Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προχώρησαν οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στη σύνοδο της Αττάλειας.
  • Συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.
  • Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών η διαδικασία της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών.
  • Γ. Παπαντωνίου: Το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης επισήμανε ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς.
  • Ευθύνες σε μητροπολίτες και επισκόπους για κακοδιαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας επιρρίπτει το συμπληρωματικό πόρισμα της επιτροπής ελέγχου.
  • Έγιναν γνωστά τα ονόματα των τριών νεκρών και των τριών τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε έξω τη Νέα Απολλωνία.
  • Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η σημερινή νεροποντή στη Δράμα.
  • Την εκτόνωση της τουρκοσυριακής κρίσης επιθυμεί η Συρία.
  • Μακρύς ήταν και τον περασμένο μήνα ο κατάλογος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
  • Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ο οποίος πάσχει από βρογχίτιδα πρόκειται να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για αυτήν την εβδομάδα.
  • Στο Ρίο της Βραζιλίας οι εθνικές μας ομάδες καράτε ανδρών και γυναικών.
  • Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προχώρησαν οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες υποστηρίζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και καλούν όλα τα μέλη να τις εφαρμόσουν και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη χαρακτήρισε επιτυχή και εξήρε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Συμφωνία για την ανάπτυξη αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ.Χόλμπρουκ δήλωσε ότι στο Κοσσυφοπέδιο θα αποσταλούν περίπου 2000 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην περιοχή. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και εναέρια παρακολούθηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Ο κ.Χόλμπρουκ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία έχει διαρκή και όχι προσωρινή ισχύ, κάτι που υπονοεί ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στο Κοσσυφοπέδιο. Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε ο ΟΑΣΕ να αναλάβει την παρακολούθηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Ύστερα από αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Γιουγκοσλαβία αναμένει να σταματήσουν οι λανθασμένες, ανακριβείς και κακοήθεις εντυπώσεις για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών η διαδικασία της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οι ψηφοφόροι την ερχόμενη Κυριακή θα αναδείξουν τους υπολοίπους 39 νομάρχες και 567 δημάρχους.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο υπουργός Εθνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η σφιχτή οικονομική πολιτική καθώς, όπως είπε, πρωταρχικός στόχος παραμένει η μείωση του πληθωρισμού. Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σημαντική μείωση επιτοκίων.

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης επισήμανε ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα. Ο κ. Κοσκινάς επιτέθηκε εναντίον του συνυποψηφίου του Κώστα Παπαδόπουλου τον οποίο κατηγόρησε ότι άσκησε μια "διαχειριστική, ενδοτική, ξεπερασμένη και χωρίς όραμα" διοίκηση και υπογράμμισε: "Προχωρούμε πέρα από χρώματα και διακρίσεις μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του νομού μας, μαζί με όλους τους συμπολίτες μας που αισθάνονται το μέλλον προσωπική τους υπόθεση".

Τα οικονομικά της Εκκλησίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ιεραρχίας. Το συμπληρωματικό πόρισμα της επιτροπής ελέγχου για τα οικονομικά επιρρίπτει ευθύνες σε Μητροπολίτες και επισκόπους για κακή διαχείριση ποσού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών, που είχε λάβει η Εκκλησία για αναπτυξιακά έργα και τη διατήρηση των βυζαντινών μοναστηριών. Συγκεκριμένα επιρρίπτονται συνολικές ευθύνες στη διοικούσα επιτροπή των οικονομικών υπηρεσιών που απαρτιζόταν από πέντε Μητροπολίτες, αναφορικά με την παράνομη συγκρότηση επιτροπής για τη διαχείριση του ποσού. Επίσης επιρρίπτονται ειδικές ευθύνες στο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Διαυλείας Δαμασκηνό και τον επίσκοπο Κερνίτσης Λεόντιο που την περίοδο εκείνη ήταν διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών.

Έγιναν γνωστά τα ονόματα των τριών νεκρών και των τριών τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το πρωί στο 61ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας, έξω από το χωριό Νέα Απολλωνία. Νεκροί είναι οι Γιάννης Τσαβδαρίδης, 42χρόνων, Γιώργος Παπαδόπουλος, 25χρόνων και Αντρέα Μούλα, 23χρόνων, Αλβανός υπήκοος. Τραυματίες είναι οι Ευθύμιος Τελίδης, 36 χρόνων κάτοικος Καβάλας, Αθανάσιος Μαργαρισιώτης, 37χρόνων από τη Χρυσούπολη και η Αναστασία Ποσποντίνη, 49χρόνων.

Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η σημερινή νεροποντή στη Δράμα. Συγκεκριμένα πλημμύρισαν δεκάδες καταστήματα, αποθήκες, σπίτια και σχολεία, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα.

Την εκτόνωση της τουρκοσυριακής κρίσης επιθυμεί η Συρία, όπως φαίνεται από το μήνυμα του Σύρου ηγέτη Χάφεζ Άσαντ που μετέφερε στην τουρκική ηγεσία, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μουσά. Ο κ Μουσά που συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ και τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ δήλωσε πως ευελπιστεί ότι οι επαφές θα έχουν αποτέλεσμα. Ο τουρκικός τύπος εκτιμά ως υποχώρηση της Δαμασκού το μήνυμα που μετέφερε ο κ Μουσά στην Άγκυρα. "

Μακρύς ήταν και τον περασμένο μήνα ο κατάλογος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με πρώτες την επιβολή ποινών φυλάκισης στον ισλαμιστή δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ταγίπ Ερντογάν, και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Ντογού Περιντσέκ. Σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον περασμένο Σεπτέμβριο επτά άτομα έχασαν τη ζωή από ανεξιχνίαστες επιθέσεις, 1375 τέθηκαν υπό κράτηση, 29 βασανίστηκαν, 17 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από επιθέσεις, 26 εφημερίδες και περιοδικά κατασχέθηκαν με απόφαση Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, διενεργήθηκαν έρευνες σε 12 κτίρια που ανήκαν σε κόμματα ή πολιτιστικά κέντρα και 22 μέλη κομμάτων ή εργαζόμενοι σε πολιτιστικά κέντρα τέθηκαν υπό κράτηση.

Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ο οποίος πάσχει από βρογχίτιδα πρόκειται να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Γιακούσιν. Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα εργαστεί σήμερα ούτε θα μεταβεί στο Κρεμλίνο έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά θα αναρρώσει στην εξοχική του κατοικία.

Με φιλοδοξίες και όνειρα οι εθνικές μας ομάδες καράτε ανδρών και γυναικών βρίσκονται στο Ρίο της Βραζιλίας προκειμένου να πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα ολοκληρωθεί στις 19 Οκτωβρίου. Το αγωνιστικό μέρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος ξεκινάει την Πέμπτη με τους προκριματικούς στα κάτα. Οι τελικοί του αγωνίσματος θα γίνουν την επομένη, ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες 17 και 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι προκριματικοί και τελικοί σε κούμιτε και κάτα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες αλλά αργότερα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 13 October 1998 - 16:05:11 UTC