Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/08/1998 (MΠΕ)

Πακέτο με προτάσεις, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που δημιουργήθηκε από την επικείμενη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο θα παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σε συντονισμένο σχέδιο και σε βοήθεια από τρίτους αποδίδει τόσο η ηγεσία της αστυνομίας, όσο και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης την προχθεσινή μαζική απόδραση ανήλικων κρατουμένων κυρίως Αλβανών από τις φυλακές του Αυλώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης των φυλακών από τους 250 κρατούμενους διέφυγαν 41, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής τους 15, που παραπέμφθηκαν στον ανακριτή. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρτική εξέταση για τυχόν ευθύνες του προσωπικού των φυλακών.

Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο και στη φετινή έξοδο και επιστροφή για το τελευταίο τριήμερο των διακοπών του καλοκαιριού. Παρά τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας από το μεσημέρι της Παρασκευής, 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 426 τραυματίστηκαν σε 284 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Καλέντζι Ιωαννίνων, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στον αυχένα Κατάρας του νομού Τρικάλων, ενώ υπό έλεγχο είναι η φωτιά στον Ταύγετο.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Ρωμαίος, χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Α' Πυροσβεστικό Σταθμό και συνεχάρη όλο το προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να κατασβέσουν τις περισσότερες από τις 5.600 φωτιές σε δασώδεις περιοχές σε όλη τη χώρα. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τον Β' Πυροσβεστικό Σταθμό στον Κολωνό όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 3 άτυχους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στον Καρέα. Σε δηλώσεις του σχετικά με την εξιχνίαση των εμπρησμών στο Νομό Ηλείας τόνισε μεταξύ άλλων: "Είμαι υπεύθυνος για όσα δηλώνω και όχι για οποιεσδήποτε ερμηνείες και προεκτάσεις. Στις ανακοινώσεις μου της Τετάρτης αναφέρθηκα στην κατάθεση του Γ. Αναστόπουλου, ο οποίος ήδη προφυλακίσθηκε για τους εμπρησμούς στην Καλλιδώνα Ηλείας".

Περιοδεία στη Δ. Μακεδονία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Νατάσα. Επισκέφθηκε τη Βλάστη Κοζάνης και στη συνέχεια τη Σαμαρίνα Γρεβενών, επίσης επισκέφθηκε τα χωριά Βοβούσα, Περιβόλι και Αβδέλα του Νομού Γρεβενών. Στην Βλάστη και τη Σαμαρίνα ο Κ.Καραμανλής παρακολούθησε εορταστικές εκδηλώσεις και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Την πεποίθηση ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος δημιουργίας, προφυλακή του έθνους και εφαλτήριο για την προώθηση του ελληνισμού σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο στην περιοχή της Βαλκανικής και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του προς το Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών με θέμα "Η Θράκη μπροστά στη Τρίτη χιλιετία" που πραγματοποιείται στην Ορεστιάδα.

"Αστείους" χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι αισθάνεται απειλή από την ενδυνάμωση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε εκ νέου την Τουρκία για προσπάθεια αλλαγής του στάτους κβο στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του απερχόμενου αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, με τις οποίες υπονοεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει μερική ρήξη για άντληση πλεονεκτημάτων, ξεπερνούν κάθε όριο σοβαρότητας.

Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για την προμήθεια από τη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού που θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ναυαγών και τη μεταφορά κατοίκων απομακρυσμένων νησιών. Τη συμφωνία θα υπογράψουν, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και εκπρόσωποι γαλλογερμανικής εταιρείας. Τα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να διανύουν, χωρίς ανεφοδιασμό, απόσταση 180 ναυτικών μιλίων, ενώ μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα άτομα και έξι φορεία.

Διαταγή με την οποία όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις θα πρέπει να διαθέσουν κατάλληλο σε αριθμό προσωπικό που θα περιπολεί με πεζές ή εποχούμενες περιπολίες σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, εξέδωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου.

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι δολοφονικές επιθέσεις κατά πολιτών στην Αλβανία. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της γειτονικής χώρας, τηρεί "σιγή ιχθύος" για το 30% των εγκληματικών πράξεων, που έχουν ως συνέπεια το θάνατο των θυμάτων των επιθέσεων. Μόνο στο διάστημα Μαΐου- Ιουλίου, δολοφονήθηκαν 249 άτομα και τραυματίστηκαν 80, με αποτέλεσμα ο αλβανικός πληθυσμός να συσχετίζει ήδη την υφιστάμενη κατάσταση με τις ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο της Βοσνίας.

Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας αρχίζει σήμερα, η προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως γενική δοκιμή ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Times" το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να στείλει 275 στρατιώτες, ενώ αρχικά είχε προγραμματίσει να στείλει 650 στρατιώτες. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δύο ελικόπτερα, τύπου "Σινούκ" και ομάδα αλεξιπτωτιστών.

Eπίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, πηγές από το Κρεμλίνο το επιβεβαίωσαν επίσημα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar- tass. O σύμβουλος του Ρώσου προέδου Γέλτσιν για διεθνή θέματα Σεργκέι Πρικντόκχο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Βουλγαρίας είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου. Toν πρόεδρο της Βουλγαρίας θα τον συνοδεύσει η γυναίκα του.

Σήμερα παραδίδει τα καθήκοντά του στον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Τσεβίκ Μπιρ, ενώ στις 28 Αυγούστου ο στρατηγός Ισμαήλ Χακκί Καράνταγι παραδίνει την ηγεσία του στρατού στον στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Ο στρατηγός Καράνταγι πριν την παράδοση των καθηκόντων του θα συμμετάσχει για τελευταία φορά στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 24ης Αυγούστου με την ιδιότητα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση θα αφορούν την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού, θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό καθώς επίσης και την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ.

Αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα Βόρεια κατά τις απογευματινές ώρες, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Καλός θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κλεσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 17 August 1998 - 5:40:12 UTC