Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σύσκεψη Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας - Αύριο το πρωί συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ.
  • Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ. - Συνεδριάζει στο Λονδίνο η ομάδα επαφής για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Στο 5,2% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, από 5% που ήταν τον Αύγουστο.
  • Μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους.
  • Tην πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί οπωσδήποτε στην ΟΝΕ το 2001, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Τη διαβεβαίωση ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν άψογα έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών.
  • Μηνυτήρια αναφορά Λαζαρίδη κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" .
  • Στη μετοχοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
  • Ένα τζιπ δώρισε στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
  • Καθυστερήσεις στα έργα βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης.
  • Κινητοποίηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την προστασία του τίτλου του.
  • Στον Πορτογάλο συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκο απένειμε η Σουηδική Επιτροπή το φετινό νόμπελ Λογοτεχνίας.
  • Δεκαεννέα νεκροί και σαράντα τέσσερις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός βύθισης κρουαζιερόπλοιου στη Νέιμπαλιονες της Ισπανίας.
  • Καταγγελία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συνεχή καταστροφή της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της κατεχόμενης Κύπρου.
  • "Στάση αναμονής" φαίνεται να τηρεί, έστω και προσωρινά, η Τουρκία στο θέμα της κρίσης με τη Συρία.
  • Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει και για αύριο, κυρίως στα νότια, η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Συζητήθηκε ακόμη η πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων, θέμα για το οποίο αποφάσεις θα λάβει αύριο το ΚΥΣΕΑ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τη θέση της χώρας μας υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα και τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. "Όποιος επιμένει για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι και το επόμενο βήμα αλλά και τι περιμένει μέσα από μια τέτοια εξέλιξη. Γι΄ αυτό καλό θα είναι να υπάρξει πολιτική πίεση σε όλα τα επίπεδα τόσο από τις χώρες της ''ομάδας επαφής'' όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ο Μιλόσεβιτς στις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην πρόταση για εξάντληση όλων των περιθωρίων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση.

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ συναντήθηκε το μεσημέρι στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ.Ιβάνωφ συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ. Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν την επίσκεψη του κ. Ιβάνωφ με την πρόταση που πιθανολογείται ότι κατέθεσε στον Μιλόσεβιτς ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τις προηγούμενες ημέρες, για την αποδοχή εκ μέρους του Βελιγραδίου της εγκατάστασης ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα αποτελούνταν από άνδρες των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μετέβη στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των χωρών-μελών της ''ομάδας επαφής'' για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο 5,2% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, από 5% που ήταν τον Αύγουστο. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο των τιμών στα δίδακτρα και στα είδη διατροφής και νοικοκυριού. Στο μεταξύ, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές, οδήγησε σε νέες απώλειες και τη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ύστερα από μια νευρική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε μεγάλη πτώση 5,23% και διαμορφώθηκε στις 1.829,55 μονάδες. Εξάλλου, μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Δανίας.

Tην πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί οπωσδήποτε στην ΟΝΕ το 2001, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξαγγέλλοντας ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, η συνολική οικονομική πολιτική θα παραμείνει "σφικτή" και το 1999. Μιλώντας στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1994-1999, πιστοποιούν την ταχεία σύγκλισή της προς τη μέση οικονομική επίδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επεσήμανε δε, ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που επετεύχθη στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ίδια περίοδο.

