Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Πικέρμι και το Ντράφι της Αττικής - Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Ερμιόνη Αργολίδας. - Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Δερβένι και την Καρίταινα Αρκαδίας. - Άρχισε η αποτίμηση των ζημιών και η καταβολή του επιδόματος των διακοσίων χιλιάδων δραχμών.
  • Συνάντηση Σημίτη - Ζοσπέν στην Σίφνο.
  • Προκλητική και πάλι η Τουρκία - Ο Χακί Καρανταγί δηλώνει ότι αν η Άγκυρα είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην ελεύθερη Κύπρο θα το είχε κάνει.
  • Σ. Κυπριανού: για την κατάσταση στην Κύπρο ευθύνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας.
  • Τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής προτείνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεση του.
  • Απαγορεύτηκε το μεσημέρι ο απόπλους των ιπτάμενων δελφινιών στις Κυκλάδες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.
  • "Υπονόμευση της πολιτιστικής κληρονομιάς" χαρακτηρίζει το ΔΗ.Κ.ΚΙ την παραχώρηση του Ηρώδειου για επίδειξης μόδας του Κάλβιν Κλάιν.
  • Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Εμπορικές αποστολές του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα.
  • Βέβαιη η συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και "Πράσινων" στη Γερμανία.
  • Σήμερα οι αγώνες ΠΑΟΚ - Ρέϊντζερς και ΑΕΚ - Φερεντσβάρος.
  • Με απώλειες της τάξης του 3,09% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
  • Εξασθένιση, από αύριο το βράδυ, των θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή ανάμεσα στο Πικέρμι και το Ντράφι της Αττικής. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη θέση Λιόκαστρο Ερμιόνης στην Αργολίδα. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Δερβένι και την Καρύταινα Αρκαδίας. Οι νομαρχίες της χώρας άρχισαν το έργο της αποτίμησης των ζημιών που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη νομαρχία Αθηνών. Στο μεταξύ, άρχισε η χορήγηση από τις νομαρχίες της χώρας του επιδόματος των διακοσίων χιλιάδων δραχμών σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Λιονέλ Ζοσπέν είχε σήμερα στη Σίφνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Το πρωθυπουργικό ζεύγος της Γαλλίας έφτασε στην Σίφνο από την Αντίπαρο. Η συνάντηση είχε φιλικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι πολιτικές τοποθετήσεις των δύο ανδρών θα γίνουν στις 31 Αυγούστου σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα έχει τίτλο "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός: οι προοπτικές των δυνάμεων της αριστεράς".

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", δηλώνει ότι αν η Άγκυρα είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην ελεύθερη Κύπρο θα το είχε κάνει. Προσθέτει δε ότι ο τουρκικός στρατός έχει την υπεροχή στην Κύπρο. Στο μεταξύ, δημοσίευμα της ημιεπίσημης εφημερίδας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ "Defence News" χαρακτηρίζει αναμενόμενο το ενδεχόμενο προληπτικών τουρκικών βομβαρδισμών στην αεροπορική βάση της Πάφου σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας και η επεκτατική της πολιτική ευθύνεται για την κατάσταση στην Κύπρο και όχι η ενίσχυση της άμυνας στην Μεγαλόνησο, δήλωσε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αυτό έχει πλέον καταστεί σαφές στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους. Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε για τις συνομιλίες του υφυπουργού με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής προτείνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεση του. Συγχαίρει τη χώρα για την υποτίμηση της δραχμής και τη νομισματική πολιτική, σημειώνοντας ότι την έφερε πιο κοντά στην ΟΝΕ. Παράλληλα τονίζει ότι στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι ο μέσος πληθωρισμός να φτάσει στο 5% στο τέλος του 1998 και 3,5% στο τέλος του 1999, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Απαγορεύτηκε το μεσημέρι ο απόπλους των ιπτάμενων δελφινιών στις Κυκλάδες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει διατήρηση των ισχυρών ανέμων και αύριο και μικρή εξασθένισή τους από αύριο το βράδυ.

"Υπονόμευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς" χαρακτηρίζει το ΔΗ.Κ.ΚΙ με ανακοίνωσή του την παραχώρηση του Ηρώδειου από το υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας του Αμερικανού σχεδιαστή Κάλβιν Κλάιν. "Το Ηρώδειο ως μνημείο πολιτισμού δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής" καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα.

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ εκατοντάδες είναι και οι άμαχοι που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο των Αλβανών συνεχίζονται οι προσπάθειες για το σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης, ενώ ο διεθνής παράγοντας αναζητά λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο εξετάζει στη σημερινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μπράνκο Πέροβιτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο έχει την πρόθεση σύντομα να ανοίξει εμπορικές αποστολές στην Μόσχα, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και τόνισε ότι οι αντιπροσωπείες αυτές θα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα όπως είναι τα υπάρχοντα γραφεία στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τη Ρώμη. Ο Πέροβιτς δήλωσε στην εφημερίδα "ΒΙΕΣΤΙ" της Ποντγκόριτσα ότι το άνοιγμα Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Ποντγκόριτσα αποτελεί μόνο την αρχή της προξενικής συνεργασίας.

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκρέρχαρντ Σρέντερ και τους Πράσινους, κερδίζει καθημερινά έδαφος και μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο, επτά εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες πανγερμανικές βουλευτικές εκλογές. Οι Πράσινοι φαίνεται ότι επιθυμούν την με κάθε μέσο και τρόπο συνεργασία με το SPD, και προκειμένου να το πετύχουν αυτό είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς να θέσουν όρους και προϋποθέσεις, που θα πηγάζουν από τις προγραμματικές τους θέσεις.

Τη Ρέϊντζερς θα αντιμετωπίσει στις 9.45 το βράδυ στη Γλασκώβη η ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στις 9.30 το βράδυ με την Φερετσνβάρος στη Βουδαπέστη, για το κύπελλο Ουέφα. Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Ανόρθωση Κύπρου στο Ολυμπιακό Στάδιο και του Παναθηναϊκού με την Στεάουα στο Βουκουρέστι, για το Τσάμπιονς Λήγκ.

Με απώλειες της τάξης του 3,09% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Διαμορφώθηκε στις 2.611,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 37,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Εξασθένιση, από αύριο το βράδυ, των θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος, όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 21 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 11 August 1998 - 16:40:08 UTC