Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για τις διεθνείς χρηματαγορές - Την Τρίτη στη Μόσχα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
  • Την Κορυτσά επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Στα κατεχόμενα μεταβαίνει αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.
  • Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη.
  • Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
  • Περιοδεία στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.
  • Αύριο ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη συνεπλάκησαν στην Τούμπα.
  • Συνεχίζονται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι εργασίες της 12ης συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
  • Εβδομήντα επτά νεκροί και είκοσι έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη χθες στον Ισημερινό.
  • Πρόωρες εκλογές για τις 3 Οκτωβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζόν Χάουαρντ.
  • Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει στη βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για τις διεθνείς χρηματαγορές, ωστόσο σημάδια εκτόνωσης της χρηματιστηριακής κρίσης διαφαίνονται μετά την ομαλοποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και συναλλάγματος και την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Στη Ρωσία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρντιν συμφώνησε με την αντιπολίτευση σε σχέδιο για την πολιτικο-οικονομική στρατηγική της Ρωσίας. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Την Κορυτσά επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος θα εγκαινιάσει το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ.Πάγκαλος θα εγκαινιάσει και την ελληνική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορυτσάς ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης , της ελληνικής μειονότητας, καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στα κατεχόμενα μεταβαίνει αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και εκπροσώπους του ψευδοκράτος. Στο μεταξύ προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ως τυχοδιωκτικές για την απόφασή τους να εγκατασταθούν στο νησί οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη. Ο κ. Ζοσπέν επισκέπτεται τη χώρα μας, για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Σύγχρονη Αριστερά", που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, τα φυλάκια Νίκης και Αγίας Παρασκευής, τις Πρέσπες, το φυλάκιο Κούλας και τον οικισμό των Ψαράδων.

Περιοδεία στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο κ. Κρανιδιώτης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των χωρών αυτών, ενόψει του ενδιαφέροντός τους να γίνουν μέλη του Οργανισμού. Στη συνέχεια, ο κ. Κρανιδιώτης θα μεταβεί στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, για τις εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών του Κινήματος Αδεσμεύτων.

Αύριο ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν για να καλύψουν κενά. Το νέο σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν 9.500 εκπαιδευτικών. Από αυτούς οι 7.000 θα προέρχονται από την επετηρίδα.

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη συνεπλάκησαν στην Τούμπα. Είκοσι έξι άτομα τραυματίστηκαν, ενώ μετά από παρέμβαση της αστυνομίας η κατάσταση εκτονώθηκε. Δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν. Ο αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη έληξε με σκορ 4-1 υπέρ του Άρη.

Συνεχίζονται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι εργασίες της 12ης συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων με τη συμμετοχή 112 κρατών, 80 από τα οποία αντιπροσωπεύονται σε επίπεδο αρχηγού κρατών. Στη σύνοδο στην οποία προεδρεύει ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα , εξετάζονται θέματα που αφορούν τη επίδραση της παγκοσμιοποίησης, την εξάλειψη της φτώχιας, τον αναλφαβητισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ρόλο της ένοπλης αντιπαράθεσης και τη συνεργασία των κρατών του Νότου.

Εβδομήντα επτά νεκροί και είκοσι έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη χθες στον Ισημερινό. Συγκεκριμένα, αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ που ανήκε στις Κουβανικές αερογραμμές εξερράγη στον αέρα, λίγο μετά την απογείωσή του και κατέπεσε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πρόωρες εκλογές για τις 3 Οκτωβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζόν Χάουαρντ.

Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει στη βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 30 August 1998 - 7:40:15 UTC