Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεδρίασαν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.
  • Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας ανακοίνωσε ο Παντελή Μάικο.
  • Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.
  • Δραματικές επιπτώσεις είχε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διεθνής κρίση.
  • Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη.
  • Με τους Αμερικανούς μεσολαβητές, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.
  • Διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, τις πληροφορίες ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.
  • Πέθανε το πρωί η "μεγάλη κυρία των γραμμάτων", Λιλή Ζωγράφου.
  • Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
  • Νέα υπόθεση σωματεμπορίας αποκαλύφθηκε σήμερα από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
  • Στην αστυνομία της Μασσαλίας παραδόθηκε ο ένοπλος άνδρας που κρατούσε δεκαπέντε ομήρους σε μικρό αεροσκάφος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.
  • H σερβική πλευρά αρνήθηκε τις κατηγορίες που της προσάπτονται για σφαγές και εγκλήματα εναντίον αμάχων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ελληνοκυπριακή αναμέτρηση ανέδειξε η κλήρωση για τη Β' φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
  • Αύριο και την Κυριακή η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.
  • Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Ε. Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τα εθνικά θέματα, οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα προετοιμάστηκε η συνάντηση που θα έχει αύριο στους Δελφούς ο κ. Σημίτης με τους προέδρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ προσδιορίστηκαν και οι θέσεις της χώρας μας στη συνεδρίαση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να επιχειρήσουν να φέρουν και πάλι το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα εμμένει στην πάγια θέση της για το θέμα. Εξάλλου, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τονίστηκε όμως ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές πλασματικές εφημερίες. Για τις επικείμενες εκλογές εκτιμήθηκε ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την Αθήνα.

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο. Ο κ. Μάικο δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, η έγκριση του Συντάγματος και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Ιλίρ Μέτα, Επικρατείας, Νομοθετικής Μεταρρύθμισης και Σχέσεων με τη Βουλή ο Αρμπέν Ιμάμι, Δημόσιας Τάξης ο Πέτρο Κότση, Άμυνας ο Λουάν Χαινταράγκα, Εξωτερικών ο Πασκάλ Μίλο, Οικονομικών ο Αναστάς Αγγέλη, Δικαιοσύνης, ο Θύμιο Κόντι, Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων ο Υλλι Μπούφι, Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου η Ερμελίντα Μέξι, Δημοσίων Εργων και Μεταφορών η Ινγκρίντ Σούλη, Γεωργίας ο Λουφτέρ Τζουβέλι, Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Αρμπέν Ντεμέτι, Παιδείας ο Ετ΄χεμ Ρούκα. Εργασίας ο Κάντρι Ράπι, Υγείας, ο Λεονάρντ Σόλης, Πολιτισμού ο Εντι Ράμα και Ενημέρωσης ο Μουσά Ουλκίνι. Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, αποδεχόμενοι την πρόταση του υπουργού Υγείας, Κώστα Γείτονα, για τη σύσταση μεικτής επιτροπής που θα εξετάσει το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία. Νέα Γενική Συνέλευση των γιατρών της ΕΙΝΑΠ θα πραγματοποιηθεί σε δεκαπέντε μέρες. Στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Πετσάλνικο, στον οποίο εξέθεσε τα αιτήματά τους. Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στη νομαρχία Λάρισας δημιουργήθηκε ένταση όταν οι ειδικευόμενοι γιατροί ζήτησαν να συναντηθούν με τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, ο οποίος απουσίαζε, παρά το γεγονός ότι είχε ειδοποιηθεί για την επίσκεψή τους από το πρωί.

Δραματικές επιπτώσεις είχε και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η διεθνής οικονομική κρίση. Στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σημείωσε κάθετη πτώση 7,32% και διαμορφώθηκε στις 1.892,62 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 50 δισ. δραχμές. Αύριο θα συνέλθει στην Ουάσιγκτον η ομάδα των επτά πλουσιοτέρων χωρών. Για σοβαρή νομισματική κρίση αλλά όχι για κραχ έκανε λόγο ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός" η νεφρική και ηπατική λειτουργία τελούν σε πλήρη παύση με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η καρδιά της.

