Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κυβερνητική σύσκεψη για την ανεργία.
  • Δημοσιεύματα για νέα αναβολή στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο διέψευσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου.
  • Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη - Συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ.
  • Γ. Νικολάου: Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
  • Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
  • Διεθνές ενδιαφέρον για το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον Ρήγα Φεραίο.
  • Τριήμερη επίσκεψη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή έως την Κυριακή.
  • Ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες Σημίτη στη Διεθνή Έκθεση οι εργαζόμενοι στη HELEXPO.
  • Σεισμική δόνηση εντάσεως 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 το μεσημέρι με επίκεντρο την Καλαβρία της Ιταλίας.
  • Συνάντηση Γιέλτσιν με τους Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Γεβγένι Πριμακόφ.
  • Έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση δηλώνουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος ματαίωσε τη συνάντησή που επρόκειτο να έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου.
  • Πανελλήνιο συνέδριο για τον προσφυγικό ελληνισμό στη Χαλκιδική.
  • Άρχισε το απόγευμα στη Ρόδο το διεθνές μίτινγκ "Διαγόρεια '98".
  • Απολογήθηκε ο Ιορντανέσκου για την ισοπαλία της εθνικής μας ποδοσφαίρου με τη Σλοβενία.
  • Βόρειους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Κυβερνητική σύσκεψη για την ανεργία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, ενώ εξετάστηκαν τρόποι ώστε το Σχέδιο αυτό να γίνει αποτελεσματικότερο. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την απασχόληση μείζον θέμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για την κατάρτιση του νέου Σχεδίου Δράσης για το 1999 που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την απασχόληση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ όλων των Υπουργείων, είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι προωθείται η προσπάθεια για να εναρμονιστούν οι κοινωνικές πολιτικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύματα για νέα αναβολή στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο διέψευσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, και πρόσθεσε ότι η πολιτική της Λευκωσίας και της Αθήνας γύρω απ' αυτό το ζήτημα παραμένει σταθερή. Σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είπε ότι η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ενόψει την έναρξης του νέου σχολικού έτους, την Παρασκευή. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο έτος θα ξεκινήσει κανονικά καθώς τα πάντα είναι έτοιμα. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ, διατύπωσε καταγγελίες για έλλειψη αιθουσών και υλικοτεχνικής υποδομής και ζήτησε την αναστολή του νόμου για το ενιαίο λύκειο.

Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, σε ερώτηση δημοσιογράφου. Ο κ. Παπαντωνίου, είπε, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σχεδιάζει την οικονομική πολιτική του 1999 και μετέχει στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε τη σημασία του νομοσχεδίου και πρόσθεσε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο πλαίσιο για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν το νομοσχέδιο να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Διεθνές ενδιαφέρον, προκαλεί το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο που διοργανώνει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του εθνεγέρτη και οραματιστή της ιδέας της διαβαλκανικής συνεργασίας Ρήγα Βελεστινλή. Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος χαρακτηρίζει τον Ρήγα Φεραίο πρωτοπόρο αυτού που σήμερα αποκαλούμε διαβαλκανική συνεργασία και εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα προσδώσουν νέες διαστάσεις στην εκτίμηση του έργου του. Το συνέδριο χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι το συνέδριο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να τιμηθεί η μεγάλη αυτή ιστορική μορφή, ο Ρήγας Βελεστινλής, που πέρα από την προσφορά του στο έθνος μας, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της ιδέας της διαβαλκανικής συνεργασίας.

Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή έως την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ την Κυριακή θα παραστεί στην Παμμακεδονική Συνάντηση στελεχών του κόμματος και θα επισκεφτεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Mε ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι στη HELEXPO την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι η πορεία ανάπτυξης και τα θέματα μετοχοποίησης της ΔΕΘ, θα συζητηθούν τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους υπαλλήλους του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των υπαλλήλων στη διαδικασία του διαλόγου αποδείχτηκε μέχρι σήμερα σημαντική και κρίσιμη.

Σεισμική δόνηση εντάσεως 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 το μεσημέρι με επίκεντρο την Καλαβρία της Ιταλίας. Η δόνηση έγινε αισθητή και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ συναντήθηκε σήμερα στην οικία του έξω από τη Μόσχα ο Πρόεδρος Γέλτσιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ. Ο Ρώσος Πρόεδρος παραμένει σιωπηλός για το ποιόν θα προτείνει για την πρωθυπουργία της χώρας ενώ φημολογείται ότι δεν θα στηρίξει τον Τσερνομίρντιν στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση εξέφρασε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ο κυβερνήτης της περιοχής Κράσνογιαρσκ Αλεξάντερ Λέμπεντ. Παράλληλα. ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Γέλτσιν τονίζοντας, ότι θα ωφελήσει αναμφισβήτητα τη χώρα.

Έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση δηλώνουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", Αντέμ Ντεμάτσι ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Frankfurter rundsau" τόνισε ότι οι Αλβανοί "είναι έτοιμοι να πληρώσουν με το αίμα τους, καθώς η αξία της ελευθερίας τους είναι ανεκτίμητη". Στο μεταξύ, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ματαίωσε τη συνάντησή που επρόκειτο να έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Έρικ Ντέρικε, ματαίωση την οποία η βελγική πλευρά απέδωσε ως αντίδραση του Βελιγραδίου στην απαγόρευση των πτήσεων των γιουγκοσλαβικών αεροπλάνων προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και η Χαλκιδική 1912-1940" είναι το θέμα του 5ου πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής από τις 11 ως τις 13 Σεπτεμβρίου. "Στόχος του συνεδρίου είναι να προκαλέσει και να συμπληρώσει για πρώτη φορά την έρευνα και τη μελέτη των προσφυγικών εγκαταστάσεων στο νομό Χαλκιδικής" λέει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και βουλευτής Χαλκιδικής, Βασίλης Πάππας.

Απολογητικός εμφανίστηκε σήμερα ο νέος Ρουμάνος προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, Ανχελ Ιορντανέσκου, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι της Ελλάδας με τη Σλοβενία. Ο κ. Ιορντανέσκου μοιράστηκε την ευθύνη, μαζί με τους παίχτες, για την ισοπαλία 2 - 2 με τη Σλοβενία, ενώ τόνισε πως ήταν κρίμα που δεν μπόρεσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ικανοποιήσει τους 35.000 Ελληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Αρκετοί Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές του στίβου συμμετέχουν στο διεθνές μίτινγκ "Διαγόρεια '98" που άρχισε το απόγευμα στη Ρόδο. Στο μίτινγκ θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Κώστας Κουκοδήμος, η Νίκη Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Φιλίνδρας.

Βόρειους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί από τα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 9 September 1998 - 17:05:09 UTC