Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει καρπούς.
  • Πιέσεις δέχεται η δραχμή - Μεγάλη εισροή συναλλάγματος που έφτασε το ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια δολάρια.
  • Δ. Ρέππας: Απολίθωμα του παρελθόντος η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας - Νέα τουρκική πρόκληση: ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δηλώνει ότι 132 ελληνικές βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία λόγω διαδοχής.
  • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σημίτη - Κόστοφ.
  • Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη αύριο στην Αθήνα.
  • To καθεστώς Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι οι δύο ψαρόβαρκες που δέχτηκαν χτες τα πυρά Τούρκων στρατιωτών στο Παραλίμνι παραβίασαν τα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους.
  • Α. Άθενς: Νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό θα αναλάβουν οι ΗΠΑ.
  • Μητροπολίτης Σερρών: Οι ιεράρχες επικροτούν τις δηλώσεις Χριστόδουλου - Νέα δήλωση Γιαννόπουλου - Γελοία χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
  • Τροπολογίες για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, την έκδοση των ομολόγων τύπου "Μπαλαντύρ" και την κατάργηση της φορολογίας των "ρέπος" ενέκρινε η Βουλή.
  • Περιοδεία στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ
  • Το θέμα των αποζημιώσεων προς τα θύματα της σφαγής του Διστόμου θα θέσει στη Γερμανία ο νομάρχης Βοιωτίας.
  • Αναβάλλεται η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Γιάνγκ Ζεμίν στη Μόσχα.
  • Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει καρπούς και έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας που είναι πολύ ευνοϊκό για τις εξελίξεις, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το θέμα της Ιονικής Τράπεζας. Παράλληλα εκτίμησε ότι η πώληση της Ιονικής θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και τότε ο καθένας θα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σχετικά με την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν έχει οποιαδήποτε σχέση ευθύνης και δεν είναι υπαίτιος για το ό,τι δεν πωλήθηκε η Ιονική σε αυτό το στάδιο. Ο υπουργός Τύπου συνέστησε τέλος προσοχή και υπευθυνότητα στις δηλώσεις των στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην κρίση στη ρωσική χρηματαγορά και στις εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα αποδίδονται οι πιέσεις που δέχεται η δραχμή. Το μεσημέρι, επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις πολυετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Σημειώθηκε δε μεγάλη εισροή συναλλάγματος ύψους ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα η αξία της δραχμής να υποχωρήσει έναντι των ξένων νομισμάτων και η ισοτιμία της έναντι του ECU να διαμορφωθεί στις 341 δραχμές. Στο μεταξύ, με απώλειες 0,29%, στις 2.471,75 μονάδες, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48, 290 δισεκατομμύρια δραχμές.

Απολίθωμα του παρελθόντος χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αμφισβητεί την ελληνικότητα 132 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η κυριότητα των νησίδων αυτών δεν έχει καθοριστεί βάσει συμφωνιών και υποστηρίζει ότι οι νησίδες ανήκουν στην Τουρκία, λόγω διαδοχής. Ο εξοπλισμός των νησιών προκαλεί την Τουρκία, δηλώνει ο Ντεμιρέλ και σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, σημειώνει ότι ένας πόλεμος δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί περιορισμένος. Συνεχίζοντας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι ασκεί εχθρική πολιτική εναντίον της Τουρκίας από φόβο.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Σε δηλώσεις τους οι κ. Σημίτης και Κόστοφ χαρακτήρισαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχαν και δήλωσαν έτοιμοι για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα, συζητήθηκαν τα θέματα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, της λειτουργίας του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι και της ζώνης ελεύθερης διακίνησης μεταξύ των δύο χωρών. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Κόστοφ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιάμιση ώρα κράτησε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με την ολοκλήρωση της δεν έγιναν δηλώσεις από τους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και από τον πρωθυπουργό καταβλήθηκαν προσπάθειες να εμφανιστούν οι δύο υπουργοί με ενιαία στάση στις αυριανές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Toν ισχυρισμό ότι οι δύο ψαρόβαρκες που δέχτηκαν χτες τα πυρά Τούρκων στρατιωτών στο Παραλίμνι, έγιναν στόχος όταν παραβίασαν τα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους, πρόβαλε σήμερα το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς. Υποστήριξε δε, ότι οι οκτώ σφαίρες που έπληξαν τη μία από τις ψαρόβαρκες ήταν προειδοποιητικές. Μάλιστα, από το γραφείο Τύπου των δυνάμεων ασφαλείας του Ντενκτάς γνωστοποιήθηκε ότι η τουρκική πλευρά κατήγγειλε το επεισόδιο στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμη, ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τη λήψη μέτρων για να μην παραβιάζονται τα χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους.

Νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο των κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία , ο κ. Αθενς υπογράμμισε ότι σε συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο, πριν από μερικές μέρες στο Σικάγο, ο Μπιλ Κλίντον τον διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

Οι ιεράρχες επικροτούν τις δηλώσεις Χριστόδουλου, δήλωσε το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε και σήμερα στο θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να απαντά στον κ. Χριστόδουλο. Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνοντας ότι είναι ιερή υποχρέωση του προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας να εκφράζει τις απόψεις του. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε ως γελοία την αντίδραση της κυβέρνησης.

Τροπολογίες των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, την έκδοση των ομολόγων τύπου "Μπαλαντύρ" και την κατάργηση της φορολογίας των "ρέπος" ενέκρινε σήμερα η Βουλή. Σχετικά με την τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι θα διευρυνθούν τα κεφάλαια και οι δυνατότητες του οργανισμού. Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα κοινοτικά κονδύλια, το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στον ΟΤΕ, ενώ ο Συνασπισμός έκανε λόγο για προσπάθεια κάλυψης ελλειμμάτων.

Περιοδεία στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, το Σάββατο την Ιεράπετρα και την Κυριακή τα Χανιά

Την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλόμενων αποζημιώσεων προς τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αλλά και γενικότερα των αδικοπραξιών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, επιδιώκει ο νομάρχης Βοιωτίας, Ιωάννης Σταμούλης, που αναχώρησε σήμερα για τη Γερμανία. Ο κ. Σταμούλης θα συναντηθεί με βουλευτές και ανώτατα στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο στις πόλεις Βήζμπαντεν, Βόννη, Μύνστερ και Αννόβερο, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη γερμανική πλευρά για το θέμα των αποζημιώσεων.

Αναβάλλεται η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Γιάνγκ Ζεμίν στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την αναβολή της επίσκεψης τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα με τις πλημμύρες. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, διατυπώνουν την άποψη ότι η αναβολή του ταξιδιού οφείλεται στις πλημμύρες, κάποιοι άλλο ωστόσο τονίζουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος δεν έχει πολλά να κερδίσει αυτή τη στιγμή από την επίσκεψη του στη Ρωσία και την Ιαπωνία, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και βόρεια προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 26 August 1998 - 16:40:21 UTC