άνδρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστου άνδρα, ο οποίος έβαλε φωτιά σε πέντε διαφορετικά σημεία του δάσους. Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε το μεσημέρι ο Γάλλος κτηματομεσίτης Αλαίν ντε Φερμόντ ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό σε δάσος της Θεσπρωτίας.

"Δεν παραιτούμαι. Θα μείνω για να δώσω τη μάχη εξυγίανσης του δημοσίου βίου. Αυτή είναι η ευθιξία μου", ξεκαθαρίζει -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξουσία"- ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Αλλωστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον οποίο έχουν "τις ίδιες επιλογές σε ό,τι αφορά τόσο τη δασοπροστασία όσο και το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας". Τη σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η χρήση των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της χώρας έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση κάνει λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την κατάργηση της φορολόγησης των "ρέπος". Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν μετοχοποιήσιμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τέθηκε σήμερα σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση κατά 10% στις τιμές ορισμένων προϊόντων. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι για να ισχύσουν οι μειώσεις στις τιμές θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μείωση των τιμών εκ μέρους των βιομηχάνων τροφίμων.

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη πήρε σήμερα το ζευγάρι των Αλβανών που έθαψε ζωντανό κάτω από πέτρες το νεογέννητο μωρό του στην Τραχήλα Μάνης. Το βρέφος βρήκε ένας παραθεριστής που το μετέφερε στο νοσοκομείο της Πάτρας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το μωρό είχε γεννηθεί πριν έξι ώρες και ευτυχώς ήταν καλά στην υγεία του. Οι γονείς κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας.

Τη γνωστή αξίωσή του για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας. Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε. και απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ειρωνεύεται τους Τουρκοκύπριους και τον κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει την πολιτική Κληρίδη. Επανέλαβε ότι "δεν υφίσταται" οποιαδήποτε νόμιμη αίτηση της Κύπρου για ένταξή της Ευρωπαϊκή Ένωση και έκανε πάλι λόγο για δύο χωριστές και κυρίαρχες διοικήσεις στην Κύπρο.

Ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την είσοδο από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο μεγάλης ομάδας ενόπλων Αλβανών, οι οποίοι μετέφεραν 4 τόνους όπλων και στρατιωτικού υλικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ. Πολλοί από τους αντάρτες βρήκαν το θάνατο στη συμπλοκή μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και περίπου 50 Αλβανοών που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πλευράς των Αλβανών, γιουγκοσλαβικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Γιούνικ που είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και αρκετά χωριά στην περιοχή Ντετσάνι.

Επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, ο κ. Γιλμάζ, που θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον βασιλιά Χουσέιν, στην Ιορδανία, με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Εζέρ Βάιτσμαν, στο Ισραήλ και με τον Γιασέρ Αραφάτ, στη Γάζα.

Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός του 13ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπάσκετ, που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας με σκορ 64 - 62. Στον μικρό τελικό η Ελλάδα έχασε από τις ΗΠΑ με 84 - 61 και κατέλαβε την τέταρτη θέση στη διοργάνωση. Ερωτηθείς για την οργάνωση του Μουντομπάσκετ ο πρόεδρος της διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαραντς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για βήμα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Νύχτες με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς διοργανώνονται στο Μύλο, σήμερα και αύριο. Οι Aroma Caribe βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για δυο βράδια γεμάτα μελωδίες και αρώματα από την εξωτική Καραϊβική. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο συναυλιακό χώρο του Μύλου.

Βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο και μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας στα ορεινά της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 20 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 10 August 1998 - 17:05:16 UTC