Τη διαβεβαίωση ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν άψογα έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Προηγήθηκε γενική πρόβα εκλογών στη νομαρχία Αθηνών με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές και τα πήγε πολύ καλά. Και φέτος, μόλις τα αποτελέσματα θα φτάνουν στις έδρες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι αυτή τη φορά οι εκλογές δε θα επηρεαστούν από τα κόμματα, τα οποία χαρακτήρισε εξασθενημένα, προέβλεψε όμως ότι θα υπάρξουν πολιτικά μηνύματα και εκπλήξεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, εναντίον των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" για το "συκοφαντικό", όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εμπλέκεται σε διαμεσολάβηση για την αγορά όπλων από τη Σλοβακία της οποίας είναι επίτιμος πρόξενος. Οπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, μετά τις εκλογές θα προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια και θα ζητήσει αποζημίωση 250 εκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων τα 200.000.000 θα διατεθούν για την ενίσχυση του παιδικού χωριού SOS και άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Στη μετοχοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αναζητώντας, προς αυτή την κατεύθυνση, στρατηγικό σύμμαχο ή επενδυτή. Kύκλοι του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας σημειώνουν ότι είναι δυνατόν να διατεθεί ποσοστό μέχρι και 20% των μετοχών της Oλυμπιακής. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Παράλληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Ολυμπιακής Τουριστικής, με τη θυγατρική εταιρία "Μακεδονικές Αερογραμμές".

Δωρεά στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης έκανε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένα τζιπ, για την ενίσχυση του στόλου αυτοκινήτων της αστυνομίας. Παραδίδοντας το τζιπ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για να βοηθήσει τις προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας και ασφάλειας των αστυνομικών που περιπολούν στις πόλεις ή στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Την ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στα έργα βιολογικού καθαρισμού της Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, παραδέχτηκε η αρμόδια επίτροπος, Βουλφ Μάτις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη. Από τα προβλεπόμενα έργα, έχει ολοκληρωθεί μόνο εκείνο των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στην τουριστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε η κ.Μάτις. Οσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι χαμηλή και οι ρυθμοί προόδου παραμένουν μέχρι στιγμής αργοί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με έκπληξη πληροφορήθηκε την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ, να θέσουν τώρα σε λειτουργία ένα νέο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το όνομα "Macedonian Information Agency", δηλαδή με τίτλο που συμπίπτει ακριβώς με τον τίτλο του πρακτορείου. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του τίτλου και όλων των δικαιωμάτων του.

Στον πορτογάλο συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκο απένειμε η Σουηδική Επιτροπή το φετινό νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεκαεννέα νεκροί και σαράντα τέσσερις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός βύθισης κρουαζιερόπλοιου στη Νέιμπαλιονες της Ισπανίας. Εβδομηνταεννέα επιβάτες διασώθηκαν. Οι επιβάτες ήταν όλοι Γάλλοι τουρίστες. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν γνωστά.

Σε γραπτή καταγγελία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προέβη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης, Σώτος Ζακχαίος, για τη συνεχή καταστροφή της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του υπό κατοχή τμήματος της Μεγαλονήσου. Ο κ.Ζακχαίος τονίζει ότι η λεηλασία και ο βανδαλισμός των αρχαιοτήτων και θρησκευτικών θησαυρών της κατεχόμενης Κύπρου γίνεται εκ προμελέτης και χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι ενώ η ανθρωπότητα τιμά και γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Τουρκία συνεχίζει αμείλικτα αυτή την πολιτική.

"Στάση αναμονής" φαίνεται να τηρεί, έστω και προσωρινά, η Τουρκία στο θέμα της κρίσης με τη Συρία, περιμένοντας να κάνει "βήμα καλής θέλησης" η Δαμασκός. Παράλληλα, όμως με τη στάση αυτή, η κυβέρνηση Γιλμάζ εξασφάλισε την ομόφωνη υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων για τους χειρισμούς της. Στο μεταξύ, η κυβερνητική εφημερίδα του Καΐρου "Αλ Τζουμχουρία" αναφέρει σήμερα ότι η Συρία μπορεί σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της τουρκοσυριακής έντασης να αποδοκιμάσει το ΡΚΚ και τη δράση του με ψήφισμα που θα εκδώσει. Μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα ανέλαβε και το Ιράν. Στη Δαμασκό μεταβαίνει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει και για αύριο, κυρίως στα νότια, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αραιές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 30 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 8 October 1998 - 17:05:10 UTC