Με τους Αμερικανούς μεσολαβητές, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περί έναρξης χωριστών συνομιλιών της ειδικής αντιπροσώπου του στη Λευκωσία με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς. Ο κ. Κρανιδιώτης επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται αυτή την ανακοίνωση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της προσπάθειας που γίνεται για την εκτόνωση της έντασης, τον περιορισμό των εξοπλισμών και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Στη συνέχεια ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε και με τον μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό Σερ Ντέινβιντ Χάνεϊ.

Διέψευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, τις πληροφορίες ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου κατά τη διάρκεια της χτεσινής στρατιωτικής παρέλασης στη Μεγαλόνησο. "Επί δύο μέρες δύο τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την Κύπρο, έξω από την απόσταση των δέκα μιλίων, κι έπαιρναν φωτογραφίες, γεγονός το οποίο είναι βέβαια ενοχλητικό", είπε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο.

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 76 χρόνων, η "μεγάλη κυρία των γραμμάτων", Λιλή Ζωγράφου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης. Η Ελληνίδα πεζογράφος και δοκιμιογράφος έκλεισε για πάντα τα μάτια της στα πάτρια εδάφη του Ηρακλείου, όπου αντίκρυσε για πρώτη φορά το ελληνικό φως, το 1922.

Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, και συζήτησαν το θέμα της πρόσθετης εκλογικής αποζημίωσης. Οι εργαζόμενοι, που απέχουν από τις εκλογικές τους εργασίες, διατύπωσαν τα οικονομικά τους αιτήματα, ενώ ο κ. Παπαδήμας επισήμανε ότι το επίδομα που τους χορηγούνταν για εκλογικές εργασίες ενσωματώθηκε στον μισθό τους από το 1995.

Νέα υπόθεση σωματεμπορίας αποκαλύφθηκε σήμερα από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης με θύματα έξι νεαρές Ρουμάνες. Οι αλλοδαπές κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι ιδιοκτήτης μπαρ μαζί με συνεργάτη του -στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης- τις κρατούσαν "φυλακισμένες" σε βοηθητικό χώρο του καταστήματος και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται σε πελάτες. Σε έρευνα που έγινε στο νυχτερινό κέντρο συνελήφθη ο 25χρονος, Δημήτρης Λουλκερκώστας, προσωρινά υπεύθυνος στο κατάστημα, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σεμερτζής, 41 ετών.

Στην αστυνομία της Μασσαλίας παραδόθηκε το μεσημέρι ο ένοπλος άνδρας που κρατούσε δεκαπέντε ομήρους σε μικρό αεροσκάφος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας. Το αεροσκάφος βρισκόταν σε αεροδρόμιο κοντά στη Μασσαλία.

H σερβική πλευρά αρνήθηκε τις κατηγορίες που της προσάπτονται για σφαγές και εγκλήματα εναντίον αμάχων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί, πως η αστυνομία και ο στρατός προέβησαν σε εγκλήματα στο χωριό Γκόρνιε Ομπρίνιε είναι ψευδείς και αποτελούν νέα "επίθεση εναντίον της Σερβίας από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης". Ο Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν έχει αντίρρηση να αποδεχθεί ξένους ειδικούς για να εξιχνιάσουν τις ανυπόστατες, όπως είπε, κατηγορίες.

Ελληνοκυπριακή αναμέτρηση ανέδειξε σήμερα η κλήρωση που έγινε στη Γενεύη για τη Β' φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο Πανιώνιος, ο οποίος ήταν στο γκρουπ των ισχυρών ποδοσφαιρικών ομάδων, θα κληθεί να αντιμετωπίσει στους "16" της διοργάνωσης τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Διασταυρώνουν αύριο τα ξίφη τους για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής, Ηρακλής και Άρης. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια του Σαββάτου ξεχωρίζει η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με το Περιστέρι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι Ολυμπιακός - Ηράκλειο, ΑΕΚ - Σπόρτινγκ, Παπάγου - Πανιώνιος και Μαρούσι - Νηαρ Ηστ. Η 3η αγωνιστική της Α1 θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με τον αγώνα Απόλλωνα Πατρών -Παναθηναϊκού.

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αργότερα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 2 October 1998 - 17:05:10 UTC