Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/09/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται μέχρι και αύριο στα νοσοκομεία όλης της χώρας και μέχρι την Τετάρτη στην Αττική η απεργία των γιατρών, οι οποίοι διαφωνούν με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες.

Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ανίκανη και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη ως κατώτερο των περιστάσεων, λέγοντας ότι είναι αποκομμένος από τη ζώσα πραγματικότητα. Μίλησε για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης που οδηγεί τον τόπο σε αδιέξοδο και σημείωσε ότι τα έξι χαρακτηριστικά στοιχεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σημίτη είναι: "Η απομάκρυνση του πρωθυπουργού από τον λαό και τα προβλήματα του, η φορολογική επιβάρυνση, το οικονομικό αδιέξοδο και η αναποτελεσματικότητα, η κοινωνική αναποτελεσματικότητα και αδικία, η σπατάλη του δημοσίου χρήματος και η πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία που αποθρασύνει την Αγκυρα".

Στην έντονη κριτική που άσκησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, στην κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική της στα εθνικά θέματα, απάντησε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. "Με εντυπωσιάζει αυτή η κριτική του κ. Καραμανλή, πιθανώς εννοεί - και πρέπει και εκείνος να το αποδέχεται - το ενιαίο, το ομοούσιο και το αδιαίρετο της Τριάδος και στις Ενοπλες Δυνάμεις, και στην εθνική άμυνα και στην πολιτική, όχι μόνο στη θρησκεία, είναι χρήσιμο. Προφανώς δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος της κριτικής", υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

"Η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη για ένα από τα πιο βασικά όπλα του Στρατού Ξηράς, το Πυροβολικό. Η χρήση, πλέον, συμβατικών πυραύλων, τέτοιας εμβέλειας και ισχύος, σε συνδυασμό με την αύξηση των εκτοξευτών - που άρχισαν να παραλαμβάνονται από το 1997 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους με τη συμπλήρωσή τους, τα λεγόμενα MLRS αποδεικνύουν την εντυπωσιακή ενίσχυση του Ελληνικού Πυροβολικού".Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθες, κατά την τελετή ένταξης στον στρατό ξηράς, των πυραύλων ATACMS, στην 193 ΜΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης προέβλεψε και για μετά το 2001 ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας. Σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Οσο για τις δημοτικές εκλογές, προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την απάντησή του από τα αποτελέσματά τους και κατήγγειλε μεθοδεύσεις των μηχανισμών του, σε βάρος των συνδυασμών που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ.

Εκτάκτως αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για τα Τίρανα ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο προκειμένου να πάρει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση του αλβανικού υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από τη δολοφονία, τη νύχτα του Σαββάτου, του βουλευτή και ηγετικού στελέχους του "Δημοκρατικού Κόμματος" της αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι. Ο κ. Μίλο βρισκόταν στην μακεδονική πρωτεύουσα μετέχοντας ως σύνεδρος στο διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο που οργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή με θέμα "Οι ιδέες του Ρήγα και η ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα". Εμφανώς αναστατωμένος, μόλις πληροφορήθηκε από ένα τηλεφώνημα από τα Τίρανα το αποτρόπαιο αυτό γεγονός, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι ανεξάρτητα από την ταυτότητα των δραστών η δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι στρέφεται ευθέως κατά της δημοκρατικής ομαλότητας στην Αλβανία και δυναμιτίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στη χώρα.

Ανησυχία και προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Αλβανία, μετά τη δολοφονία του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, εξέφρασαν από τη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής Κορυτσάς και αντιπρόεδρος του κόμματος "Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", Χρήστος Γκότσης και ο Επαρχος της περιοχής Θεολόγου Αγίων Σαράντα, Πέτρος Μπερέτης, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Θέρμη. "Για μένα προσωπικά είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον του Χαϊντάρι και πραγματικά αυτός είχε πολλά προβλήματα με ανθρώπους στην Αλβανία", δήλωσε ο κ. Γκότσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι το θέμα αυτό θα συμβάλλει αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα, ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών, από τις οποίες θα αναδειχθούν οι αντιπρόσωποι των τριών εθνοτήτων στη συλλογική προεδρεία, το εθνικό κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της Σερβικής Δημοκρατίας και Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Περισσότεροι από 6.000 άτομα, 55 κόμματα και εννέα συνασπισμοί συμμετείχαν στις εκλογές και εκτιμάται ότι το 33-40% των 2,75 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες χθες, πρώτη μέρα των εκλογών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος επιβλέπει τις εκλογές, ενώ στο κέντρο της Βοσνιακής πρωτεύουσας, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, η προσέλευση έφτασε το 70%. 107 από τα 2.326 εκλογικά κέντρα δεν άνοιξαν την προγραμματισμένη ώρα, καθώς δεν είχαν φτάσει έγκαιρα οι εκλογικές λίστες, σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, Νικόλ Σζούλτς, μέχρι και τις 4.00μμ, που έκλεισαν οι κάλπες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα χρειαστεί να παραταθεί η ψηφοφορία.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που καταφεύγουν στο Μαυροβούνιο. Η κυβέρνηση του Μαυροβούνιου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου πληροφόρησης αναφέρεται ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχουν 72.350 πρόσφυγες, δηλαδή 11,6% του συνολικού πληθυσμού, και υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξητικές τάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Στο τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ο νεος αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τα οικονομικά θέματα Γιούρι Μασλούκοφ, κατά τη διάρκεια συνέντεξης του στο ραδιοφωνικό σταθμό Moscow Echo. Ο κ.Μασλούκοφ υποστήριξε ότι ένα σφιχτό οικονομικό πρόγραμμα που θα βγάλει τη Ρωσία από το οικονομικό αδιέξοδο θα συνταχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου θα παρουσιαστούν σήμερα στον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 14 September 1998 - 5:40:13 UTC