Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/10/1998 (MΠΕ)

Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές και τη μικρή ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ, άνεμος αισιοδοξίας πνέει από το πρωί στο χρηματιστήριο του Τόκιο όπου ο δείκτης Νίκεϊ εκτοξεύτηκε στις +600 μονάδες. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σήμερα και σε περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στη Σοφοκλέους χθες ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 0,81%.

Συζητείται σήμερα στη Βουλή η αίτηση άρσης της ασυλίας των βουλευτών, Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα, οι οποίοι προ μηνών απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη. Στο μεταξύ, νέο πονοκέφαλο προκαλεί στη Ν.Δ. η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Γιώργου Βοϊδονικόλα, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμου Αγραπίδη στον Πειραιά, για ακάλυπτες επιταγές. Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη στη Ρηγίλλης, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Επιστρέφονται από σήμερα με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των ψηφοφόρων οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί από την τροχαία. Εξαιρούνται όμως οι άδειες και οι πινακίδες που αφαιρέθηκαν βάση του πόιντ - σύστεμ ή με αποφάσεις δικαστικών και άλλων αρχών.

Μόνο το μισό εισιτήριο θα πληρώνουν από σήμερα και έως τις 16 Οκτωβρίου δικαστικοί αντιπρόσωποι εφόροι και ψηφοφόροι που θα μετακινηθούν με τρένα του ΟΣΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών η έκπτωση θα ισχύσει έως τις 23 Οκτωβρίου και θα παρέχεται με την επίδειξη πράξης διορισμού ή του εκλογικού βιβλιαρίου.

Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και θα συζητήσουν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί αν θα συνεδριάσει ή όχι το ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί των περισσότερων νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά. Σε 11 νοσηλευτικά ιδρύματα πραγματοποιείται επίσχεση εργασίας μέχρι το υπουργείο Υγείας να καταβάλει τα αναδρομικά στους γιατρούς και να εγκρίνει τα προγράμματα εφημεριών που προτείνουν οι επιστημονικές αρχές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο κ.Γείτονας έκανε λόγο για σκοπιμότητες και κατηγόρησε τους γιατρούς ότι θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα αναταραχής.

Αγαστές χαρακτήρισε τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μιλώντας χθες στη σύνοδο της Ιεραρχίας που άρχισε το πρωί στη Μονή Πετράκη. Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του, διότι, όπως είπε, ομιλεί για τα θέματα του γένους και αυτό δεν αποτελεί κυβερνητική κριτική. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, ενώ παρουσίασε εισήγηση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Το ΝΑΤΟ εκτοξεύει και νέες απειλές για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε νέες άκαρπες συνομιλίες με το Σέρβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μετά από την επίσκεψη του στο Κοσσυφοπέδιο ότι η Γιουγκοσλαβία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται στη Ρωσία για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα για την αποτυχία της κυβέρνησης να πληρώσει τους οφειλούμενους μισθούς και συντάξεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία διοργανώνουν τις διαδηλώσεις ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν.

Αυτοκτόνησε ο Άρης στο κύπελλο Σαπόρτα. Οι "κίτρινοι" παρά το γεγονός ότι στο ημίχρονο του αγώνα προηγούνταν με 20 πόντους (45-25) γνώρισε την ήττα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης από την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος Λιμόζ με σκορ 57-55. Η ΑΕΚ για την ίδια διοργάνωση κέρδισε την Παρτιζάν με 71 - 62. Σήμερα ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει για την Ευρωλίγκα στο Παλαί την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, ενώ τέσσερις ακόμη ελληνικές ομάδες, Πανιώνιος, Ηράκλειο, Παπάγου και Απόλλων Πατρών θα αγωνιστούν το βράδυ για το κύπελλο Κόρατς.

Αραιές νεφώσεις, που σταδιακά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν, προβλέπονται για σήμερα σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα, υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Ιόνιο τοπικά θυελλώδεις. Αραιές νεφώσεις προβλέπονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, που το απόγευμα θα πυκνώσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Αραιές νεφώσεις και στην Αθήνα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 30 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 7 October 1998 - 7:05:08 UTC